Teknoloji ilerledikçe hayatımızdaki dijitalleşme de yüksek bir ivme ile artmaya başladı. Hal böyle olunca dijital dünyanın dinamiklerini anlamak, farkındalık yaratmanın en önemli unsuru haline geldi. Bu dinamikleri anlamanın yolu da akıllı cihazların geldiği ve geleceği konumları iyi analiz etmekten geçiyor.
Biz de Pazarlamasyon olarak mobilin geldiği noktayı, son 5 ayda yazdığımız mobil ile ilgili yazılarımızdan yola çıkarak derledik ve yararlı bir kaynak yarattık.
Öncelikle akıllı cihaz penetrasyonuna bakalım. ABD'de %60'a yaklaşan bir penetrasyon mevcut. Türkiye’de ise 36 milyon internet, 13 milyon akıllı telefon kullanıcısı var. Aynı zamanda Türkiye'de her ay satılan telefonların %56'sı akıllı telefon. Dünyada 2013 ortasında toplam 1.5 milyar akıllı telefon ve tablet kullanılacağı tahmin ediliyor.
Yukarıdaki genel grafikten sonra biraz daha spesifik istatistiklerle ilerleyelim. Örneğin mobildeki satın alma alışkanlıkları ne durumda? 2011 verilerine göre insanların %56'sı mobil satın alım anında evde oluyor. Dışarda olanlar veya işte olanların dilimi ise %42.
Mobilde en çok tercih edilen ürün kategorisi ise dijital ürünler. Dijital ürünleri elbiseler ve biletler takip ediyor.
Akıllı telefonların en sık nerede kullanıldığı da pazarlama faaliyetleri için oldukça önemli bir durum. Şubat 2012'de ABD'de yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefonların en sık kullanıldığı alanlar evler (%96). Aşağıda diğer yerleri de görebilirsiniz.
Peki mobili ne için kullanıyoruz? Çoğumuzun tahmin ettiği gibi akıllı cihazları en çok oyun amaçlı kullanıyoruz. Bu da oyun içi reklamların önümüzdeki dönemlerde ivmesinin daha da artacağının kanıtı.
2011 Kasım ayında eMarketer tarafından yapılan bir araştırma ise alışveriş için tercih edilen mecraları sıralıyor. Mobilin payı ise araştırmanın üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen bir hayli yüksek.
- Tüketicilerin %40’ı ürünü almadan önce 3 ya da daha fazla farklı kanalda araştırma yapıyor.
Bu kanalların başlıcaları ise web siteleri, akıllı cihazlar ve alışveriş merkezleri. 2002 yılında yapılan buna benzer bir araştırmada ise ürün almadan önce yapılan araştırmada 3 ya da daha fazla mecranın kullanım oranı %10.1’di. Bu durum tüketicilerin artık daha zor ikna olduğunun kanıtı.
- Mobil tema kullanmak artık bir zorunluluk.
Tüketiciler markaların mobil sitelerindeki uyumsuzluğa taviz göstermemeye başladı. Yapılan araştırmalar mobil kullanıcıların %52’sının, markaların mobil temasında yaşadığı olumsuz tecrübe sonucu bir daha o siteye girmeme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu da bir an evvel mobil tasarımlarla normal tasarımların ayrıştırılması gerektiği anlamına geliyor.
Öte yandan kullanıcıların %61‘i girdiği sitenin mobile uyumsuz olduğunu gördüğü anda sayfayı kapatma eğiliminde oluyor. Mobile uyumlu sitelerde mobilden yapılan alışverişin %67 daha fazla satışa konu olduğu da DemandForce'un geçtiğimiz günlerde yaptığı araştırmada belirtilmiş.
- Mobil, TV ile rekabet etmeye başladı.
ABD’de tüketiciler bu yıl mobil uygulamalarda günlük 127 dakika geçirdi. Geçen yılki rakam olan 94 dakika ile kıyasladığımızda yaklaşık %35’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu rakamların daha yüksek bir ivme ile artacağını da tahmin edememek büyük bir hata olur.
Peki TV’de durumlar nasıl? Aynı araştırma tüketicilerin bu yıl TV başında günlük 168 dakika harcadığını söylüyor. Hal böyle olunca mobilin TV’yi ne zaman yakalayacağı merak konusu oldu.
- Lokasyon bazlı uygulamaların gücü artıyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD’de yapılan bir araştırma lokasyon bazlı aplikasyonlarla ilgili önemli bir bilgiyi bizlere ulaştırdı. Araştırmada akıllı telefon kullanan her 100 Amerikalı’nın 74’ünün cihazlarında lokasyon bazlı uygulama olduğu ve aktif olarak bu uygulamaların kullanıldığı sonucuna ulaşıldı. Bu araştırmayla önümüzdeki dönemlerde markalar için vazgeçilemez bir mecra olacak lokasyon bazlı servislerin günümüzde de ne kadar etkili olduğu gözler önüne serilmiş oldu.
- Profesyonellerin %95’i mobil reklamı kullanıyor
Association of National Advertisers'ın Ocak ayındaki araştırmasına göre pazarlamacıların %95’inin mobil reklamları, pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak kullandığı veya yakın bir zamanda kullanmak istediği belirlenmiş. Bu durum da mobilin önlenemez yükselişinin bir kanıtı olarak göze çarpıyor.
- Marka yaratma, mobil reklamcılıktaki en önemli konu
Aynı araştırmaya katılanların %83’ü marka yaratmanın, mobil reklamcılıktaki öncelikli konu olduğunu düşünüyor. Marka farkındalığını arttırma ise %78 ile ikinci sırada yer alıyor.
- Mobil website reklamları en çok kullanılan araç
Mobil website reklamları, mobil pazarlamada en çok kullanılan taktiklerin başında geliyor. Association of National Advertisers'ın araştırmasına katılan profesyonellerin %84’ü mobil pazarlama aktivitelerini genişletmek adına mobil website reklamlarını kullandığını söylüyor. Bunu %78 ile aramalar ve %76 ile aplikasyonlar takip ediyor.
- Dijital pazarlama için en önemli fırsat: mobil optimizasyonu
Dijital pazarlamacılara yöneltilen sorular neticesinde bugünün dünyasındaki en önemli fırsatın mobil optimizasyonu olduğu belirlendi. Pazarlamacıların %43′ünün mobil optimizasyonun önemini kabul ettiği araştırmada sıralama ise şu şekilde;
Mobil optimizasyonu (%43)Sosyal medya etkileşimi (%35)
Hedefleme ve kişiselleştirme (%35)
İçerik pazarlaması (%30)
İçerik optimizasyonu (%30)
- Web sitelerinin %90′ı mobile uyumlu değil
Her ne kadar mobilin yükselişi sürse de şu an kullandığımız web sitelerinin birçoğu mobil ile uyumlu bir halde değil. Bu da aslında yeni mezunlar ve mobil bilgisi olanlar için önemli bir açık. Bu konuda bilgi sahibi olan kişilerin bir kaç yıl içinde ciddi miktarlarla istihdam edilmesi bekleniyor.
- Telefonlar günde 150 kez kontrol ediliyor
Mobilin hayatımızda ne kadar derin bir yer kapladığının diğer bir kanıtı ise kontrol sayıları. İnfografiğe göre bir kişi günde ortalama 150 kez cep telefonunu kontrol ediyor. Bu sayıyı yoğunluğa çevirdiğimizde ise her 6.5 dakikada bir kez kontrol yapıldığı sonucuna ulaşıyoruz.
- Webrazzi mobil 2013 notları (Tolga Şişmanoğlu)
Mobil derlememizi Tolga Şişmanoğlu'nun Webrazzi Mobil 2013 notları ile bitiriyoruz.
- Dünyada 6,8 milyar mobil abone sayısı var, bunların 2,5 milyarı mobil internet kullanıcısı.
- Akıllı telefonlarda geçirilen sürenin %18′i tarayıcıda, %82′si uygulamalarda geçiyor.
- Türkiye'de tablet satışları 2011′de 127 bin civarında iken, 2012′de ise 505 bin adeti geçmiş durumda.
- IDC raporlarına göre alışveriş yapanların yüzde 59′u mobil üzerinden fiyat karşılaştırıyor.
- Mobilin mağaza satışları üzerindeki etkisi hızla artıyor. 2016′da mobilin, satışların %20′sine yön vereceği öngörülmekte.
- Mobil bankacılığı kullananların %20′si internet bankacılığını kullanmıyor. Müşterilerin %24′ü daha iyi bir mobil deneyim icin bankalarını bile değistireceğini söylüyor.
- Mobil reklamverenin mobil platform tercihleri: iPhone %45, iPad %25, Android %17, mobil site: %15
- Akıllı telefon kullanıcılarının %32′si lokasyonlarına erişime izin veriyor.
- Mobil display reklamda favori platform hala iPhone, ama konu CTR olduğunda Android ön planda.