Noel ağaçları nasıl gelenek haline geldi?

Yılbaşının olmazsa olmazı yeni yıl ağaçlarının tarihinin nereye dayandığını hiç merak ettiniz mi?

Yeni yıl yaklaşırken çoğumuzun aklına ilk gelen gelenek ışıl ışıl, rengarenk yılbaşı ağaçları. Uzun zamandır süregelen bu gelenek nereden geliyor net olarak bilinmese de hakkında pek çok rivayet mevcut. Hemen hemen her yerde gördüğümüz, yıla veda ettiğimiz dönemi renkli hale getiren ve etrafa adeta neşe saçan bu ağaçların tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Süslenmiş bir Noel ağacının ilk yazılı kaydı 1510 yılında Letonya'dan geliyor. O dönem tüccarların yapay bir ağacı güllerle süslediklerine ve pazar yerinde onun etrafında toplanıp dans ettiğine dair kayıtlar bulunuyor. Başka bir efsaneye göreyse Protestan Reformu'yla bildiğimiz Martin Luther, çam ağaçlarının Tanrı'nın iyiliğini temsil ettiğine inanırmış. Hangisini kabul edersek edelim Noel ağaçlarının tarihinde çok da bir değişiklik meydana gelmiyor. 

Yılbaşı ağaçlarının nereden geldiği ve ne anlama geldiği sorusunun ise birçok inanışla birlikte net bir cevabı yok. Adem ile Havva'nın Noel arifesine denk gelen bayram gününü kutlamak amacıyla oynanan “Cennet Oyunları”ndaki bilgi ağacı; dallarına elmalar bağlanmış, yaprak dökmeyen bir köknarla temsil ediliyor. Yılbaşı ağaçlarının ilk zamanlarda elmalar, yün iplikler ve gofretlerle süslenildiği bilgisi de göz önünde bulundurulduğunda en fazla inanılan rivayet Noel ağacının bu bilgi ağacını temsil ettiği yönünde.

Noel ağaçları ilk başlarda sadece toplu alanlarda kurulurken bugün birçok evin vazgeçilmez bir süsü. Bu ışıltılı ağaçların evlerimize girmesi araştırmalara göre 17. yüzyılda gerçekleşiyor. Bu dönem ağaçlar; elmalar, yaldızlı fındıklar ve kırmızı kağıt şeritlerle süslenirmiş. Yenilebilir süs eşyaları Noel ağaçlarında o kadar popüler hale gelmiş ki ağaçlara o dönem "şeker ağaçları" bile denilmiş. Altında hediyeler bulunan süslenmiş bir Noel ağacının çok özel, belirli bir kökeni var: Kraliçe Victoria ile Prens Albert'in yaptırdığı bir gravürde ağacın etrafında toplanmış, altındaki hediyelere bakan çocuklar görülüyor. 1848'de Illustrated London News'de yayınlanan gravür bu dönemden sonra bu geleneği günümüze kadar getirmiş.

Hızla değişen dünyamızda yılbaşı ağaçlarının da tek değişimi gün geçtikçe daha ihtişamlı olması yönünde değil elbette. Tüm dünyayı etkileyen ve birçok yerleşik alışkanlığa değişim getiren büyük buhran bu geleneğe de bazı değişimler getirmiş. Büyük buhran döneminde çiftçilerin daha az ağaç dikebilmesi üzerine yapay ağaçlar üretilmeye başlanmış. O dönem her yıl çam ağaçlarının düzenli olarak kesilmesinin ormanları yok edebilecek olmasına dair kafa karışıklığıyla birlikte yapay ağaçların kullanımı yaygınlaşmış. Öyle ki 2018'deki verilere göre Noel ağacı bulunan yaklaşık 95 milyon Amerikan evinde ağaçların yüzde 82'sinin yapay, yüzde 18'inin gerçek olması bu alışkanlığı hala sürdürdüğümüzü gösteriyor. Elbette yapay ağaçların kullanılmasının bununla birlikte başka nedenleri var. Daha pratik olması, taşınımının daha kolay olması ve maliyetinin daha düşük olması bunlardan bazıları. Başalarda en büyük reklamın bu yapay ağaçların sürdürülebilir olması üzerinden yapılmasının aksine bu plastik ağaçlar hiç de sürdürülebilir materyallerden yapılmıyor. Daha uzun ömürlü bir gerçek ağaç geliştirmek için çalışan bir profesör TIME'a "Yapay bir ortamda yaşıyoruz. Noel ağacı, geriye kalan doğal olan birkaç şeyden biri.” açıklamasını yaptı. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir