Netflix, yeni belgeselinde yapay zekâyla oluşturulmuş belgeler kullandı

Netflix'in bir cinayeti konu alan "What Jennifer Did?" belgeselinde bazı görseller ve videolar yapay zekâ tarafından oluşturulmuş gibi göründüğü için tepki çekti.

Netflix'in yayınladığı 2010 yılında işlenmiş bir cinayetin belgeselinde yapay zekâ tarafından üretilmiş veya düzenlenmiş görüntüler kullandığı söyleniyor. Kanada'da Jennifer Pan adında bir kadının yer aldığı bir kiralık cinayet planını konu alan yakın tarihli belgeselde kullanılan görüntüler bir yapay zekâ görselinde görülen her detaya sahip.

Belgeselde yayınlanan fotoğraflar Jennifer Pan'in "neşeli, mutlu, kendine güvenen ve çok samimi" kişiliğini göstermek için kullanıldı. Netflix, fotoğrafların kaynağı olaraksa Pan'in lise arkadaşı Nam Nguyen'i gösterdi ancak Netflix'in "What Jennifer Did" programının 28. dakikasında ortaya çıkan görüntüler, ezilmiş eller ve parmaklara, şekilsiz yüz hatlarına, arka plandaki şekil değiştirmiş nesnelere, çok uzun ön dişe sahip olmasıyla yapay zekâ tarafından oluşturulmuş gibi görünüyor.

Yapısı değiştirilmiş her belge yapay zekâ ürünü değil

Gerçek kişileri konu alan suç belgesellerinde gerçek kişilerin kişisel verilerin korunması kanunu nedeniyle kaldırılması alışılmış bir durum. Bu tip kaldırma işlemlerindeyse çoğunlukla fotoğrafların arka planları tuhaflaşır, videolarda atlamalar bulunur. Gelgelelim daha önce set dekorasyonu olarak kurgulanmış, yapay zekâ tarafından üretilmiş materyaller bu tarz belgesellerde kullanılmıştı. Hâl böyle olunca artık, izleyiciler yayınlanan ve biraz "tuhaf" görünen görüntülere şüpheyle yaklaşmaya başladı.

İzleyicileri kuşkuya sevk eden HBO'nun True Detective programı yapay zekâyla kurgulanmış görüntüleri yayınladığında geçerli bir sebebi vardı. Arka plandaki insanları madur etmemek. Ancak gerçek bir kişinin, özellikle de hâlâ hapiste olan ve ancak 2040 civarında şartlı tahliyeye hak kazanacak birinin fotoğraflarını oluşturmak için teknolojiye başvurmak, izleyicilerin Netflix'e olan güvenini bir hayli sarstı. Eğlence uğruna kurgusal bir anlatı icat etmek, gerçekte yaşanmış gerçek bir hikayeyi manipüle etmek için gerçekliğin dokusunu kurcalamak doğal olarak belgesel ruhuna aykırı bulundu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir