2017 yılında yaşanan değişimler ve gelişmelerle ilgili birçok içerik okuduk. Aynı yıl içinde bir dönem hayatımızda önemli yere sahip olan Mp3 formatının sona erdiğine de şahit olduk!

İnternetin hayatımıza girdiği 1990'lı yıllara gelmeden önce pikaplardan müzikler dinleniyordu. Pikapa sahip müzikseverlerde genellikle hatrı sayılır bir müzik arşivi olurdu. Ardından kasetlerle yeni bir "çağa'' girildi. Kasetlerin boyutlarının küçük olması ve kopyalanabilmesi özelliği ile müzik paylaşımı önemli oranda arttı. Müzik dükkanlarında orjinal kasetlerin yanında isteğe göre doldurulan kasetler hazırlanırdı. Şahsen bazı arkadaşlarımdan bu tip taleplerim olmuştu. Onlardan biri zamanın ruhuna uygun olarak kasetlerin kağıtlarına daktilo ile şarkıların adını yazardı.

İnternet, bilgi çağının başlamasına sebep olurken, aynı zamanda etkileşim ve paylaşım yoğunluğunu hayatımıza getirdi. Müzik endüstrisi de bundan payını fazlasıyla aldı. Mp3 formatı, ses dosyalarının ve şarkıların hazırlanması, depolanması, paylaşılmasına olanak sağlayan önemli bir teknolojik yenilikti. Mp3 formatı ile birlikte şarkıların kayıt kalitesi yükseldi, paylaşımları arttı. Başta Napster olmak üzere, şarkıların ve albümlerin online olarak paylaşıldığı, arşivlerin CD ve harici disklere kaydedilerek depolandığı bir çağı hep birlikte yaşadık. CD çantalarınızı halen sakladığınıza eminim.

Akıllı teknolojilerin ve Endüstri 4.0'ın sıklıkla tartışıldığı günümüzde Mp3 formatı da yerini AAC (advanced audio coding) formatına bırakıyor. Mp3 formatının patentine sahip olan Alman menşeli Fraunhofer Enstitüsü, Mp3 lisansını yenilemeyeceklerini ve formatın tarihe karışacağını açıkladı. Kısacası yeni çıkan albümlerin Mp3 formatına ulaşılması mümkün olmayacak. Gelişme, şu ana kadar Mp3 formatı ile kaydedilen şarkıların dinlenmesinde herhangi bir kısıtlama getirmiyor.

İstediğimiz şeylere olabildiği kadar hızlı ulaşmak istediğimiz günümüzde, bilgisayarı açıp, şarkıyı indirip, akıllı telefonumuza atacak kadar vaktimiz ve sabrımız artık yok. Başta Spotify olmak üzere, web tabanlı uygulamaları daha çok kullanıyoruz. Bu gelişmelerin ışığında Mp3 formatı da tarihteki yerini almış oldu.

Kim bilir, belki ileride "retro'' ruhuna uygun, sadece Mp3 formatlı müzik dinlenebilen "hipster'' dükkanlar açılır.

Kaynaklar: https://www.npr.org/sections/therecord/2017/05/11/527829909/the-mp3-is-officially-dead-according-to-its-creators https://www.theregister.co.uk/2017/05/16/mp3_dies_nobody_noticed/

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir