Meslek İddiasındaki Hobi: 'Influencer'

Kanaat Önderi; birey ve toplumların anlayış farklılıkları sebebiyle, topluluklara mesaj ve olayları, onların anlayacağı biçimde anlatan kimse için kullanılan bir terimdir. Bu kişi, içinde bulunduğu grup gibi yaşadığından, hitâp ettiği topluluk üzerinde etkilidir.

'Micro-influencer'lardan [1000~10000 takipçi] 'influencer' olmaya uzanan bu kavram ve süreç, çeşitli yaş grupları arasında daha da özel zevklere doğru genişleyerek, diğer segmentlerin meraklıları tarafından tanınmayan bir bölünme yarattı.

Nadiren bir kısmını ilgiyle takip edebilsek de, bazılarını diksiyon kursuna gönderip, hayrına masraflarını karşılamak geliyor içimizden. Bazıları var ki zaten 40. saniyeyi göremiyor.

Yeni oluşan mesleklerin mantığı, kendisinden önce yetersiz kalsa bile oluşmuş temel disiplinlerden koparak kendine doğal yollar bulmasıdır. Dijitalin her konuda farklılığının, kullanıcıya inisiyatif vermesi olduğunu düşünürsek; sosyal medya yönetiminin ajanslar tarafından şişirilen ilk fiyatları misâli, herhangi temel disiplinden uzak 'influencer'larla ve aptalca içeriklerle yüz yüzeyiz.

Y-Z kuşaklarındaki aniden DJ, fotoğrafçı..vb. donanım ile yeteneğin maalesef hafife alındığı birçok alanda at koşturmaya çalışması gibi; önce aynaya dönüp bakmadan, bilgiyi tartmadan Youtuber, influencer olmaya çalışmak da, sizin bilmeden yapmaya çalıştığınız işi bilen herkese hakaret sayılır.

Bu arada markaların onları oltaya takılmış solucanlar gibi görmesiyle, kimsenin bir sorunu yok gibi görünüyor.

Eğer micro-influencerları ve fenomenleri, ayrı bir kategoriye alıyorsak; onlar da bizden birileri olduğuna göre, eWOM [Word of Mouth] Marketing yapmış olmuyorlar mı? Bu noktada kendi deneyimini paylaşan kullanıcılardan [rant beklentisi olmadan] farkları ne? Yani tekrar dönüp dolaştığımızda; goygoyla / görsellikle şişirilmiş herhangi hesabın, takipçi sayısını artırması sonucu, daha 'da' fazla tıklanmasına geliyoruz.

Ünlülerle yarışan takipçi sayısına sahip fenomen / 'influencer'ların; asla kullanmayacağı ürünün parası için reklamına çıkmış ünlüden, yani gerçekçiliği düşük reklam döngüsünden bir farkı yok.

Ülkemizin birçok alanda karşılaştığı üzere, akım olarak gelişen ve ilgi çeken herhangi kavram, içi dolu / boş demeden benimsenmeye başlıyor. Zamanında, doğru okumayı yaparak uyarılarda bulunulması ise, normalin aksine, garipseniyor, dışlanıyor.

Kullanıcı sayısının durmaksızın artışı ve micro-influencer takipçilerinin hızla çoğalmasını dikkatli izlediğimizde; döngünün 'ünlüleşmenin dijitalleşmesi'nden ibaret olduğunu yakında göreceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir