Netflix Türkiye, Ekşi Sözlük Yazarlarına Black Mirror Göndermesi Yaptı

1999 yılında bizi yepyeni bir içerik şekliyle tanıştıran ve nesilden nesile yeni yazarlarla büyüyen ekşi sözlük’ün, ülke gündemini belirlemede ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman zaman toplumsal ve politik konularda dikkat çeken yazılarla, bazen de spor, ekonomi vb. birçok farklı konuda farklı kesimlerin görüşlerini belirttiği bu önemli platformun gücünden, yılın son üç gününe girerken Netflix Türkiye de yararlanmak istedi. Bir süre önce Stranger Things'in yeni sezon tanıtımı için Saadettin Teksoy ile çalışan platform, ülkemizde de büyük bir ilgiyle izlenen Black Mirror dizisinin bugün başlayacak yeni sezonuna atfen, ekşi sözlük yazarlarına “ürkütücü” bir şekilde seslendi.

28 Aralık’ı 29 Aralık’a bağlayan gece harekete geçen Netflix Türkiye, iamwaldo takma adıyla bir ekşi sözlük hesabı açtı ve ekşi sözlük yazarlarına “Yaptıklarını biliyoruz. Neler yapacağımızı izle ve gör." mesajını gönderdi. Black Mirror dizisinin ikinci sezonunun üçüncü bölümü olan The Waldo Moment’tan hareket eden Netflix Türkiye, böylece suser’ları gafil avladı.

netflix

Söz konusu bölüm, sanal bir kahramanın gelecekte kitleler tarafından nasıl benimseneceğini ve politikada etkili olabileceğine dair fütürist bir bakış açısı yansıtıyordu. Böylece, teknolojinin insanları nasıl istenilen yöne çekebileceğine ve toplumsal psikolojinin akıl dışı bir yöne sürüklenebileceği, karizmatik lider Waldo’nun insanların hayatının her alanına nasıl sokulduğunu vurguluyordu. Hâliyle çalışmanın şeklini düşündüğümüzde, bu üst düzey Big Brother durumunun ekşi sözlük gibi her gün sayısız kişinin yazıp okuduğu bir yerde, içerikle uyumlu bir şekilde yansıtıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Viral etki ekşi sözlük’te hemen yankı buldu ve birçok yazar hem iamwaldo hem de Netflix Türkiye başlıklarının altına görüşlerini yazdı. Bazı ekşi sözlük yazarları yapılan viral pazarlama çalışmasını beğendi, bazıları ise bu durumun kişisel verilerin korunması ilkesine aykırı olduğunu ve Netflix Türkiye’nin ve ekşi sözlük’ün kişisel hesapların izinsiz kullanılarak bir pazarlama projesine dâhil etmesinin suç olduğunu yazdı. Hatta öyle ki konuyu toplumsal kutuplaşma ve siyasi durum üzerinden okuyup bu türden bir mesaj atılmasının insanları korkutabileceğini, bunun reklam ve pazarlama etiğine sığmadığını söyleyen yazarlar da oldu.

İşte bu yaratıcı çalışmaya gelen tepkilerden bazıları:

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir