Mom and Kids Zone / 3. Bölüm – Çocuk Sonrası İşi Bırakan Anneler

SENİN YENİ KARİYERİN, ARKA ODADA UYUYOR BEBEĞİM!

[embed]https://youtu.be/Pt9Ig-UpUgU[/embed]

Bu grup anneler, SES düzeyleri daha yüksek ve yoğun tempoda çalışmaya alışkın bir gruptur. Çocuğuna uygun bakıcı bulamadığı, aile bireyleri yakınında ikamet etmediği veya sadece ekonomileri uygun olduğu için çocuğunu kendi yetiştirmeye karar veren anneler, iş dünyasından ayrılırlar.

İş hayatında uzun yıllar geçirmiş ve görevlerini hakkıyla yerine getirmeye çabalayan anneler, genellikle çocuklarının da belli planlamalar ve kurallar çerçevesinde yetiştirirlerse aynı verimi alabileceklerini düşünmektedirler.

ÇOCUKLARLA PLAN YAP, TANRIYI GÜLDÜR!

Kucağınıza ilk aldığınız anda büyük bir sevgi ile dolan yüreğiniz, sadece o çocuk ağladığında duvara fırlatmayın diye, vücudunuz tarafından salgılanan bir hormonun etkisindedir.

Varoluşumuzun devamı için yükselen östrojen ve prolaktin ile gün içinde durmadan ağlayan bebeğinize, kısmen tahammül edebilirsiniz. Hayat tarzınıza uyum sağlayacağını düşündüğünüz, birlikte seyahatlere, gezmelere gideceğinizi planladığınız el kadar bebeniz, kapıdan dahi çıkmanıza izin vermeyebilir.

Eve gelen misafirlerden nefret edebilecek olan bebeğiniz, sizi zaman içerisinde asosyal ve sadece çocuklu ailelerle görüştürecek bir hale dönüştürebilir.

Toplantı planı, zaman planı yapmaya alışkın anneler için bu durum travmatiktir. Yoğun iş hayatına alışkın kadınlar için bir birey yetiştirmek ve işe gitmek zorun olmamak elbette ilk günlerde keyifli bir dönemdir.

Ancak bir süre geçtikten sonra “kendilerini verimsiz” hisseden anneler, lohusalığın da etkisi ile depresyona girmektedir. Kendilerini “iş başarısı” ile anlamlandırmaya alışkın olan bu anneler, “yetersizlik” ve “ hayattan uzak kalma” hissi ile baş başa kalırlar.

KALDIK MI BAŞ BAŞA BEBEĞİM!?

Yoğun bir tempodan sonra hayatı çocuğa, ev işlerine endekslenen kadınların verdikleri genel tepkiler:

  1. Eşe sarmak
  2. Hayata küsmek
  3. Kendine gereksiz meşgaleler bularak, çocuk kadar evin tülüyle, perdesiyle daha sık haşir neşir olmak
  4. Titiz olmaya başlamak
  5. Takıntılar geliştirmek
  6. “Madem girdik bu yola, ikinciyi de mi yapsak?” karmaşası
  7. Sonunda da “Bunun için mi okudum lan ben!!!” ruh hali içerisinde darallar geçirmektir.

Şimdi çocuğu sakince yatağına bırakıyoruz ve derin bir nefes alıyoruz.

Kariyer yolunda emin adımlarla ilerlerken, 3 yaşından sonra çocuk okula başladığında, dönemeyeceği bir mesleğe sahip olan kadınlar için bu travmalar oldukça normaldir.

Anneler, her ne kadar çocukları için en iyisini yapmak isteseler de zaman zaman kendilerini unuttuklarını fark ettiklerinde normalden fazla tepki verirler.

Babanın, eve ekonomik anlamda gelir getiren tek kişiye düşmesi ile birlikte sorumluluğu da daha çok ev olan anne, yalnız kalmaktadır.

Eşini de suçlayamaz çünkü ev ekonomisinin devamlılığı için eşin yoğun çalışması gerekmektedir.

Her anne çocuğunu sever, zaman zaman yaşanan duygusal patlamalar nedeniyle vicdan yapmamakta fayda vardır. Hepimiz insanız ve alışmadığımız bu düzen içerisinde yaşadığımız “gel git”ler gayet normaldir.

Bu aşamada yeni hayatımızı, geçmiş deneyimlerimizle harmanlamak bizi daha da rahatlatabilir.

OYUN OYNAMAK ANNEYE KENDİNİ İYİ,  ÇOCUĞU İSE GÜVENDE HİSSETTİRİR

Oyun çok önemli bir değerdir. Oyun, hem anne ile çocuğun arasındaki güveni, bağı kuvvetlendirir hem de gün içinde daha rahat zaman geçirmeyi sağlar. En ufak yaştan itibaren aslında oyun hayat kurtarır.

Evdeki basit materyaller, fasulyeler, nohutlar, eşarplar birer oyuncaktır. Dünyayı tanımayan bebek için her materyal ilginçken, anne için de yaratıcılığını perçinleyen birer unsurdur.

Sadece anne değil, öğretmen, eğitmen olduklarında, kadınlar kendilerini daha işe yarar ve daha faydalı hissederler. Bu sayede çevreleri ile de iletişimleri daha pozitif olur.

Ancak, “oyun oynamayı” bilmeyen bir kuşak için “oyun” bile bir sorun haline gelmektedir. Bizler, kariyerleri için geliştirilen, sokakta oynayarak büyütülen ve ebeveynlerinin onlarla oynamadığı bir kuşağız.

Bizler sokakta büyüdük. Kimse bizimle oynamak zorunda kalmadı. Biz de kendi dünyamızda, az materyalle kendimize eğlenceli dünyalar kurarak büyüdük. Oysa günümüzde, sokakta oyun oynama kavramı neredeyse yok olmaya başladı.

Bu eksiklik, hayatlarımıza negatif anlamda sirayet etmeye başladı. Oyun oynamayı bilmiyoruz, çocuklarımızla zaman geçirmeyi nasıl organize edeceğimizi bilmiyoruz, etrafta çocuk bulamıyoruz. Kendi annelik deneyimimde bile bu sorunları yaşadım. Parkta bahçede çocuğumla akran çocuklar bulup, yarım saat bile olsa sosyalleşmesi için mesai harcamak zorunda kaldım.

Aynı sorunları yaşayan annelerin attıkları keyifleri adımlar var: “Kadıköy Anneleri” gibi. Onlar, bir whatsapp grubu olarak başlayıp, bugün Kadıköy’deki annelerin kaliteli zaman geçirmek için bir araya geldiği, birbirlerine destek oldukları, harika aktivitelere ve etkinliklere imza atan bir grup haline geldiler.

Annelerin yalnızlıkları, yerel gruplarda yükselişe neden olmaya başladı. Bugüne dek “çocuklu arkadaşları” ile yeterince sosyalleşmeyen kadınlar, çocuk sahibi olduktan sonra bunun eksikliğini duymaya başladılar.

Yerel gruplar bu anlamda çok faydalı. Kendi çevrenizde, çocuğunuzla yaşıt çocuğu olan annelerle bir araya gelmek hem sizin hem de çocuklarınızın sosyalleşmesi için önemli birer çıkış yoludur.

Öneri: Yerel anne grupları uygulaması yaratılması

Tüm Türkiye’de ilçe ilçe anne gruplarının yer aldığı, onların etkinliklerine yer veren bir uygulama, annelerin baş tacı olacaktır. Sadece web siteleri üzerinden etkinliklere ulaşmak değil, bir kahve içelim, çocuklar da azıcık oynasın isteğinde olan annelere uygun profillerin de yaratılacağı bir uygulama tüm anneler için huzur kapısı olacaktır.

Madem sevgili bulmak için app yapabiliyoruz o zaman anneler için de daha değerli bir uygulama alt yapısı yazılabilir.

PLAN YİNE YAPIN AMA UYGULANABİLİR PLANLAR YAPIN!

0-12 ay arası çocuklar, yürüyemezler. İletişim yetenekleri sınırlıdır. Bir süre sonra anneler, evde kendi kendilerine konuşmaya başlayabilirler. Ben oğlumla baş başa geçirdiğim günlerde 48 saat bir yetişkinle konuşmadığım günler yaşadım.

Bunun ne derece bir karanlık ve yalnızlık olduğunu iyi biliyorum. Eşim yoğun çalışıyordu, ailem yoğundu… Bir anda gece yarılarına kadar ajansta takılan, gece eğlencelerine giden, çok sosyal olan ben, kolik ve reflüden mustarip oğlumla, bir de yanında sabah akşam benim bakımıma ihtiyaç duyan 12 yaşında bir Golden köpek ile baş başa kalmıştım.

Bu ani yaşam değişikliği, hayata bakışımı da değiştirdi. Madem program yapmak benim hayatım, o zaman bebeğime ve bana anlam katan, daha dengeli bir planlar döngüsü yapmalıyım kararı aldım.

Her hafta, oğlumun yaş döngüsüne uygun planlar yapmaya ve bunları excellemeye başladım. Teknolojinin sevdiğim yanlarını kullanarak, Pinterest’ten, Google’dan etkinlikler buldum, bunları listeledim.

Her sabah, kendime de iyi gelsin diye, havanın durumunu önemsemeden kanguruma oğlumu koyup, elime köpeğimi alıp, sokaklarda zaman geçirdim. Hayatımı basitleştirdim. Bir minik sırt çantası ile yaşayabileceğimi anladım. Yürüyüşler, hamilelik kilolarımdan 2 ayda kurtulmamı sağlarken, oğlumun da temiz havada, hızlı uyumasını, köpeğimin bol bol dolaşmasını sağladı.

Eve döndüğümüzde yaşına uygun Montessori aktiviteleri yaparak, teknolojiden uzak, bizim gibi büyümesini sağladım.

Kitaplar her yaş döneminde hayat kurtarır. İster 0 ister 8 yaşında olsun, çocuklarınızla sohbet etmenizi sağlayacak, keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak materyallerdir.

Bugün kocaman bir kütüphanesi olan oğlum, kendisi artık bunları okumayı öğrenmeye hevesli… İlkokula başlamadan harfleri anlamak için kendi çabasını gözlemlemek benim için büyük bir mutluluk.

Çocukların sorgulama, eleştirme, sohbet etme, hayal kurma, oyun geliştirme yetilerini geliştirmek için kitaplardan daha fazla faydalanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu aşamada annelerin hayatını kurtaracak bazı unsurlar şunlar olabilir:

  1. Çocuğunuzu kanguruya koyup, uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Hem hamilelik kilolarınızdan kurtulursunuz hem de açık havada bebekler uyur. Uyandıklarında emzirebilir veya mamasını minik sırt çantanızdan verip, en azından yine dışarda zaman geçirmiş olursunuz. Kışın sokakta olmaktan korkmayın… Hastayken sokağa çıkmaktan korkmayın, bağışıklıklarını güçlendirmek için buna ihtiyaçları var. Yoksa anaokuluna başladıkları ilk yılı, sürekli evde hasta geçiren çocuklarınız olur.
  2. Park ve bahçeler her durumda hayat kurtarır. Sonuçta tek anne siz değilsiniz. Aynı yaş grubundan çocuğu olan annelerle buluşabilir ve çocuklarınızın da sosyalleşmesini, sizin de kafa dağıtmanızı sağlayabilirsiniz. Ve inanın, çok iyi dostlar edinebilirsiniz. Benim oğlum doğduğu günden beri parkta tanışıp, yol arkadaşım olan dostlarım var.
  3. Sosyal medya, Youtube, Instagram içerisinde bu yaş gruplarına uygun çocuklar için evde ve sokakta yapılabilecek aktivitelerden bol bol örnekler bulabilirsiniz. Günü eğlenceli geçirmek için biraz internette surf yapın. Ama lütfen bunu sadece kendiniz yapın. 3 yaşından önce çocuklarınızın eline telefon ve tablet lütfen vermeyin.
  4. Boğaziçi Üniversitesi’nin Mucize Anneler Okulu’na mutlaka bakın. Kendinizi ve çocuğunuzu mutlu edecek pek çok eğitim, oyun, eve hemşire hizmeti gibi pek kapsamlı hizmet sunan bir yapılanmadır. Kendinizi yalnız hissettiğinizde, evinize bir telefonla gelebilecek hemşireler size yol gösterecektir.
  5. Destek istemekten çekinmeyin. Eşinizden, ailelerinizden hatta dostlarınızdan destek alın. Her şeyi tek başınıza başaramazsınız. Unutmayın, iş hayatında da ekip arkadaşlarınız vardı.

KARİYERLE ANLAMLANDIRILDILAR, SADECE ANNELİK YETMİYOR...

Kendini sürekli kariyer, başarı ve işle anlamlandıran anneler, işten uzaklaştıklarında birey yetiştirmek gibi önemli bir görevi bile yetersiz bulabilirler. Oysa yaptıkları ciddi bir iştir ve kariyerlerinde öğrendikleri her bir bilgi, bu aşamada işe yarayacaktır.

Kendilerini değerli, hala önemli ve başarılı hissetmek isteyen işten ayrılan annelerin en önemli motivasyonu, takdir görmektir.

Bir yandan manevi tatmin duyan ancak diğer yandan uykusuzluk ve yorgunluktan yıpranan işten ayrılan anneler, yaşadıkları korku ve endişeyi, takdir gördüklerini hissettikleri anda bir yana bırakacaktır.

Bunun yanı sıra çocuk belli bir yaşa geldiğinde işine dönemeyecek olanların genel eğilimi de okul aile birlikleri, sınıf annesi olmak, hobi kulüplerine girmektir.

Bakıldığında aslında “anne olmak” kadına yetmemektedir. Kafası multi disipliner çalışan kadın, tek bir sorumluluk ile kendini yeterli hissetmemektedir.

Ayşe Çolak, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da önemli bir kariyere sahip bir anneyken, ailesi ve çocuğu için işi bırakıp, ülkesine dönen bir iş kadını. İşi bıraktıktan sonra yaşadığı gelgitler sonrasında Yenidenbiz ile tanışan Ayşe Çolak'ın öyküsü onun ağzından dinleyelim...

[embed]https://youtu.be/5KNs7b0iQDY[/embed]

Seda Acar, işini bıraktıktan sonra hayatına yeni açılımlar yapan bir anne, onun cümleleri ile annelik yolculuğunu dinleyelim:

[embed]https://youtu.be/3IPloSASsZo[/embed]

NELER YAPILABİLİR?

  1. Konvansiyonel dünya ve dijitali entegre edin: Evde ne yapacağını düşünen annelere, hem çocukları ile zaman geçirme yöntemleri hem de kendilerini geliştirebilecekleri imkanlar sunun. 0-48 ay için özel oyun atölyelerini, Youtube’a koyacağınız örneklerle birleştirin. Anneleri davet edin. Ellerindeki materyallerle neler yapabileceklerini öğretin.

  1. Uzaktan eğitim sistemlerini kullanın: MEB’nın uzaktan eğitim sistemleri mevcut, markanız bu yöntemlerle annelere, öğretmenlere, velilere ulaşabilirler. Vermek istediğiniz mesajlarını, onları ilgilendiren ana konularla bağlayarak özel bir KSS projesi hazırlayabilirsiniz. Hayatı besleyecek projelerinizi, hem beslenme, hem eğitim, hem müzik hem de pek çok sektör çerçevesinde verebilirsiniz. Unutmayın, bu kadınların hayatlarını beslemeye ihtiyaçları var, siz neden markanızla bunun bir parçası olmayasınız ki?

  1. Platform yaratmak: Sosyalleşmek isteyen annelere, doktorların, uzmanların katıldığı günler düzenleyin, buraya gelen annelerin rahat rahat konuya adapte olmaları için, alanın içerisine uzman bakıcılar koyun, çocuklarıyla onlar ilgilenirken siz de markalarınızı anlatın. Özellikle perakende markalarına bu anlamda çok görev düşüyor. İlla ebebek olmanıza gerek yok. Bir gıda markası olarak da bu hizmeti sunabilirsiniz. Günün sonunda sadakat bağı kurmanız gereken hedef kitleniz “anneler” ise ürününüzün muhteviyatı ne olursa olsun, onların “ gerçek” sorunlarına odaklanarak bu bağı sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. 

Seda Acar ile yaptığım röportajda şunu anladım. Acemi anne iken aldığımız ürünler, sadece bilmeden aldığımız ancak “tavsiye etmediğimiz” hatta “kullanmadığımız” ürünlerden oluşuyor. Bu da markayı sadece bir kez eve sokarken, sürdürülebilir satışı negatif etkiliyor. Eğer markalar ve iletişimciler olarak, annenin “ana ihtiyaçlarına” odaklanırsak, o zaman sadece “satan marka” olmaz, “ değerli ve değer katan marka” haline geliriz. Bu da hepimizin, sürdürülebilirlik için kafa yorduğumuz dünyamızda en değerli gelişme olur.

  1. Kendilerini işe yarar hissettirin: Annelerin en önemli kaygısı, çocukları okula başladıklarında boşluğa düşmektir. Onları değerlendirin. Tıpkı Tavsiye Evi Tavsiye Evi, binlerce kadını, fikir liderine dönüştüren, bu esnada da markalar için önemli bir bilgi platformu haline gelen bir yapıdır. Anneleri hem fiziksel anlamda bir araya getiren hem de internet ortamında deneyimlerini paylaşan bu yapı içerisinde anneler, kendilerini değerli, takdir gören bireyler olarak hissetmektedir.

Börekler pişen, çaylar demlenen ve markalarla kadınların bu sıcak ortamda bir araya geldikleri bu yapıda, hiç akla gelmeyenler soruluyor, yepyeni bir yön keşfediliyor, çekilen videolar sosyal medyada paylaşılıyor. Markalar satın alma kararını veren kadınların ne istediğini anlıyor. Ve bu evde herkes gülümsüyor. 

Misafirler nasıl seçiliyor?

Markanız hayal ettiği hedef kitleyle buluşuyor. Bunun için 50 binden fazla Tavsiye Meleği taranarak markanıza en uygun isimler belirleniyor. Çocuklu, yalnız, teknoloji seven, duygusal, gezikolik, blogger her renkte her yaşta binlerce kadın Tavsiye Evi buluşmalarını dört gözle bekliyor. 

Markanız bu evde neler yapabilir? 

* Hedef kitlesindeki kadınlarla sıcak bir ev ortamında buluşup “Marka-Tüketici Sohbetleri”  yapabilir.

* ”Focus Grup Çalışmaları” ile hedef kitlesine uygun gerçek sonuçlara ulaşabilir.

* Tadım etkinlikleri, konsept testleri, ürün testleri ve pre-post test deneyimleri ile “İçgörü Analizleri” yaptırabilir.

* “Eğitimler”, seminerler ve “ Deneyim Günleri” düzenleyebilir.

* ”Online Araştırma” ile segmente edilebilir bir data sayesinde hızlı bir şekilde ölçüm yaptırabilir.

* “Innovation Center- Ürün Geliştirme Toplantıları” düzenleyebilir.

* “Video İçerikleri ve Kullanıcı Testimonial” çekimleri yaptırabilir.

  1. İşe dönme imkânı sunun / Gizli müşteri olmalarını sağlayın: Ya da çocukları ile yaşadıkları deneyimleri, sizin için kullanmalarını sağlayın. Bir anneden daha iyi bir gizli müşteri olabilir mi? Ürünlerinizi denetin, özel eventler düzenleyin, sizin için gezsinler ve yorumlarını paylaşsınlar. Onları bir araya getirin ve sizin için evlerinde davetler vererek, ürünlerinizi tanıtsınlar. Belli bir bedel ödeyeceğiniz bir aktiviteler sayesinde hem lokal hem de büyük şehirlerde önemli iç görüler elde edebilirsiniz. 

  1. STK İşbirlikleri: Yenidenbiz yapılanmasını duymuş muydunuz? Bu STK, kariyerini bırakan, deneyimli annelerin yeniden iş hayatına kazandırılması için canla başla çalışıyor. Onlarla yapacağınız işbirlikleri sayesinde, kariyerli annelerin yeniden iş hayatında yer almasına destek olabilirsiniz.

https://youtu.be/mexsVhRMx0Y

Yeniden Biz Neler Yapıyor: 

YenidenBiz, farklı sebeplerle iş hayatının dışında kalmış, ancak “yeniden” dönmek isteyen eğitimli ve deneyimli kadınları profesyonel yaşama hazırlamak üzere 2013 yılı sonunda bir platform olarak kuruldu. Aralık 2014’den bu yana ise dernek kimliğiyle faaliyet gösteriyor. Kurucularından ve YenidenBiz’in fikir annesi Ayşe Güçlü Onur, kendi sektörü olan Yetenek Yönetimi alanında, iş hayatına 1 yıl ve üstü ara veren pek çok değerli CV’nin iş fırsatları ile buluşamadığını gözlemleyerek “bu kadınlar için ne yapabilirim?” sorusuyla yola çıktı. Aynı isteği paylaşan 6 kadın sosyal girişimci (Ayşe Güçlü Onur, Didem Altop, Melek Pulatkonak, Göknil Bigan, Özlem Yeşildere ve Esra Akın) bir araya geldi. YenidenBiz, o günden beri, eğitimli olduğu için avantajlı algılanan, daha çok yatırım yapılmış ve istihdam dışı kalmasının fırsat maliyeti daha yüksek bir kadın grubu için çalışmakta.

Gönüllülük esası ile çalışan, kar amacı gütmeyen YenidenBiz, destekçilerinin katkıları ile bugün artık online bir portal ile hizmet veriyor.

YenidenBiz aday havuzuna katılanlar yetkinlik bazlı ön mülakata alınıyor. YenidenBiz adayların gelişimini bir program ile destekliyor. Bu kapsamda her ay yaklaşık 3-4 farklı sınıf içi seminer gerçekleşiyor. Bugüne kadar alanında uzman eğitmenlerin katkılarıyla toplamda 100’ün üzerinde seminer / atölye çalışması gerçekleştirdik, 3000’e yakın katılımcıya ulaştı. YenidenBiz Aday Gelişim Programı;

  • CV yazım, mülakat teknikleri gibi temel bilgileri,
  • Motivasyon, çatışma yönetimi, değişim, zaman yönetimi gibi kişisel gelişim konularını,
  • İletişim becerileri, girişimcilik, dijital dünyadaki gelişmeler gibi yönetim ve liderlik becerilerini tekrar kazanmayı sağlayacak başlıkları kapsıyor.

YenidenBiz işe dönüş sürecini sadece seminerlerle değil, koçluk ve mentorluk programı ile de destekliyor.

YenidenBiz yeniden iş başı yapmak isteyen herkese rehber olacak bir “işe dönüş metodolojisi” oluşturmak üzere çalışıyor. www.yenidenbiz.com web sitesinde hali hazırda bir işe dönüş kılavuzu bölümü bulunuyor. İşe dönüş yapmak isteyen, yeniden başlangıç yapmakta zorlanan adaylar, bu bölümü inceleyebilirler.

YenidenBiz bugüne kadar 124 adayın tekrar kariyer dünyasına dönmesine destek oldu. Bu yaklaşık %14 gibi bir oran, yola çıkıldığında %10 gibi bir hedef belirlenmişti. Bu 124 kadın, kurumsal şirketlerdeki pozisyonların yanı sıra Türkiye’de alanında önde gelen STK’larda da kilit pozisyonlarda tam zamanlı yönetim görevleri üstlenmekteler. Bunlar arasında TEV, Darüşşafaka, Unicef, TEGV, Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve AÇEV sayılabilir.

YenidenBiz kurumlarda farkındalık yaratmak için ziyaretler yaparak, sundukları iş fırsatları ile adayları buluşturuyor. YenidenBiz bir istihdam kurumu değil, kar amacı gütmeyen bir STK ve süreçte adayın kendi iş arama sürecine devam etmesinin öneminin altını özellikle çiziyor.

Kurumsal firmaların, STK’ların yanı sıra, YenidenBiz’in sunduğu iş gücünden en çok faydalanabilecek oluşumlar:

  • tecrübeli yetenek havuzunu kendi bünyelerine çekmek, atılım yapmak isteyen orta ölçekli oyuncular,
  • kabuk değiştiren aile şirketleri
  • start-uplar, sosyal girişimler olarak sayılabilir.

YenidenBiz aday havuzuna üniversite mezunu, 7 yıl ve üzeri iş tecrübesi olan, iş hayatına 1 yıl ve üstü ara vermiş kadınların özgeçmişleri kabul edilip değerlendiriliyor.

İş fırsatları aday havuzu ile paylaşılıyor, pozisyonun gereklerine göre uygun adaylar seçilip kurumlar ile buluşturuluyor. Bütün bu çalışmalar gönüllülerin ve iş dünyasında kadının önemini benimseyen profesyonel bireyler ve kurumların desteği ile gerçekleştiriliyor.

YenidenBiz bünyesinde iş hayatına ara vermiş kariyer sahibi kadınlardan oluşan 6 farklı çalışma grubu yer alıyor. Çalışmalara toplam 100’den fazla gönüllü katkıda bulunuyor. YenidenBiz, tam zamanlı iş imkânlarının yanı sıra Türkiye’de henüz yeni yeni kabul gören proje bazlı, dönemsel ve yarı zamanlı iş olanaklarının önünü açmaya çalışıyor. Kendi işini kurmak isteyen girişimci kadını destekliyor. YenidenBiz’e ulaşan eğitimli ve deneyimli adaylara uygun tüm iş fırsatları YenidenBiz adayları ile paylaşılmaktadır. Kurumlar iş fırsatlarını YenidenBiz’e [email protected] adresinden ulaştırabilir.

  1. Yarım Kalmışlıklarına Çare Olmak: Hem iş hayatında deneyim sahibi olmuş hem de anneliği tatmış kadınlar, markalar için önemli bir bilgi kaynağıdır. Sadece araştırmalarınızda denek olarak değil, deneyim dönüşü anlamında da onlarla faydalanabilirsiniz. Call Center çalışan analizlerinde gizli müşteri olarak kullanabilirsiniz onları. Hem evden çalışmış hem de kendilerini yeniden “çalışan kadın” gibi hissetmelerini ve ekonomiye kazanımlarını sağlayabilirsiniz.
  2. Ürünlerinizi yollayın denesinler… İlla birer blogger olmalarına gerek yok, kuracağınız bir platform ile ücretsiz olarak yollayacağınız numunelerini deneyecek pek çok anne olacaktır. “Gerçek” içgörüleri, “gerçek” annelerden alın. Emin olun, izleyici sayısından daha fazla WOM elde edersiniz. Çünkü anneler artık, para karşılığı ürün tanıtan kişilerden çok sıkıldılar. Onların, kendileri gibi insanların yorumlarına ihtiyaçlarına var.
  3. Mini Filozofi: Her zaman hayatta bir çıkış planı yapılabilir. İşten ayrıldınız diye yepyeni açılımlar yapamayacaksınız ve eve mahkum olacaksınız diye bir şey yok. Sadece kendinize biraz inanmanız ve kendinizi bu yeni yolculukta keşfetmeniz yeterli. 

Seda Acar tam da bu bahsettiğim adımı atan kadınlardan. Felsefe mezunu bir kadın olarak, pek çok kurumda çalıştıktan sonra anne olan Seda, annelik serüveni içerisinde “kendini yeniden keşfetti”. Eğitim, felsefe ve çocuk üçgeninde neler yapabileceğini anlamaya çalışırken, takip ettiği uzmanları dinlerken “Çocuklar için Felsefe/ Philosophy for Children (P4C)” ile tanıştı. Ve eğitimini alarak “Mini Filozofi”yi kurdu.Şimdi, hem oğluna zaman ayırıyor hem de paylaşmayı istediği eğitim bakış açısını çocuklarla bir araya getiriyor.

Mini Filozofi atölyelerinde 5-15 yaş arasındaki çocuklar kalıplaşmış sınıf düzeninde değil, bir çember etrafında bir araya geliyor. Deneyimli ve uzman bir eğitimci; özgüven, cesaret, yaratıcılık, çevre bilinci, insan hakları, hayvan sevgisi vb. konuları değerlendiren uyaranlar (hikaye, fotoğraf, video, nesne vb.) kurguluyor.

Tüm çocuklar anlatılan hikayeler üzerinden kendi fikirlerini özgürce paylaşıyor, sorgular ve yeni yaklaşımlar üretiyor. Kimi zaman kendilerini kurgusal bir hikâyenin içinde buluyor ve farklı önermeler geliştirerek diğer arkadaşlarıyla fikir alışverişine giriyor.

Tahminlerin tersine, büyük filozoflardan veya onların düşünce akımlarından söz edilmiyor. Çocuklar aktif olarak soru sormaya yöneltiliyor, demokratik bir şekilde tartışmayı istedikleri konular üzerinde fikir alışverişinde bulunuyorlar. Cevaplardan çok sorular önem kazanıyor.

Hani diyoruz ya, “Çocuklarımız bizimle neden sohbet etmiyor” diye… Belki de bunun nedeni, onlarla bizim de yeterince sohbet etmemizdir. Günlük hayatın yoğunluğunda atladığımız “anı yaşama”, “gerçekten merak etme” yetilerimizi geliştiriyor felsefe. Ve buna çocuk yaştan başlamak, aile ilişkilerimizde, hayata bakışımızda hatta başarılarımızda bile önemli birer mihenk taşı oluyor.

Çocuklar için Felsefenin Kazanımları Nelerdir?

Çocukların dünyası, yetişkinlerin dünyasından daha renkli ve sınırları daha geniştir. Mini Filozofi’de ana hedef, çocukların sahip olduğu bu hazineyi hayatları boyunca geliştirerek korumalarıdır. Sorunlar karşısında farklı yaklaşım açıları bulabilmeleri, düşünce alışkanlıkları geliştirmeleri ve her şeyden önemlisi özgür birer birey olabilmelerini sağlamaktır.

Bilimsel olarak ispatlanmış başlıca kazanımlar:

– Çocukların bilişsel ve matematiksel becerilerini artırır.

– Okuma, yazma ve anlama becerilerini geliştirir.

– Çocukların özgüvenlerine önemli bir katkıda bulunur.

– Konsantrasyon, kendini ifade ve empati kurma yeteneklerini destekler.

– Çözüm üretme yöntemleri geliştirir.

– Mantık hatalarını tespit etme kabiliyeti sağlar.

– Küçük yaşta eleştirel düşünce alışkanlığı oluşturur.

– Ezber sistemi değil, sorgulayan sistemin bir parçası haline getirir.

Gelin şimdi, Mini Filozofi’yi Seda’nın kendi cümleleri ile dinleyelim:

https://youtu.be/K0RXgA7hpe8

Hala daha fazlasını isteyen iletişimci dostlarımızı gamekudra.com’da bekliyoruz.

İyi eğlenceler,

Esra Baykal Güçlü

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir