MarTech Awards KSS Kategorisinde Ödül Alan "We Walk"u Vestel ile Konuştuk

19 Nisan'da gerçekleşen MarTech Awards ödül törenimizde teknolojiyi pazarlamaya en iyi uyarlayan projeler sahiplerini buldu. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında En İyi MarTech Kullanımı kategorisinde ödül kazanan Vestel'in "We Walk" projesi olmuştu. Bizler de Pazarlamasyon olarak bu projenin altındaki içgörüyü Vestel'in pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman'a sorduk.

Cemre Üçhisarlı: MarTech Awards ödül töreninde KSS’de En İyi MarTech  Kullanımı kategorisinde “Vestel erişilebilirlik projesi / We Walk” projeniz ile ödül aldınız. Öncelikle projenizden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Tunç Berkman: Vestel olarak geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin yanı sıra ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerden ötürü toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgi ve teknolojiye erişimine katkıda bulunmayı, kurumsal sorumluluk bilinci olarak görüyor ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğundan yola çıkarak ‘Erişilebilirlik Projesi’ altında üretimden, satış noktasına, ürünlerimizden, müşteri hizmetleri ve web sitemize kadar birçok hizmet ve ürün sunuyoruz.  

Vestel’in Erişebilirlik Projesi kapsamında gerçekleştirdiği Engelsiz Hackhaton’da doğan WeWALK, teknoloji desteğiyle görme engellilerin hareket özgürlüğünü artırmak ve hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen bir akıllı baston. YGA ve Vestel mühendislerinin görme engelliler için geliştirdiği teknolojiyle donatılmış WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor. 

Engel Algılama Modu: Yalnız çalıştığı modda önceden ayarlanmış mesafedeki engelleri ultrasonik sensör ile algılar ve iki yanda bulunan titreşim motorları ile kullanıcıyı uyarabilir. Kullanıcıların isteğine göre buradaki davranışlar telefon bağlantısı sağlandıktan sonra ayarlanabilir. 

Telefonla Entegrasyon: WeWALK’a eşsiz özellikler katan akıllı telefon kontrol yeteneği Bluetooth ile gerçekleşiyor. Baston üzerinde bulunan touchpad yardımı ile görme engellilerin alışık olduğu şekliyle akıllı telefon kontrol edilebiliyor. Ekran üzerindeki dokunuşları simüle ettirebilen touchpad ile telefonunuzu cebinizden çıkarmadan, akıllı telefonunuzla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik Android ve İOS işletim sistemli telefonlarda sunuluyor. 

Açık Platform: WeWALK SDK ile tüm uygulama geliştiriciler cihaza bağlanıp mevcut sensör ve touchpad girdilerini alabilir, ayrıca titreşim motorları ve ledler ile de istedikleri komutları cihaza gönderebilirler. Hayal gücü ile sınırlı birçok uygulama bu sayede cihaza entegre olacaktır. 

C.Ü: Projeniz nasıl bir içgörüyle hazırlandı ve hangi soruna çözüm buldu? 

T.B: Biz engellilere eşit fırsat verildiğinde onların da engelsiz bireyler gibi hayatın her alanında var olabileceklerine inanıyoruzWeWALK, görme engellilerin baston kullanma alışkanlıklarını değiştirerek, onların hareket özgürlüğünü artırmayı amaçlıyor. 

C.Ü: Bu sorunu ilk olarak nasıl fark ettiniz? 

T.B: Baston görme engellilerin hayatının önemli bir kısmını oluşturuyor. Gün içerisinde en çok kullandıkları araç, bugüne kadar teknolojik özelliği olmayan düz bir sopadan ileriye gidemediBu eksiklikten yola çıkarak geliştirilen WeWALK, görme engelli bireyi göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek engellere karşı uyarıyornavigasyon, ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlıyor. 

C.Ü: Projenizin hedef kitlenize ulaştığını düşünüyor musunuz, sizce daha geniş bir kitleye yayılacak mı? 

T.B: WeWALK görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına giyilebilir teknoloji olarak tasarlanmış akıllı bir baston. Diğer bastonlarda sadece sensör bulunurken, WeWALK telefonla etkileşime geçme ve mobil uygulamalarla entegre olabilme özellikleri ve uygun fiyatıyla öne çıkıyor. 

C.Ü: Bildiğiniz gibi MarTech (Marketing Technology) ülkemiz için yeni bir kavram, Siz MarTech’in önümüzdeki yıllarda nasıl bir ivme kazanacağını düşünüyorsunuz? 

T.B: Dijitalleşen dünyamızda pazarlama alanında teknolojinin kullanımının önemi gün geçtikçe artmakta. Yakın gelecekte, dijitalleşemeyen, pazarlama faaliyetlerinin içine teknolojiyi katamayan markalar eskimeye ve gücünü kaybetmeye başlayacaklar. O nedenle gün geçtikçe MarTech kavramının önemi ve yetkinliği artacaktır.  

C:Ü: Son olarak bu yıl ilkini düzenlediğimiz MarTech Awards ödül töreninin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

T.B:Markalar açısından, oldukça değerli ve heyecan verici bir ödülİleriki yıllarda daha da anlam kazanacağına ve  farklı sektör ve platformlarda da ödüllerin verileceğine inanıyoruz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir