Modern Köleliğe Dikkat Çeken "İnsanlı Otomat"

  • Modern köleliğe dikkat çekmek için Londra'nın merkezine içerisinde insan yer alan büyük bir otomatik satış makinesi yerleştirildi.
  • Otomatın içerisinde yer alan ve bir köleyi canlandıran kişi, herhangi biri otomatın üzerindeki tuşa bastığında, ona taze domates, limon, avokado ve yumurta gibi ürünlerden bir ya da birkaçını veriyordu.
  • Bu kampanyanın amacı, şu anda Birleşik Krallık'ta modern kölelikten muzdarip olan yaklaşık olarak 136 bin insanın durumuna dikkat çekmekti.
  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Walk Free Vakfı'nın belirttiğine göre, dünya genelinde 40 milyondan fazla insan (çoğu kadın ve kız), zorla çalıştırma ve zoraki evlilikler kapsamında köle olarak tutuluyor.
  • İlgili Yazı: Evsizlerin İhtiyaçlarını Ücretsiz Karşılayan Otomat

Dünya genelinde resmi olarak köleliğin son bulmasının üzerinden onlarca yıl geçmiş olsa da, köleliğin gerçek anlamda son bulduğunu söylemek pek de mümkün değil. Zira özellikle gelişmemiş ülkelerde, çok sayıda insan modern köleliğin bir parçası olarak zorla çalıştırılıyor. Hatta modern kölelik o kadar büyük bir sorun ki, Birleşik Krallık gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile baş gösterebiliyor. İşte bu yüzden Birleşik Krallık'ta bununla alakalı olarak "Zinciri Kır" (Break The Chain) adı verilen dikkat çekici bir kampanya hayata geçirildi.

Thomson Reuters Foundation'ın paylaştığı habere göre, İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezine insanların dikkatini kolayca çeken büyük bir otomatik satış makinesi yerleştirildi. Ancak bu otomat, bildiklerimizden farklıydı; çünkü içerisinde bir insan yer alıyordu. Otomatın içerisindeki bu insan, yara bere içinde ve bitkin haldeki bir köleyi canlandırıyordu. Camın arkasında yer alan bu köle(!), herhangi bir kişi otomatik satış makinesinin üzerindeki tuşa bastığında, ona taze domates, limon, avokado ve yumurta gibi ürünlerden bir ya da birkaçını veriyordu.

İngiltere'nin kuzeyinde yer alan Hull Üniversitesi'nin öğrencilerinin rol aldığı ve özel yapım bir otomatik satış makinesinin kullanıldığı bu dikkat çekici kampanyanın amacı, şu anda Birleşik Krallık'ta modern kölelikten muzdarip olan yaklaşık olarak 136 bin insanın durumuna dikkat çekmekti. Hull Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacı Cristina Talens, bu konu ile ilgili olarak şunları ifade etti:

"Tüketiciler olarak sık sık yemeğimizin kaynağı konusunda kaygılanıyoruz. Ancak birçoğumuz, yiyecekleri Birleşik Krallık'taki sofralarımıza getirme ile alakalı insan maliyetleri olabileceğinin farkında değiliz."

https://www.instagram.com/p/BrNymMGFOMM/?utm_source=ig_embed

Thomson Reuters Foundation'ın yaptığı habere göre, Birleşik Krallık'ın "2015 Modern Kölelik Yasası", ciroları 36 milyon pound'u (46 milyon dolar) aşan firmaların, operasyonlarında kölelikle mücadele etmek için gerçekleştirdikleri eylemleri ayrıntılı bir şekilde anlatan yıllık bir beyan vermelerini gerektiriyor. Ancak bu yasa, kamu kurumlarını kapsamıyor. Halka açık bir veri tabanı olan TISC'in (Tedarik Zincirinde Şeffaflık) belirttiğine göre, bugüne dek kanuna uyması gereken yaklaşık olarak 19 bin şirketin sadece yarısından biraz fazlası, bu konuda beyanatta bulundu.

Bunların yanı sıra tüketiciler arasında bu konudaki farkındalığı arttırmak da son derece zorlu bir iş. Bu sosyal sorumluluk kampanyasını hayata geçiren Hull Üniversitesi'ne bağlı Wilberforce Enstitüsü'nün yaptığı bir ankete göre, İngiliz yetişkinlerin yaklaşık olarak üçte biri, modern kölelerin taze gıda üretmek için kullanıldıklarının farkında değil. Hatta otomatik satış makinesinin içerisinde yer alan aktörlerden biri olan Aral da kampanyaya dahil olmadan önce bu konunun farkında olmadığını dile getirdi ve "Bunun Birleşik Krallık'ta olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Köleliğin 100 yıl önce olan bir şey olduğunu düşünmüştüm." dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve modern köleliğe son vermek amacıyla faaliyet gösteren Walk Free Vakfı'nın belirttiğine göre, dünya genelinde 40 milyondan fazla insan (çoğu kadın ve kız), zorla çalıştırma ve zoraki evlilikler kapsamında köle olarak tutuluyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, dünya çapında yaklaşık olarak 25 milyon kişi; fabrikalarda, şantiye sahalarında, çiftliklerde, balıkçı teknelerinde ve ev hizmetlisi ya da seks işçisi olarak çalışıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir