Markaların Sosyal Medyada Yaptıkları En Büyük 5 Gaf

  • Her ne kadar sosyal medya, markalar için son derece önemli bir mecra olsa da, aynı zamanda büyük bir risk barındırıyor. Bu zamana dek tek bir sosyal medya paylaşımı yüzünden birçok markanın başı ağrıdı.
  • Son yıllarda birçok marka sosyal medyada çeşitli gaflara imza attı, ancak bazı markaların yaptığı gaflar diğerlerini gölgede bırakır nitelikteydi.
  • İlgili Yazı: Sosyal Medyanın Gücü: Peugeot Türkiye, Tepkilerden Sonra Ekşi Sözlük'te Açıklama Yaptı

Son yıllarda sosyal medya, markalar için önemli bir pazarlama aracı haline gelse de, bu mecrada herhangi bir paylaşım yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira düşüncesiz ya da dikkatsiz bir sosyal medya yöneticisinin yaptığı bir paylaşım, koca bir markanın imajının zedelenmesine neden olabiliyor. Bu zamana kadar yaşanan bu tarzlar olaylarda, birçok markanın sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulduğuna ve marka açısından telafisi zor durumların yaşandığına şahit olduk. ABD merkezli iş dergisi Forbes, bazı büyük markaların sosyal medyada yaptıkları en büyük gafları derledi.

Delta

Amerikan hava yolu şirketi Delta, ABD ve Gana arasında gerçekleşen bir Dünya Kupası maçından kısa bir süre sonra iki takımı da kutlayan, bir zürafa ve Özgürlük Heykeli'nin yer aldığı görseller paylaştı. Ancak bir problem vardı: Gana'da zürafa yoktu. Hem ABD hem de Gana vatandaşları, bu paylaşımın ne kadar cahilce yapıldığına dikkat çekti. Bunun üzerine Delta, yapılan bu paylaşımdan ötürü özür diledi.

J.P. Morgan

ABD merkezli, çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetleri şirketi J.P. Morgan, #AskJPM (JPM'e Sor) şeklinde bir etiketle takipçilerinde sorular alarak iyi bir şey yapmayı amaçlıyordu. Ancak bununla ilgili büyük bir sorun vardı: dünya finans piyasalarını manipüle etmeye ve cezai araştırmaları sonuçlandırmaya yönelik olarak yaptığı son kamu denetimi. İnsanlar, J.P. Morgan'ın hedeflediği yol ile ilgili kibar ve anlayışlı sorular sormak için bu etiketi kullanmak yerine, şirketi sorguya çekmeye ve iş uygulamalarını eleştirmeye başladılar. Bunun üzerine #AskJPM etiketi trendlere girdi, ancak J.P. Morgan'ın istediği gibi pozitif şekilde değil.

The Home Depot

Ev dekorasyonu ürünleri satan ABD merkezli perakende şirketi The Home Depot, 2013 yılında iki Afro-Amerikalı'nın yanında goril kostümü giymiş bir adamı gösteren bir görsel paylaştı. Bunu paylaşan sosyal medya sorumlusu, muhtemelen bunu zararsız bir şaka olarak görmüştü, ancak görselde bariz bir ırkçı altyazı vardı ve kullanıcılar bu paylaşımdan rahatsız oldular. Öyle ki, insanların öfkesinin dinmesi haftalar aldı.

US Airways

Kızgın bir müşteri, Twitter üzerinden US Airways'e bir şikayet iletti. Hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışan bir sosyal medya çalışanı da daha önce şirkete tweet olarak gönderilmiş pornografik bir görüntü içeren bir tweet'i yanlışlıkla cevap olarak gönderdi. Daha sonra bu tweet hızlı bir şekilde silinse de, birçok US Airways takipçisi, içerik akışlarında bu rahatsız edici görüntüyü gördü.

Microsoft

Microsoft, 2016 yılının mart ayında temel bir Twitter kullanıcı hesabı olarak görev yapması ve insanlarla konuşması için "Tay" ismini verdiği yapay zeka sohbet botunu faaliyete geçirmişti. Tay, insanlarla yaptığı konuşmalardan sosyal medya topluluğunda güçlü bir katılımcı olmanın ve sohbet etmenin nasıl olduğunu öğrenecekti. Ne yazık ki, bazı kötü niyetli kullanıcılar, bu durumu kısa bir süre içinde farkettiler ve ırkçı, cahil, hatta acımasız hale gelmesi için Tay ile onu kandıracak şekillerde konuşmaya başladılar. Tay, yalnızca bir gün içerisinde "Bir duvar inşa edeceğiz ve Meksika bunun bedelini ödeyecek." şeklinde tweet'ler atmaya başladı. Bunun sonucunda da Microsoft, programı iptal etmek zorunda kaldı.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir