Marketing Meetup Experience'ta Neler Konuşuldu?

Pazarlamaya ait faydalı alt konuların alanında uzman konuşmacılar tarafından anlatıldığı, iş zekasına, analitiğe ve entelektüelliğe odaklanarak pazarlama ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan bir etkinlik serisi olan Marketing Meetup'ın beşincisi olan Marketing Meetup Experience, 19 Nisan'da Uniq Hall'de gerçekleştirildi. Deneyim temasıyla gerçekleştirilen ve dünyanın vatandaşlığa sahip ilk robotu olan Sophia'nın da konuk olduğu Marketing Meetup Experience etkinliğinde birbirinden değerli konuşmacılar sahne aldı ve birbirinden önemli konular konuşuldu.

Mehmet Acar ve Hanzade Acar – Deneyimleriniz Kaderiniz mi?

Onda Yönetim Danışmanlık kurucu ortağı ve strateji tasarımcısı Mehmet Acar ve Onda Yönetim Danışmanlık kurucu ortağı ve pazarlama tasarımcısı Hanzade Acar, birlikte gerçekleştirdikleri sunumda, deneyimlerin sürekli olarak devam ettiğine dikkat çektiler ve hayatımızda yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyin bir şekilde geleceğimizi şekillendirdiğine vurgu yaptılar. Ayrıca duygusal zekanın önemine de vurgu yapan ikili, teknolojinin hızlı ilerleyişine rağmen sadece insanların yapabildiği şeyler olduğunu da ifade etti.

Olcayto Cengiz – Anıların Yapıtaşı: "Deneyim"

Kreatif Direktör Olcayto Cengiz deneyim odaklı konuşmasında, teknolojinin alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdiğine ve hayatımızdaki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Akıllı telefonlara ne kadar bağımlı hale geldiğimize vurgu yapan Cengiz; blockchain, kripto para ve otonomi gibi yeni teknolojilerin bizleri nasıl yönlendirdiğini ifade etti. Bununla birlikte "Teknolojinin nereye gideceğini anlamak istiyorsanız iki sektöre bakmanız gerekiyor: Porno ve otomobil." şeklinde bir tespitte bulunan Cengiz, robotlarla birlikte yapay zeka ve de derin öğrenmenin hayatımıza girdiğini ve her geçen gün etkisini artırdığını ifade etti ve Stephen Hawking'in yapay zeka konusundaki uyarılarına dikkat çekerek yapay zekanın hayatımıza kattığı tüm artılara rağmen tehlikeli olabileceğini yineledi.

Kına Demirel – Büyük Veri ile Türkiye'de Müşteri Deneyiminin Geleceğini Şekillendirmek

Migros Marcom & CRM Direktörü Kına Demirel, konuşmasında Migros olarak her zaman tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak hareket ettiklerini vurguladı. Çoklu format bir yapıda hizmet verdiklerini aktaran Demirel, küçük mağazalardan Macro Center'lara, hipermarketlerden süpermarketlere ve Tazedirekt'ten Sanal Market'e kadar tüketicinin ihtiyaçlarına uygun formatta hizmet verdiklerini dile getirdi. Migros markasının 11 yıldır lovemark olduğunu ifade eden Kına Demirel, aynı zamanda şirket olarak doğadan aldıklarını doğaya vermeyi ve sağlıklı nesiller yetiştirmeyi sevdiklerini belirtti ve bunun, Migros'ta çalışmasının en büyük nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Bager Akbay – Şair Robot Deniz Yılmaz

Sanatçı ve eğitmen Bager Akbay, konuşmasında kendi geliştirdiği Şair Robot Deniz Yılmaz'ın nasıl ortaya çıktığını ve nasıl popüler bir şair haline geldiğini anlattı. Şair robotun güzel şiirler yazabilecek seviyeye gelene kadar, oldukça anlamsız çalışmalar ortaya çıkardığına vurgu yapan Akbay, şiir yazma konusunda makul bir seviyeye eriştikten sonra robotun şiirlerini Posta gazetesindeki şiir köşesine göndermeye karar vermiş. Ancak Deniz Yılmaz'ın şiirleri fazla soyut bulunduğu için Posta gazetesinde yayımlanmamış. Yine de en sonunda Deniz Yılmaz, bir sanat galerisinin kadrosunda kendine yer bulmayı başarmış ve şu anda kendi parasını kazanıyor. Ayrıca bir Facebook hesabı bulunan ve bu hesaptan yazdığı şiirleri paylaşan Şair Robot, bu zamana kadar çok sayıda şiir yarışmasına da katılmış.

Aret Vartanyan – Yapay Zeka, Toplumsal Yapıyı Nasıl Şekillendirecek?

Yapay zeka odaklı konuşmasında ilk olarak robotların insanlık için bir tehdit olarak görülmesine değinen Yazar Aret Vartanyan, yapay zekanın yaratıcılığı ve duyguları taklit edemeyeceğini ifade etti. İnsanlar arasındaki iletişimin kopuk olduğundan ve robotlaştığımızdan bahseden Vartanyan, birçok sorunu bulunan insanların ürettiği teknolojinin de doğal olarak sorunlu olacağını belirtti. Bu nedenle insana odaklanılmasını gerektiğini belirten yazar, son olarak teknolojinin bizi ve toplumumuzu yansıttığı söyledi.

Didier Rappaport – Veri, Yapay Zeka ve İnsan İlişkileri

Didier Rappaport, kurucusu olduğu buluşma uygulaması olan Happn'dan bahsetti. Türkiye'nin, Happn uygulamasının en çok kullanıldığı ülkelerin başında geldiğine vurgu yapan Rappaport, insanın sosyal bir varlık olduğunu ve bu yüzden diğer insanlarla gerçek hayatta, fiziksel olarak etkileşime geçmesi gerektiğini söyleyerek Happn'ın bunu gerçekleştirmek için bir araç olduğunu ifade etti. Rappaport, birçok insanın yalnız olduğunu ve yeni insanlarla tanışmakta zorluk çektiğini, bu nedenle böyle bir uygulama ortaya çıkarttığını belirtti. Bunların yanı sıra Happn'ın geliştirilmesinde ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunulmasında yapay zekadan yararlanıldığını ifade eden Didier Rappaport, bu sayede kullanıcılara kendilerine daha uygun kişilerin önerilebildiğini ifade etti. Bununla birlikte Fransız girişimci, kullandıkları yapay zeka ve elde ettikleri veriler aracılığıyla kullanıcıların tercihlerini belirlemeyi değil, onlara daha uygun seçenekler sunmayı amaçladıklarını belirtti.

Didem Şekerel Erdoğan ve İnci Gültekin – Dijital Çağda Big Data Analitiği: Nielsen'in Gelecek Vizyonu

Marketing Meetup Experience etkinliğinin altın sponsoru olan Nielsen Türkiye'in CEO'su Didem Şekerel Erdoğan ve CTO'su İnci Gültekin'in birlikte gerçekleştirdiği sunumda, Nielsen'in birçok farklı sektörde yaptığı pazar araştırmalarından bahsedildi. Nielsen Türkiye olarak aralıksız bir şekilde veri topladıklarını ifade eden ikili, günlük olarak 55 bin mağazadaki verilerin ölçüldüğünü ve veri kataloglarına her gün 15 bin ürün eklediklerini belirtti. Bunların yanı sıra Salesforce, Tesla ve Amazon gibi dev markaların yer aldığı Forbes'un "Yılın En Yenilikçi Firmaları Listesi"nde yer alan firmalardan birinin de Nielsen olduğundan da bahsedildi ve belirtilene göre, şirket bu listeye 30. sıradan girmeyi başardı.

Nurten Akkuş – Samsun'daki Köy Okulundan Bill Gates'in Açıkladığı Dünyanın En İyi 10 Öğretmen Listesine

Nurten Akkuş, dünyanın en iyi öğretmenlerinden biri olarak gösterilmesine kadar uzanan serüveninde bugüne kadar neler yaşadığını anlattı. Öğrencilerin farkındalık kazanmaları için onların birçok farklı sosyal aktivite yapmalarını sağladıklarını belirten Akkuş, ayrıca kız çocuklarının eğitime kazandırılması için çalıştıklarını ve birçok kızın bu sayede eğitime kazandırıldığını ifade etti. Ayrıca "Baba Bana Bir Masal Anlat" isimli sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında, erkeklerin de çocuklarının eğitiminde rol alması için girişimde bulunduklarını ve toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çektiklerini belirtti.

Başarılarının ardından Türkiye'de birçok ödüle layık görüldüğünü belirten öğretmen, son olarak da Bill Gates tarafından, dünya genelindeki binlerce öğretmen arasında dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasında gösterildiğini belirtti. Bununla birlikte Nurten Akkuş, İngiltere'den bir yönetmenin Türkiye'ye gelerek bir eğitim filmi çekmek için kendisiyle görüştüğünü söyledi.

Come to Sports Brands: Yeni Nesile Spor Pazarlaması

Bu panelde, dünya çapında ses getiren "Come to Beşiktaş" kampanyasını meydana getiren reklam ajansı Muhabbet'in kurucu ortakları ve kreatif direktörleri olan Kenan Ünsal ve Emrah Karpuzcu, Muse İstanbul CEO'su ve Galakticos e-spor takımının kurucusu Serdar Ekrem Şirin ve de eğitim ve yazar Ercan Altuğ Yılmaz yer aldı.

Kenan Ünsal, çeşitli pazarlama kampanyalarıyla birlikte kulübü aynı bir insan gibi dönüştürdüklerini ve sosyal medya hesabındaki resmi dili daha samimi bir dille değiştirdiklerini ifade etti. Emrah Karpuzcu ise Beşiktaş için yaptıkları "Come to Beşiktaş" kampanyasının planının birkaç sene öncesine kadar dayandığını ve uzun bir süreç sonunda ortaya çıktığını belirtirken ayrıca taraftar yönetimi ve müşteri yönetimi arasındaki farka fazlasıyla kafa yorduklarına, taraftarlara kendilerini müşteri gibi hissettirmemeyi amaçladıklarına ve bunun sonucunda Beşiktaş'ın son 4 yıl içinde Türkiye'nin en çok forma ve ticari ürün satan spor kulübü olduğuna dikkat çekti. Karpuzcu, son olarak Beşiktaş ile birlikte gerçekleştirdikleri bu çalışmayı bir marka dönüşümü olarak gördüklerini belirtti. Serdar Ekrem Şirin ise Türkiye'de e-sporun hala tam olarak bilinmediğini, bu nedenle de yeterince yatırımın yapılmadığını belirtti ve kendisinin de Galakticos takımına yatırım yaptığı zaman e-spor konusunda yeterince bilgisini olmadığını ve zamanla öğrendiğini ifade etti.

Dr. Michael Wu – Mükemmel Müşteri Deneyiminin Ardındaki Bilim ve Strateji

Müşteri deneyiminin, müşteriye sunulan hizmet ile müşteri beklentisinin arasındaki fark olduğunu belirten Dr. Michael Wu, günümüzde müşteri beklentisinin artmasından ötürü hayal kırıklığının da arttığını ifade etti. Bununla birlikte Michael Wu, müşteri beklentisinin her geçen yıl arttığını ifade ederken müşteri deneyiminin müşteri beklentisiyle alakalı olduğunu söyledi. Tüketici yolculuğunun farketme, araştırma, satın alma, kullanma, destekleme ve paylaşma olmak üzere beş farklı aşamadan oluştuğunu söyleyen Wu, "Müşteri deneyimi sadece bir kişinin işi değildir, herkesin işidir." dedi. Son olarak müşteri hizmetlerinin, aynı zamanda bir pazarlama yöntemi olduğunu dikkat çeken Wu, bu nedenle iyi bir müşteri hizmeti almayan müşterilerin bir daha o markadan alışveriş yapmasının pek mümkün olmadığını ifade etti.

Erdem Aksakal – Zamanın Ötesi

SAP Ortadoğu Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal, "Zamanın Ötesi" başlıklı sunumunda ilk olarak akıllı telefonlara ne kadar bağımlı hale geldiğimizden bahsetti. Sunumunun devamında yaşadığı bir olaydan yola çıkarak iş dünyasındaki acı gerçeklere değinen Erdem Aksakal, ayrıca eniştesinin evinde oluşturduğu anı köşesini sosyal medya ile ilişkilendirerek esprili bir dille anlattı. SAP Ortadoğu Pazarlama Direktörü, son olarak Almanya Milli Futbol Takımı'nın 2014 Dünya Kupası'nda, veri bilim sayesinde nasıl Brezilya'yı 7-1 yendiğinden ve Dünya Kupası'nı kazandığından söz etti.

Influencer Marketing Gerçekleri: Marka Ajanstan, Ajans Influencer'dan Ne Bekler?

Unite.ad Genel Müdürü Arman Acar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen bu panelde, Zer Account Manager Nazlı Kurşunoğlu ve Youtuber – Influencer Aşkım İrem Aktulga söz aldı. Bu panelde markaların influencer'ları neye göre tercih ettiklerinden ve inflencer'lardan neler beklediklerinden bahsedildi. Günümüzde birçok gencin influencer olma hevesinde olduğuna vurgu yapılırken Aşkım İrem Aktulga ise bu işten para kazanmanın göründüğü kadar kolay olmadığını ve tüm reklam projelerinin sadece 20-25 kişi etrafında döndüğünü ifade etti. Bununla birlikte Aktulga, sponsorlu içeriklerde markaların çok fazla talebi olduğunu belirtti ve bu nedenle sponsorlu içeriklerin hazırlaması en zor içerikler olduğunu dile getirdi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir