13 Örnekte Pazarlamada Göz İzleme Tekniği

Bir metin, bir ilan, bir görsel; baktığımız her ne ise o alandaki tüm elementleri göremeyiz. Daha doğru bir söylemle bazı elementler diğerlerinden daha fazla dikkatimizi çeker, onlara daha çok odaklanırız ve diğerlerine bakmayız bile. Algıda seçiciliğin getirdiği birtakım faktörlerden bahsetmek mümkün. Baktığımız görselin/metnin hangi bölümüne odaklandığımızı çözümlemek adına gözün hareketlerini, nereye ne kadar süre baktığını ölçümleyen özel bir alete başvuruluyor; sürecin sonunda göz takibi ısı haritası önünüzde!

Az sonra göreceğimiz örneklerde kimi zaman markanın yüzü ürünün kendisinden daha çok ilgi görürken kimi zaman da absürd imgeler dikkat çekiyor:

 1

2

3

animation2

Şimdi ise cinsiyetler arası odak farklılıklarına bakalım:

 İlk örnekte erkekler kadına odaklanırken, kadınlar afişteki bilgileri de aynı önemle okuyor.

gender diff 1

Bu örneğimizde ise sosyal medya profillerinde dikkat ölçümünü görüyoruz. Bir erkek bir kadının profilini incelerken profil resmine odaklanırken bir kadın bir erkeğin profilinde yazılanlara dikkat ediyor.

gender diff 4

Bu örnekte ise kadınlar ayakkabıları da incelerken erkekler yalnızca modelin yüzü ve vücuduna odaklanıyor.

notice-how-the-men-are-not-looking-at-the-shoes-at-all

Raf yerleştirmenin de ne kadar önemli olduğu aşikar! Peki alışverişi yapanlar rafta nerelere odaklanıyor, hep beraber göz atalım:

Bu tip günlük ürünlerin yer aldığı raflarda odaklanılanlar fiyat etiketleri.

15-price-products-on-shelves6

Bir başka raf: Şampuanlar. Burada ise marklardan markalara geçişler, arada fiyatlara göz gezdirme... Üst raflara pek rağbet yok gibi, ne dersiniz?

shampoogazeplo5t

Şimdi ise afişteki konumlandırmalar hakkında örnekler var. İlk örneğimizde afişteki karakter yerine yazılara odaklanılmış, işi hazırlayan ajans geribildirim dosyasına işlemiştir herhalde:

8-259

İkinci örneğimizde ise neredeyse her şey aynı; değişen tek şey modelin bakışlarının yönü. Ürüne direkt bakan modelin yer aldığı afişin kesinlikle daha efektif olduğu apaçık ortada:

t5-6

Burada ise Smartwater su şişesine dikkati çekmeyi başarmış! Peki modelin omzu?

pr study smart water heat map

Pepsi'nin kutusu da gerektiği ilgiyi görmüş; modelin yüzünden hemen sonra:

56-13

Eye-tracking'i uygulamak, evet, zor. Malum, kişileri tek tek bu cihazı kullanmaya teşvik edip veri elde etmek gerek. Ancak elde edilen veriler oldukça kullanışlı; bir afişteki elementlerin yerleştirilmesinden raf düzenlemeye, bir kampanyanın belki de revizyonuna yardımcı olacaktır. Direkt olarak kişilerin asıl neyi istediklerine dair düşünceleri çekip almak gibi bir şey! :) Sonraki yazılarda görüşmek üzere!

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir