Mobil son yılların şüphesiz en popüler kavramı. Eskiden mobil denilince akla gelen taşınabilirlik kavramı özellikle son yıllarda büyük bir değişim yaşayarak yalnızca ev ve bilgisayardan uzaktayken iletişimde kalmanın bir aracıyken bugün tüm bu kavramların yerini almaya en büyük aday.
Kullanıcıların bilgisayarlarıyla yapabildiklerini büyük oranda akıllı telefonlarla ve tabletlerle de yapabilmeye başlaması ve bu cihazların mobil olmasından kaynaklanan rahatlıktan dolayı, insanlar büyük bir hızla alışkanlıklarını değiştirmeye, bu cihazları hayatlarına büyük bir hızla adapte etmeye başladı.
Peki ya geldiğimiz noktada mobil ne durumda? Gerçekten denildiği gibi mobil penetrasyonu büyük bir hızla artıyor mu? İşte rakamlar:
Zenith Optimedia'nın 19 ülkede yapmış olduğu araştırmaya dayandırdığı raporuna göre 2012 yılında %36 olan akıllı telefon penetrasyonun 2015 yılında iki katına çıkarak %72 düzeylerinde olması bekleniyor.
Özellikle 2011-2012 döneminde büyük bir hızla artış gösteren mobil cihaz penetrasyonu biraz yavaşlamış gibi görünse de kararlılıkla artmaya devam ediyor. 2012 yılında ortalama %35.5 olarak gerçekleşen akıllı telefon penetrasyonunun 2013'te %46.6 2014'te 56.5 ve 2015'te ise %71.7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Tablet penetrasyonunda ise akıllı telefon penetrasyonuna benzer bir büyüme var. Kararlı bir büyüme yaşaması beklenen tablet penetrasyonunun 2015 yılına kadar %177 artarak %13 düzeylerine çıkması bekleniyor.
En büyük 19 pazarı baz alan rapora göre Avustralya, Fransa, İrlanda, Hollanda ve ABD bu %5'lik ortalamanın %15 üzerinde. 2015 yılı sonunda ise bu ülkelerde tablet penetrasyonunun %45 ila %50 arasında olması bekleniyor.
Gelelim yeni mobil cihazların aktif edilişini baz alan bir diğer araştırmaya. Flurry'nin yapmış olduğu araştırmaya göre geçtiğimiz ay iOS ve Android tabanlı mobil cihazın en çok sisteme kayıt olduğu ülkeler ABD ve Çin. ABD'de 222, Çin'de ise 221 milyon mobil cihazın sisteme giriş yaptığı ocak ayında, bu ikiliyi ancak 43 milyon rakamıyla İngiltere takip ediyor.
Her ne kadar Türkiye yeni mobil cihaz kullanımında bu ülkelerin gerisinde kaldıysa da ocak 2012 - ocak 2013 dönemininin en hızlı büyüyen 3. pazarı. Aktif akıllı cihaz artışının baz alındığı tabloya göre Türkiye, Kolombiya ve Vietnam'dan sonra %247'lik büyüme rakamıyla 3. sırada. Bu artışın arkasında akıllı telefonların fiyatının kabul edilebilir düzeylere düşmesinin yanında, tabletlere olan ilginin de giderek artması yer alıyor.
Mobil cihazların günlük hayata ne derece entegre olduğunu gösteren bir diğer araştırmayla devam edelim. Knotice'in yapmış olduğu araştırmaya göre 2012'nin ikinci çeyreğinde okunan her 10 e-mailden 4'ü mobil cihazlar üzerinden açılmış. 2010'nun son çeyreğinde %13 düzeylerinde olan bu rakam 2011'in ilk yarısında %20, ikinci yarısında %27, 2012'nin ilk yarısında %36 düzeylerindeydi. Bu rakamın 2013 yılı sonunda ise %50'yi geçmesi bekleniyor.
Mobilde yayınlanan son raporlar ve tahminler her ne kadar geçtiğimiz yıllarda yaşanan büyük artışın biraz azalacağı yönünde olsa da kararlı artışın devam edeceği görülüyor. 31 yıllık bir tarihe sahip olan cep telefonunun bu büyümede başı çektiği ise aşikar. Yazıyı bitirmeden önce cep telefonunun bu 31 yıl içerisinde nereden nereye geldiğini gösteren infografiğe bakalım: