Markanın Dijitalde Olmazsa Olmaz 5 Yeri

Hayatın mobilleşmesine paralel erişebilirliğin ve yaşamdaki her anın dijital ayak izinin tutulabiliyor oluşu bizlere datayı anlamlandırma açısından yeni yetenekler sağlarken, bu zengin dijital dünya hızla büyüyerek markaların yetişmesini zorunlu kılıyor. Mobil cihazların kullanıcılara bireysel asistanlık görevi yapması, dijitalin akla gelen her soruya cevap verebiliyor nitelikte bilgi denizi olması ve sosyal medya tüketici deneyim yolu içerisinde egemen halde giderek büyüyor. Markalar bu alanlara doğru yatırım yaparak tüketiciyi tekil olarak algılamak ve müşterileri hakkında daha fazla bilgiye erişmek istiyor. İletişimin hiç olmadığı kadar artışı, insanların onlarca reklama hergün maruz kalması nedeniyle özgün deneyimler farklılık sağlayarak tüketici ile marka arasında köprü kurabiliyor. İş sadece iletişim esnasında verimli müşteri yönetimi ile bitmiyor tabiki… Marka deneyimini oluşturan birçok değişken ve detay hesabı yaparak markaya özgün ve pazarda farklılaşacak biçimde konumlanma gerekiyor. Markaların dijital yönetimleri içinde var olmaları gereken diğer 5 yapı şu şekilde sıralanıyor.

1.Marka Websitesi

Kullanıcıların size ulaşmak istediklerinde ilk dokundukları kanal artık arama… Google’ın da 2013 yılında araştırmalarla kanıtladığı “Zero Moment of Truth” kullanıcıların mobilden veya web üzerinden satın alma davranışı öncesi inceleme yaptığını ortaya koyuyor. Satın alım yapacak müşteri ağırlıklı olarak mağazaya kararını vermiş halde ziyaret gerçekleştiriyor. Bu özellikle sık tüketim ürünleri dışında kalan ürünler için geçerli. (teknolojik ürünler beyaz eşya otomotiv vb.) Dolayısıyla, siz veya ürünleriniz hakkında detaylı bilgi almak istediğinde aramalarında en üst sırada olmanız şart. Burada unutulmaması gereken en değerli nokta 2015 sonu itibariyle beklenen toplam data tüketiminin %50’sinin mobilden gerçekleşecek olması ki, müşterilerinizin ağırlıklı olarak sizi mobil ekranlardan inceleyeceği durumunu ortaya çıkarıyor. Bu noktada, mobile uyumlu web tasarım öne çıkarken, kısa bir süre sonra bu durum yerini mobile özel sitelere devredecek. Mobile özel deneyim yaratmak ve mobildeki data zenginliğini kullanarak kişiselleştirilmiş deneyim sağlamak için mobile özel deneyimler inşaa etmek zorunluluk haline gelecek. sosyal-medya-kriz-yonetimi

2.Arama Sonuçları

Müşterileriniz sizi bulamadığı takdirde, websitesi inşaa etmeniz hiçbir değer ifade etmiyor. Bu nedenle arandığınızda erişilebilir olmanız çok değerli. Farklılaşabilmek için marka alanı içerisinde çeşitlendirilmiş içerikler üretmeniz çeşitli müşterilerle iletişim sağlamanıza bahane yaratırken, içerik zenginliği websitenizi google’da daha üst sıralara çıkaracak, Seo yapınız bu anlamda çok değerli, yaratacağınız içeriklerin tek bir kaynak üzerine yönlendiriliyor oluşu ve anlamlı kelimelerle, marka ve sunduğunuz ürün/hizmet hakkında en çok aranan kelime bulutu içerisinde var olmanız bu arama konusunun en can alıcı noktasını oluşturuyor. Burada bir diğer nokta yine mobille alakalı… Mobilde arandığınızda bulunmanız hatta, kişinin mobil aramasına dair kişiselleştirmeler yapmanız ayrıca anlam ifade ediyor. Dolayısıyla, içeriklerin lokal olarak çeşitlendirilebilir oluşu size yeni bir içerik bahanesi sağlayabilir hatta mobil arama sonuçlarına lokal iletişim sağlayacağından, daha ayrıcalıklı deneyim yaşatmanıza olanak sağlacayaktır.

3.Sosyal Siteler

Sosyal siteler büyük bir evin salonu gibi adeta… Birçok insan irili ufaklı kitleler kendi içinde sürekli iletişim halinde... Bu sosyalleşme, hem çevrelerine kendilerini ifade etme, onaylanma, iletişim bahaneleri vb. birçok sosyal ve esasında yaşama dürtümüzle beraber en çok değer verdiğimiz sevilme ve sevme dürtülerimize cevap verebilecek, yol/bahaneler çıkarabilecek bir kanallar olduğundan şuan dijitalin en değerli yerleri…

4.Blog, Yorum ve Sözlük Siteleri

Dijital kültürün ilerletildiği, ilgili alanda innovatörlerin takip ettiği alanlar olduğundan repütasyonunuzu biranda etkileyebilecek alanlara özel ilgi göstermek, negatif durumları algılayıp pozitife çekecek tutum ve davranış sergilemek değer taşıyor. Diğer yandan bu alanlardaki kullanıcıların düşüncelerini analiz etmek de sunduğunuz ürün/hizmet açısından müthiş bir öngörü sağlamakta. Apple ürünleri hakkında geri bildirimleri ve yeni kararları 3-6 ay aralıklarla Apple tutkunlarıyla bir araya gelerek alıyor. Yelp birçok arka sokak, salaş restoranı işini iyi yaptığı için meşhur etti bile… Kryptonite bisiklet kilidi 2005 yılında bir blog da çıkan kalemle Kryptonite açtım videosu ile bir haftada 10milyon dolar para kaybetti. Dolayısıyla, tüketicinin elinde birçok kaynak olduğunu söylemek gerek. İstemeden de olsa yarattığınız negatif algı sizi bir anda büyük masrafa sokabilir… Bunun tam tersi de aynı şekilde mümkün…

5. Küçük Niche’lere Yönelin

Tüketiciler hiç olmadığı kadar talepkar. Küçük gruplara özel deneyimler hikayeler yaratma konusu kişiselleştirme sağlamanın en önemli adımı ve müşterilerinizin yarattığı zengin profilden çıkarak çoğullanabilmeli. Dijitalde daha bulunabilir olmanızı sağlayacaktır. Dijital’de ve genel olarak markalar arasında gördüğüm en büyük yapı gecikmelerinden birisi iş birlikleriyle yaratılabilecek özel deneyimlere karşı markaların kurumsal yapı nedeniyle geride kalması… Telekom şirketlerinin birçok projeyi üstlenerek ek değerler yaratma girişiminde olduğu gibi (Turkcell müzik, tv,…) markalarda kendi hizmetlerinden yeni değerleri üretme arayışında olmalı ve bunu buluş noktaları müşterileri içinde yatan küçük grupları anlamlandırabilme onlara özel ve farklılaşan teklifler ekleyebilmek üzere olduğunu düşünüyorum.      
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir