• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Müşterinizin Sadakatini İstiyorsunuz. Peki Markanız Yeterince Müşterisine Sadık mı?

Ezgi Oktaş / 16 Ağustos 2016
facebook twitter

Her Şeyin daha kalitelisine, daha hızlı ve kolay ulaşma şansımız arttıkça günümüzün en büyük sorunlarından biri sadık kalabilmek… Bir markaya sadık kalmak için önce o markaya güvenmek sonrasında o marka ile duygusal bağ kurmamız şartken, böyle bir  rekabet ortamında sadakat oluşturabilmek markalar için oldukça zorlu bir süreç haline geldi. Bunun tek yolu markaların da müşterilerine sadık kaldığını ispatlamasından  geçiyor.

Bundan çok değil yaklaşık 10 sene önce bir marka ile tüketici arasındaki sadakat bağını kurmak bir miktar daha kolaydı. Alternatifleri bilmiyorduk ve sadece karşımıza çıktıklarında deneme ve kıyaslama şansı yakalıyorduk.Peki ne oldu? Dijitalin hızla hayatımıza girmesiyle, daha ucuz ya da daha kaliteli, daha büyük, daha hızlı (bu daha’ların sonu gelmez…)  ürünü kendimiz rahatça araştırabiliyor bir tıkla ulaşabiliyor hale geldik.

Bir tüketiciyi markaya sadık hale getirmek üzerine kurgulanan sadakat programları için uzun uzun kafa yorulduğu, müşterilerin bilgilerine ulaşarak onların hayatlarına sızmak ve hatta hayatlarını önemsediklerini göstermek adına büyük departmanlar kurulduğu gibi bunun yanında  bir çok kampanya ve hizmet de bu programlar üzerine kurgulanıyor. Anlayacağınız şirketler bunun için sağlam bütçeler ve mesailer harcıyor.

Bu kadar çaba neden?

Temel Aksoy’un en son yazısında da belirttiği gibi;

  • Rekabet ortamında yeni bir müşteri edinme maliyeti, sadık bir müşteriyi elde tutmaktan çok daha yüksektir.
  • Sadık müşterilere şirketin diğer ürün ve hizmetlerini satmak (çapraz satış), şirketin karlılığına büyük katkı sağlar.
  • Mevcut müşterilere email, sms ve akıllı cihazlar yoluyla iletişim yapmak, televizyon gibi kitlesel iletişim araçlarından iletişim yapmaya kıyasla çok daha ekonomiktir.

Tüm bunların yanında Sadık müşterilerin düzenli gelir oluşturması gibi bir fikir de var. Bu 4 fikirlerden özetle var olan müşteriyi kaybetmemek adına verilen çabanın sebebini sadakat programlarının “Daha Ekonomik” olmasına bağlayabiliriz.

Var olan müşterinizi kendinize bağlamak ve  satın alma alışkanlığı yaratmak adına  yaptığınız kampanya, çalışma ve projelerin tamamı Sadakat Programları altında ele alınabilir. Tam bu noktada Marketing Meet Up konuşmacılarından; Migros Pazarlama İletişimi ve CRM Koordinatörü Kına Demirel’in söylediklerini hatırlamakta fayda var :“Eşiniz ya da markanız fark etmez, sadakati korumak için tek bir şart var o da dikkat çekmek. Nasıl ki eşim ona bağlı kalabilmem için kutlamalar, yemekler, özel anlar, özel paylaşımlar  vb. hayatımızı renkli kılacak dikkat çekme metodlarına ihtiyaç duyuyorsa, markalar da sürekli müşterisinin dikkatini çekerek onları kendine bağlamak zorunda. Sadece son dönemlerde tüketicilerin dikkati fazlaca dağılmaya müsait çünkü dikkatini çekmek isteyen çok…”

Müşterilerimizi sürekli ilgi ve alaka ile beslemek gerektiğini biliyoruz. Onu bağlı hale getirelim ki, bir rakibin ürününü kullanmasın. Kullandığında ya da hizmetini aldığında kendini suçlu hissetsin..

Örneğin; Beğendiğiniz  ürünleri sepetinize atıp sonrasında satın alma yapamadığınızda telefonunuz çalıyor  ve  “Merhaba, beğendiğiniz ürünlerin satın almasını yaparken bir sorun mu yaşadınız sormak istedik? Yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı” diyebiliyorlar. Bu sadece satınalmayı tamamlatmak adına yapılan bir hamleden öte, marka ile direk iletişime geçmenize sebep olduğundan sadakati arttıracak bir durum. Çünkü sizi önemli hissettiriyor.

Sunum programı olan Canva.com’da sunumlarınızı hazırlarken eğer uzun süre download yapmadıysanız, size bir mail gelebiliyor ve “hazırladığınız sunumu uzun süredir download yapmadığınızı fark ettik, yapabileceğimiz bir şey var mı ?” diyorlar…

canva mailing

Bunlar sadece bir- iki örnek…

Yine sadakati sağlayan bir başka örnek;  Sosyal Medya üzerinden özel müşterilerini takip ederek,  paylaşımlarını beğenen markaların, kişiler üzerinde yarattığı “O da beni takip ediyor ve seviyor” etkisi. Hem marka ve tüketici arasındaki paylaşımı arttırıyor hem de markanın paylaşımlarında o kişinin, marka sayfasını daha dikkatli takibine, belki yorum yapmasına sebep oluyor.

 

 

DOĞRU İLETİŞİM = SADAKAT 

Mağaza kartları, biriken puanlar vb. programlar daha büyük bütçeler gerektirdiğinden ve sistem üzerinden yürütüldüğünden küçük ve orta ölçekli firmaların bu tip sadakat programları için büyük bütçeler harcamaya yanaşamadıklarını biliyoruz.

Küçük ve orta ölçekli markalarda da marka sadakati yine  müşteriyle iyi ve özel iletişim kurmakla sağlanıyor. Burada “iyi iletişim”le kastettiğim; zaten hali hazırda verilen ve müşterinin ödediği bedelin karşılığında aldığı hizmet veya ürün standardının dışındaki bir iletişim.

1-Doğru iletişim metodlarının bulunması: iletişim metodlarıyla ilgili stratejiler geliştirilmesi

2-Bu metodların markanın çalışanlarına anlatılması, öğretilmesi

3- Bu metodların uygulanması ve kontrolü

4- Belirlenen iletişim metodların, çalışanların alışkanlığı haline gelmesi (Çalışanların bu iletişim metodlarını bir görev olmaktan çıkarıp alışkanlık ve davranış şekli haline getirmesi)

Ürününü ya da hizmetini sürekli satın aldığınız yerel markaları düşünün… Acaba neden bu kadar bağlısınız bu markalara?

Yerel Markalarda, marka-tüketici sadakatinin, marka çalışanlarının müşterisine gösterdiği  ilgi ve her bir müşterisini özel hissettirecek girişimleriyle sağlanabildiği yadsınamaz bir gerçek. Firma ve marka çalışanlarının tek bir dil oluşturduğu ve her bir müşterisine sanki ilk defa hizmet veriyormuşçasına özenli davranışları tüketici tarafından unutulmuyor.

shutterstock_252163681

-Girdiğiniz mağazada “Hoşgeldiniz” ile “Hoşgeldiniz Ayşe Hanım” arasında fark oluyor.

  • Evlilik yıl dönümlerinde çift olan müşterilerinize mesaj atmanız değil, onları telefonla arayarak kutlamanız onları özel hissettiriyor.

-Her zaman içtiğiniz kahvenin az sütlü olduğunu bilen bir personelin sizi hatırlayarak “her zamanki gibi az sütlü hazırlıyorum…” demesi, müşteriyi kendi evinde hissettiriyor.

-Artık özel müşterilerinize doğum gününde çiçek veya çikolata göndermek yetmiyor, onlara zevklerini araştırarak zevklerine uygun hediyeler seçmeniz gerekiyor.

Bu liste uzar gider…

Özellikle yerel ve büyümekte olan markaların, müşterileriyle olan sadakati, insanın iletişim kabiliyetlerinin kullanıldığı metodlara başvurarak kurulabileceği kanısındayım. Doğum günlerinde mesajlar göndermek, Sosyal Medya Hesaplarında sordukları sorulara cevap vermenin ötesine geçmeleri gerekli.

Bu nedenle de pazarlama stratejilerinin, personelle paylaşılması ve personelin bu konuda eğitimlerle desteklenmesi belki de sihirli bir anahtar.  Özellikle yerel markalar müşterilerinin kendilerine olan bağlılığını  öncelikli olarak  “müşteri ve marka çalışanları arasındaki  iletişim stratejisi”nin belirlenmesiyle sağlayabilirler. Bu da müşteri sadakatinden önce çalışan sadakatini gerektirir.

IKEA, Mısır’ın Ünlü Heykelleri İçin Montaj Kılavuzu Çıkardı
IKEA, Mısır’ın Ünlü Heykelleri İçin Montaj Kılavuzu Çıkardı

Önemli mobilya perakendecilerinden biri olan ve birçok ülkede faaliyet gösteren IKEA, Mısır’da yeni bir şube daha açmayı planlıyor. Yeni şubesinin duyurusunu yaparken de farklı bir yol izlemiş. Mısır’ın ikonikleşmiş olan […]

comment 0
share
Etiketler
çalışan bağlılığı Marka Sadakati marka yönetimi müşteri bağlılığı yaratma Müşteri Sadakati sadık müşteri

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2020’nin En Popüler Reklam Formatı, Sesli Reklamlar Oldu

Ayşe Göl / 24 Eylül 2020
facebook twitter
2020’nin En Popüler Reklam Formatı, Sesli Reklamlar Oldu

Adobe'nin ABD'li tüketicilerle yaptığı ankete göre, tüketiciler nisan ve temmuz ayları arasındaki karantina döneminde hem akıllı hoparlörleri fazlaca kullandılar, hem de çok fazla reklam "duydular". Bu reklam formatını da oldukça sevdiler.

Adobe, 2019'un aynı dönemine kıyasla akıllı hoparlörlere sahip tüketicilerin %46'sının sesli asistanlarını daha sık kullandığını ve %51'inin bunlarla ilgili reklamları duyduğunu tespit etti. Reklamları duyan tüketicilerin %85'i reklamları en az haftada bir kez duyduğunu söyledi.

https://pazarlamasyon.com/google-sesli-yayinlarda-buyuk-reklam-potansiyeli-goruyor/

Tüketicilerin %58'i akıllı hoparlör reklamlarını diğer reklam formatlarından daha az müdahaleci bulduklarını söyledi, ki bu oran geçtiğimiz yıl %43 idi. Diğer bir %52, akıllı hoparlör reklamlarını daha ilgi çekici bulduklarını söyledi; bu oran ise 2019'da %42 idi. Bunların %57'si ise reklamların daha alakalı olduğunu söyledi.

Ayrıca tüketicilerin %51'i akıllı hoparlör reklamlarındaki markaları daha kolay hatırlıyor ve %53'ü bu reklamların ürünü satın almaya teşvik ettiğini söylüyor, bu oran da geçen yıl %39 idi. Adobe Digital Insights'ın baş analisti Vivek Pandya, bu tüketici yakınlığının tüketicilerin radyoda reklam duymaya aşina olmalarından da kaynaklanabileceğini söyledi.

https://pazarlamasyon.com/adobe-online-alisveriste-kiyafetleri-sanal-olarak-denemeyi-saglayan-bir-teknolojiyi-test-ediyor/

Sonuç olarak markalar, Pandya'nın "denenmekte olan bir alan" olarak tanımladığı reklamlarda iyi bilinen bir sesi kullanmayı ve dinleyicilerle nasıl çift yönlü bir iletişim kurabileceklerini düşünme fırsatı bulabilirler.

ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye COVID-19 Salgınına Karşı Önlemlerini Paylaştı
ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye COVID-19 Salgınına Karşı Önlemlerini Paylaştı

Küresel bir sorun haline gelen Corona virüs salgını ile mücadele kapsamında, tüm çalışanlarını, bayilerini, partnerlerini ve müşterilerini kapsayan hızlı önlemleri hayata geçiren ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış […]

comment 0
share
Etiketler
çalışan bağlılığı Marka Sadakati marka yönetimi müşteri bağlılığı yaratma Müşteri Sadakati sadık müşteri

Messi, Budweiser’ın Marka Yüzü Oldu

Serdar Altan / 08 Ekim 2020
facebook twitter
Messi, Budweiser’ın Marka Yüzü Oldu

Günümüzde futbol denildiğinde ilk olarak akla gelen iki yıldız oyuncudan biri hiç şüphesiz Lionel Messi. Onun gibi büyük bir futbolcu söz konusu olunca da yapılan sponsorluk anlaşmalarının önemi de bir hayli büyük oluyor. İşte geçtiğimiz günlerde bira üreticisi Anheuser-Busch InBev, Messi ile son derece önemli sponsorluk anlaşmasını hayata geçirdi.

https://youtu.be/T8b19_io9LA

Anheuser-Busch InBev, bu önemli sponsorluk anlaşmasının Budweiser markası için yapıldığını ve uzun süreli olduğunu ifade etti. Bu sponsorluk anlaşması kapsamında, ilk olarak Messi'nin bugüne kadarki kariyerini anlatan bir reklam filmi yayımlandı. Bu reklam filminde, kariyerinin başlangıcından bu zamana kadar Messi için söylenen olumsuz sözlere yer veriliyor ve bunlara karşılık reklam filminin sonunda, "Never Give Up On Greatness" (Büyüklükten Asla Vazgeçme) ve "Beer of Kings" (Kralların Birası) sloganları ön plana çıkarılıyor.

https://twitter.com/budfootball/status/1304854135402045441

Bununla birlikte anlaşma kapsamında, üzerinde Arjantinli yıldızdan bir alıntının yer aldığı sınırlı sayıda şişe üretildi. Sınırlı sayıda üretilen bu Budweiser şişeleri; Hindistan, Kolombiya, Arjantin, Şili, Çin, Vietnam, İspanya ve Rusya'daki seçkin perakendecilerde satışa sunulacak.

https://pazarlamasyon.com/laliganin-sponsoru-budweiserin-yeni-kampanyasinin-yuzu-sergio-ramos/

Budweiser, daha önce Real Madrid takımında top koşturan Sergio Ramos ve Marcelo ile de sponsorluk anlaşmaları yapmıştı. Ancak dünya futbolunun zirvesinde yer alan Lionel Messi ile yapılan bu sponsorluk anlaşmasıyla birlikte, Budweiser markası için de bireysel sponsorluk anlaşmaları açısından çıta zirveye konmuş oldu.

https://twitter.com/Budweiser/status/1305440055318716417
TikTok UEFA EURO 2020’nin Küresel Sponsoru Oldu
TikTok UEFA EURO 2020’nin Küresel Sponsoru Oldu

TikTok, UEFA EURO 2020‘nin küresel sponsoru oldu. İlk defa bir dijital platformun sponsorluğunu üstlendiği uluslararası turnuva, TikTok ve UEFA için heyecan verici bir adımı temsil ediyor. TikTok, UEFA ortaklığı sürecinde […]

comment 0
share
Etiketler
çalışan bağlılığı Marka Sadakati marka yönetimi müşteri bağlılığı yaratma Müşteri Sadakati sadık müşteri

2021’de Öne Çıkacak 5 Tüketici Davranışı Trendi

Begüm Canbaz / 30 Aralık 2020
facebook twitter
2021’de Öne Çıkacak 5 Tüketici Davranışı Trendi

Hiçbir zaman durgun olmayan ve sürekli gelişen tüketici satın alma davranışları, bu eşi benzeri görülmemiş 2020 yılında bizce geçen yıllara kıyasla oldukça hızlı değişti. Şirketler bu benzersiz yılın hem dünya hem de yerel bazlı olarak etkilerine uyum sağlamaya çalıştı. Örneğin daha fazla insanın uzaktan çalışması, insanların evde daha fazla zaman geçirmesi e-ticaret satışlarının tavan yapmasını sağladı. Zoom, Google Meet gibi uygulamalar artık 7'den 70'e herkesin hayatına girdi.

https://pazarlamasyon.com/2021de-pazarlamayi-ileriye-tasiyacak-3-teknoloji/

Bütün bunlar ışığında biz de sizlere 2020 yılında hayatımıza giren ve 2021'de de devam etmesini beklediğimiz 5 tüketici davranışı trendini sıraladık.

Sağlık, Akla Gelen İlk Şey Olacak

2020 yılı boyunca pandemi ile mücadele eden tüm dünya için tartışmasız akla ilk gelen konu sağlık oldu. Bu durum 2021'de de devam edecek. Tamamlayıcı takviyeler, vitaminler, probiyotikler yani özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici her türlü ürünün talebi gelecek sene de en az bugünkü kadar devam edecek.

https://pazarlamasyon.com/2021de-belirsizligi-yonetmek/

Takviye edici gıdalar dışında, sağlıkla ilgili mobil uygulamalar, giyilebilir teknolojiler, abonelik tabanlı online egzersiz platformları, ev spor ekipmanları, uzaktan kişisel eğitim koçluğu gibi taleplerde bu sene oldukça büyük bir artış yaşandı. Fiziksel sağlığımızın yanı sıra ruhsal sağlığımızı da zinde tutmak için online terapi seansları düzenlenmeye ve yeni buna özel online platformlar kurulmaya başlandı.

İyi Görünmek Her Zaman Önemli

Fazla abartılı estetik ameliyatlar veya Instagram, Snapchat'teki güzellik filtreleri, ya da L'Oreal'in en son çıkardığı online makyaj platformu L'Oréal’in Signature Faces gibi her türlü efektli güzellik artık doyuma ulaşmış durumda. Ancak yine de tüketiciler her zaman iyi görünmek ve iyi hissetmek isteyecekler. Dolayısıyla önümüzdeki sene daha sade güzellik ön plana çıkacak. Çünkü artık genç nesil özgün ve filtrelenmemiş bir estetik istiyor.

https://pazarlamasyon.com/walmart-2021de-tamamen-otonom-kamyonlarla-teslimat-yapacak/

Ev ile İlgili Olan Her Şey Daha Fazla Değerlenecek

Pandemi boyunca, tüketiciler evle ilgili olan ürünlere büyük bir merak saldı. İk kez yemek yapmayı deneyenler ya da mutfaklarını yeni mutfak aletleriyle döşemek isteyenler derken herkes ev, aile ve yiyecek gibi konulara daha fazla odaklandı. Yemek yapmak ailece yapılabilecek eğlenceli bir deneyime dönüştü. Ayrıca ev; çocuklar için bir eğitim merkezi, bazen iki ebeveyn için bir ofis alanı ve her yaştan insan için eğlence merkezi haline geldi. Sonuç olarak, insanlar evlerinde daha fazla zaman geçirdikçe, güvenli alan kavramı ön plana çıktı ve tamir, onarım, boya badana gibi ev hizmetlerinde patlama yaşandı.

2021'de de evde zaman geçirme kavramı artık iyice benimsendikçe, bir ürünü online olarak satın alma ve doğrudan eve teslim gibi seçenekler artmaya devam edecek. Bu tarz işletmeler değer kazanacak. Örneğin Amazon başta olmak üzere doğrudan eve sevkiyat yapan birçok şirketin gelirleri 2020'de yarım trilyon dolar kadar arttı.

https://pazarlamasyon.com/honda-ve-nestle-e-spor-araciligiyla-nasil-ozgun-baglantilar-kurdu/

E-Spor ve Sosyal Medya Güç Kazanmaya Devam Edecek

E-spor gibi çevrimiçi, etkileşimli topluluklar genişlemeye ve ana akıma doğru ilerlemeye devam edecek. YouTube, Facebook, IG, Twitter ve Snapchat oluşturulacak olan yeni video içeriklerle daha da genişleyecek. Bu genişletilmiş video ortamı, tüketici katılımını değiştirecek. Geleneksel satış hunisi değiştikçe, pazarlamacılar her nesilden müşteriye nasıl yaklaşacağını, nasıl etkileşim kuracağını ve nasıl satış yapacaklarını yeniden düşünmeye başlayacaklar.

Mercedes-Benz, Logosunu Sosyal Mesafeye Uyarladı
Mercedes-Benz, Logosunu Sosyal Mesafeye Uyarladı

Corona virüsü salgını sırasında sosyal mesafeyi korumanın önemine dikkat çekmek için bazı markalar, buna yönelik reklam kampanyalarını hayata geçirirlerken bazı markalar da logolarını değiştirdi. Bugüne kadar beş büyük marka, böyle […]

comment 0
share
Etiketler
çalışan bağlılığı Marka Sadakati marka yönetimi müşteri bağlılığı yaratma Müşteri Sadakati sadık müşteri
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön