Mesajlaşma Uygulamalarında Rekabet Kızışıyor!

Mobil pazarda dünya devlerini karşı karşıya getiren mesajlaşma uygulamaları ringlerde! WhatsApp, Line, Snapchat ve WeChat arasındaki bu dev rekabette kazananlar kim olacak?

Kullanıcılar adına avantajları ardı ardına sıralayan data paketleri, internet ağıyla örülü yaşam alanları ve bunlara erişimin kolaylaştığını artık hızla öğreniyoruz. Bir dönem kullanıcılar için çok önemli yer edinen SMS’in de giderek önemini kaybettiği gerçeğine şahitlik ediyoruz. Bu rekabette kendine yer bulamayan ve ilk kaybeden SMS dünyası artık cazibesini kaybetmiş durumda. Geliştirilen yeni mesajlaşma uygulamaları, son birkaç yıl içerisinde en hızlı büyüyen kategoriler arasında üst sıralarda geliyor.

Yeni mesajlaşma uygulamaları video, fotoğraf paylaşım olanağı, sesli ve görüntülü sohbet avantajları sayesinde kullanıcılar tarafından tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. En fazla kullanılan mesajlaşma uygulamaları arasındaki rekabete baktığımızda WhatsApp, Line, WeChat ve Snapchat her geçen gün kullanıcı sayılarını hızla artırmaya devam ediyor.

BI Intelligence’in son raporuna göre 2014 yılının ilk çeyreğinde bu uygulamaların her biri %15’in üzerinde büyüme gösterdi. Artan rekabet üzerine uygulamalar artık yeni özelliklerle donatılmış şekilde tüketicilerin karşısına çıkıyor. Her birinin sadece mesajlaşma özelliğiyle sektörde kendine yer bulması oldukça basit bir görünüm sunuyordu. Artan tüketici ihtiyaçlarıyla beraber hızla büyüyün rekabet tüketiciye artı olarak dönmüş gözüküyor. Nitekim konuşma, görüntülü görüşme, video ve fotoğraf paylaşma özellikleriyle hizmet vermeye devam etmeleri de bunun en güzel örneği olmuş durumda.

“El Emeği Göz Nuru” WhatsApp!

Whatsapp

İlk çıktığı andan itibaren en aktif şekilde kullanılan WhatsApp’ı kullanıcılar “el emeği göz nuru” gibi sahiplenmiş durumda. Aylık 500 Milyon aktif kullanıcı sayısı da bunu destekler nitelikte. Buna platform bazlı bakıldığında Android kullanıcılarının %44’ü WhatsApp’ı cihazlarında kullanıyor. Ayrıca bu kullanıcılar haftalık 195 dakika gibi bir süreyi de WhatsApp’ta geçiriyor.

WhatsApp Neden Tercih Ediliyor?

2013 yılında aktif kullanıcı sayısını bir önceki yıla göre %200 arttıran WhatsApp‘ın; mesajlaşma ağının çok geniş olması, kolay kullanım sunması, sadeliği, fotoğraf, video ve konum paylaşımı ve sesli ileti gönderimi gibi birçok kullanım nedeni var.

WhatsApp‘ın bu kadar da olmaz diyebileceğiniz bir başka en önemli özelliği ise bilinmeyen numaralar servisi gibi kullanılması diyebiliriz. Çünkü, bilmediğiniz bir numara yarım milyon WhatsApp kullanıcısı arasında olabilir. Yapmanız gereken sizi arayan numarayı rehberinize kaydedip WhatsApp üzerinden kontrol etmeniz.

WhatsApp’ın bir diğer tercih ediliş sebebi ise tamamen size ait gibi bir yüze sahip olması. Uygulama da reklam bulunmaması temiz ve rahat gezinti imkanı sağlıyor. Elbette Facebook WhatsApp’ı satın almış durumdayken dileriz bu sadeliği koruma yolunda devam eder.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve merakla beklediğimiz bir diğer özellik WhatsApp ile görüntülü konuşmanın ne zaman başlayacağı. Bununda sağlanmasıyla kullanıcı sayısını daha da katlayacağı gözüküyor.

Her gün 700 milyon fotoğraf, 100 milyon videonun paylaşıldığı ve ortalama 10 milyar mesajın gönderildiği uygulamanın geliştiricileri; “Sabah uyandığınızda aklınıza gelen ilk şey olmak istiyoruz.” derken amaçlarına ulaşmış gözüküyorlar.

Bir Diğer Mesajlaşma Uygulaması Snapchat

%70’in üzerinde kadın kullanıcıya sahip Snapchat “En önemli özelliği kaybolan mesajları değil, sadeliği!” olarak tanımlanıyor. Saniyelik fotoğraf ve video paylaşımları, anlık mesajlaşma özelliği ile en iyi mesajlaşma uygulamaları arasında kadroya girmiş durumda.

Sizin İçin Geliştirilmiş Bir Uygulama

Onu diğer uygulamalardan ayıran bir özelliği var. Paylaştığınız her bir ileti alıcı tarafından ancak siz istediğiniz süre görülebilir. En güzel fotoğrafınızı arkadaşınızla paylaşmak istediniz ama bu fotoğrafın arkadaşınız tarafından kaydedilmesini istemiyorsunuz... O zaman bu uygulama tam size göre.

snapchat

Şöyle ki; fotoğrafın görülme süresini 1 ile 10 saniye gibi bir süre arasında ayarlayabiliyorsunuz. Şunu da eklemekte fayda var. Bunu yaparken arkadaşınızın bilek hareketlerinin fotoğrafı kaydetme süresinde ışık hızı kadar hızlı olmadığına inanmanız gerekiyor. Aksi durumda fotoğraf sizden çıkıp arkadaşınızın parmak uçlarındaki harekete teslim olabilir.

Her ne kadar günlük milyonlarca fotoğraf ve video paylaşılsa da her ne kadar saniyelik fotoğraf paylaşımıyla eğlenceli olsa da WhatsApp’la bu yarışta rekabet etme olasılığı çok düşük. Hiçbir geliri olmayan bir uygulama yakın zamanda Facebook’un 3 milyar dolarlık teklifini bile geri çevirip bir anda tartışmanın odağında buldu kendini.

WhatsApp ile karşılaştırıldığında ve rekabet değerlerine baktığımızda Snapchat henüz yolun başında. Şimdilik en büyük kozu kullanıcı sayısını hızla artırıyor olması.

Messi mi Yoksa WeChat mi?

WeChat

“Her zaman ileriye. Gelişmek için yatırım yapmaya devam edeceğiz, yeni bir şeyler yapmaktan vazgeçmeyeceğiz.”  WeChat Team

Messi ile tüm dikkatleri üzerine çeken bir diğer mesajlaşma uygulaması WeChat'in en güçlü özelliği, Çin kökenli olması ve büyük bir pazarda yer alması.

Yılın ilk 3 ayında 14 milyon yeni kullanıcı kazanması ve giderek artan yoğun kullanıcı sayısı ile rekabette iyi bir yere ulaşmış oldu. Anlık mesajlaşma, konuşma, videolu konuşma gibi seçenekler sunan WeChat reklam ve sticker gelirleriyle de kasasını doldurmaya başladı.

WeChat’in en önemli özelliği fotoğrafları ya da yazdıklarınızı sadece izin verdiğiniz kullanıcılara göre optimize ediyor olması. Ayrıca sesli mesaj özelliği de bir diğer önemli işlevi arasında yer alıyor. Grup konuşmasıyla da değer kazanan WeChat 40 kişiye kadar grup görüşme hizmeti sağlıyor. Ayrıca WeChat kullanıcıları uygulamayı QR Kod okuma özelliğiyle de kullanabiliyorlar. Diğer yandan WeChat’in belki de en büyük cesareti “Salla” özelliği sayesinde rastgele birisiyle iletişime geçmenizi sağlaması oldu.

Gönülleri Fetheden Uygulama LINE

Türkiye pazarına birçok kanalda reklam harcamalarıyla giren bir diğer mesajlaşma uygulaması LINE, mobil cihazlarda kendine çoktan yer buldu. Bu reklam harcamalarının sonucuna baktığımızda, LINE'ın globalde yılın en hızlı büyüyen anlık mesajlaşma uygulaması olduğunu görüyoruz. Şöyle ki 2014 yılı ilk çeyreğinde büyüme oranlarına bakıldığında aylık aktif kullanıcı sayısı 400 milyonu geçmiş durumda. LINE’ın elde ettiği gelirlere bakıldığı zaman diğer mesajlaşma uygulamaları WeChat ve LINE ile ortak özelliklere sahip.

Line

Facebook tarafından satın alınan WhatsApp’ın en büyük rakipleri arasında gösterilen LINE, büyüme hızındaki iddialı sıçramayla borsaya girme hesapları yapıyor. 2015 yıl sonu hedeflerini 1 milyar kullanıcı olarak açıklayan LINE, görünüşe göre WhatsApp’ın en büyük rakipleri arasında adından söz ettirmeye devam edecek.

LINE 21 Mart tarihinde globalde platform üzerinden gönderilen 10 milyar mesaj sayısını geçerek rekor kırmış oldu. LINE her türlü kullanıcıya cevap vermek için büyük adımlarla ilerliyor. Dilediğiniz kişilere paylaşımlarınızı gösterebiliyor olması, mesajlaşma platformlarında profil yaratması ve bunu listenizdekilerle paylaşmaya izin vermesi LINE için başarılı bir yolculuğun nokta atışları arasında.

Global Pazarda Yarışın Kullanıcılara Faydaları

WhatsApp, Line, Snapchat ve WeChat arasındaki bu dev rekabette ilk faydayı öncelikle kullanıcılar alacak, hatta almış durumda diyebiliriz. Tipik SMS kavramından sıyrılıp daha ideal daha verimli olan bu uygulamalar sayesinde en büyük fayda kullanıcıların oldu.

İletişim dünyamıza farklı ve renkli kimlik katan milyonlarca kullanıcıya sahip bu uygulamalar sayesinde fayda elbette uygulama geliştiriciler için de en önemli unsur. Bu açıdan baktığımız zaman WhatsApp, Line, Snapchat ve WeChat arasındaki rekabette kazanan ve en büyük faydaya erişen kullanıcılar diyebiliriz.

Kaynaklar : Flurry, WhatsApp BI Intelligence, AppAnnie, WeChat BI Intelligence, Statista

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir