McDonald's Ürün Fotoğraflarını Rötuşlamayı Unuttu

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre göre düşündüğünüzde bir bilişim firması kadar teknolojiyle ilgilenmeyebilirsiniz. Bir reklam ajansı veya sanat galerisi olmadığınız için görsel kalite konusunda da okyanuslar kadar bilginiz olmayabilir. Fakat eğer küresel bir markaysanız ve işiniz sayısız insanın iştahını açarak onları hızla doyurmak üzerineyse, en azından bazı temel noktaları atlamamanız gerekir. Görsel açıdan yapacağınız küçük hatalar bile dikkatli kişilerden kaçmayacak ve bir sorun yumağı olarak size geri dönecektir. Anlaşılan o ki dünyanın en büyük fast food zincirlerinden McDonald’s, bir ihmalkârlığın kurbanı oldu, ayrıntıları öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

İştah açıcı ve davetkâr görünmesi istenen pek çok yiyeceğin, restoranlara ait internet sitelerinde rötuşlandığını artık hepimiz biliyoruz. Bunun için domates diliminin üzerindeki su damlacıklarından tutalım da patatesin o şeffaf sarı görünümünün daha da parlak gösterilmesine kadar farklı amaçlarla birçok teknik kullanılır, buraya kadar her şey zaten bildiğimiz gibi.

Konu şu ki McDonald’s gibi yeme-içme sektörünün dev bir markası, internet sitesindeki görsel içerikleri rötuşlamayı unuttu. Kulağa garip geliyor ve inanması zor belki ama Business Insider’ın haberine göre gerçek bu. Kaynak portal, normalde McDonald’s’ın internet sitesindeki görsellere yakından bakıldığında rötuş katmanının kullanıldığının, böylece özel fotoğraf çekimi etkisi verildiğinin ve görsel çekiciliğin artması adına yeniden düzenlenmiş olduğunun görüldüğünü belirtiyor. Fakat her nedense markanın teknoloji ekibinin bazı görsellerin hem orijinal hem de düzeltilmiş hâllerini site üzerinde bıraktığını de hemen ardından ekliyor. Hâliyle bu durum, görsel dosyayı indirmek isteyen kullanıcıların, dosyanın her iki hâlini de görmesine yol açıyor.

Şurası bir gerçek ki dosyaların bu şekilde kaydedilmesi Photoshop gibi görsel düzenleme yazılımlarında oldukça sık karşılaşılan bir durum. Bununla birlikte, kamunun erişimine açık bu tür dosyaların bu yolla işlenmesinin bu tip olası krizlere neden olduğu da biliniyor. Hatta çok katmanlı görsellerin çıplak gözle röntgeninin çekilmesi zor olsa da Business Insider gibi dikkatli oluşumlar, bu örnekteki gibi hatayı ifşa edebiliyor.

Konuyu haberleştiren Emma Fierberg, McDonald’s ekibinin hatasını tamamen tesadüfen fark ettiğini, sonrasında emin olmak için ise görselleri birkaç meslektaşına göstererek karşılaştırdığını söyledi. Ortada kullanıcıların görmeye ihtiyacı duyduğundan fazlasının olduğunu hemen anladıklarını belirten Fierberg, sürecin McDonald’s sayfasında gezerken bir yandan da üzerinde çalıştığı hikâye için buradan görsel toplamaya başlamasıyla geliştiğini vurguluyor. Buradan indirdiği görselleri Photoshop’ta açan Fierberg, rötuş katmanını açıp kapadığında görsel dosyasının ham hâliyle karşılaşmış. Ardından McDonald’s sayfasından indirdiği diğer görsellere de bakmış ve bazılarında rötuş katmanının olmadığını görmüş.

Bu görsel malzemeleri GIF animasyonlarıyla karşılaştırmalı bir şekilde göstermek isteyen Business Insider ise bıkıp usanmadan her dosyayla uğraşmış. Nihayet fotoğrafların özgün ve rötuşlu hâlleri arasındaki farkı ilgi çekici bir şekilde yansıtmış. Bu arada, Business Insider’ın konuyla ilgili olarak sorduğu sorulara McDonald’s tarafından henüz bir cevap gelmediğini de sözlerimize ekleyelim.

McDonald’s da dahil olmak üzere diğer restoranlar, müşterilerine sattıkları ürünlerin reklamlarında gösterildiği görünümde olmaması nedeniyle öteden beri eleştiriliyor. Bu nedenle, Business Insider ekibinin yaptığı çarpıcı GIF hamlesiyle, bu tartışmanın yeniden alevleneceğini ve şirketlerin müşterilere sattıkları ürünler ile bunları pazarlarkenki görünümleri arasında görsel tutarlılık açısından ne derece kontrol sahibi olması gerektiğinin yeniden masaya yatırılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Reklamdaki ürünlerle gerçekte satın aldığımız ürünler arasında görünüm farkı olması normal mi? Belli durumlar için normalse, bunun sınırı nerede başlar ve biter? Sadece belli ürünler mi bu imkâna sahip, yoksa bütün markalar tüm ürünleri için bu yola başvurabilirler mi? Cevaplarınız ne olursa olsun şurası açık ki bu konuda son derece karışık bir durumla ve cevabı zor sorularla karşı karşıyayız.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir