Türkiye’deki oyuncu sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2021 yılında 38 milyon olan toplam oyuncu sayısı 2022 yılının sonunda 42 milyon seviyesine yükseldi ve bu neredeyse Türkiye nüfusunun yarısı demek.
Durum böyleyken pastadan pay almak isteyen markaların da her geçen gün arttığını, sadece endemik markalar olarak adlandırdığımız oyun ekosistemi için üreten markaların değil aynı zamanda non-endemik markaların yani farklı ürün grupları ve hizmet alanları olanların da oyun ekosistemine giriş yapmak istediğini görüyoruz.
2020’den bu yana her yıl yepyeni markalar oyuncu hedef kitlesine ulaşmak, onlara ürünlerini tanıtmak ve sadakat yaratmak istiyor. Ancak sadakate giden bu yolda dikkatli olunması ve doğru oyun pazarlaması servislerinin doğru taktiklerle kurgulanması gerekiyor.
Son 4 yıldır hem Türkiye hem de MENA’da aktif bir şekilde oyun pazarlaması projelerini hayata geçiren PMG | Publishme Global Games Marketing Agency olarak 2023 yılında oyun ekosisteminde yer almak isteyen markalar için hem taktikleri hem de geçtiğimiz yılda başarıyla sonuçlanan projelerimizi listeledik.
Bu temas noktalarından oyuncuya ulaşırsanız başarısız olma ihtimaliniz neredeyse yok.
Influencer pazarlaması
Biliyorsunuz ki influencer pazarlaması artık tüm pazarlama planlarının içinde yer bulan, hedef kitleye ulaşmanın en önemli taktiklerinden biri. Oyuncular için de bu aynı şekilde yankılanıyor.
Oyuncular, takip ettikleri Twitch ya da YouTube gibi video ve yayın platformlarında içeriklerini tükettikleri influencer’ların marka anlaşmalarını artık platformun ve işin doğası olarak görmeye başladı.
Influencer pazarlamasında uygulanabilecek taktikler ise ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki özellikle lansman, yeni ürün gibi büyük okazyonlarda büyük influencerlarla çalışarak hızlı bir patlama etkisi yaratmak. İkincisi ise daha istikrarlı bir iletişimi sahiplenip uzun vadede orta ve küçük ölçekli influencerlarla anlaşarak hem hedef kitleye sürekli ulaşmak hem de marka elçilerini ortaya çıkarmak.
Sizinle paylaşmak istediğimiz bu proje taktiklerin işe yaradığını doğrular şekilde.
Uzun vadeli influencer pazarlaması örneğini ve başarısını ise KFC’nin oyunculara yönelik markası olan KFC Gaming Türkiye ile gerçekleştirdik. 2021 yılında hayata geçen ve 2022 yılı boyunca da aralıksız oyuncu iletişime devam ettiğimiz markamızla birlikte 2 sabit yayıncı üzerinden KFC Gaming Türkiye’nin kendi Twitch kanalında yayınlar gerçekleştirdik. Sonuç ise oldukça etkileyici oldu. Twitch’te bir kullanıcının hızlı bir şekilde ulaşamayacağı 10 bin takipçiye bir marka olarak ulaştık.
Toplamda 50’den fazla canlı yayının yapıldığı, tüm mecralarda 350’den fazla içeriğin paylaşıldığı, dönemsel turnuvalarla iletişimin pekiştirildiği bu marka konumlandırma çalışmasının da meyvesi oyuncu iletişimi sırasında hayata geçirdiğimiz KFC Gaming Türkiye x Algida Winner Winner Chicken Dinner PUBG Turnuvası ile kazandığımız Felis ödülü oldu. Aynı zamanda MMA Smarties’den Anında Etki, Partnerlik Pazarlaması, Oyun, Oyunlaştırma ve Espor ve Entegre E-ticaret Pazarlaması kategorilerinde 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz ödülle dönmemize ortam hazırladı.
Espor etkinlikleri ve turnuva pazarlaması
Türkiye’deki espor takımlarının global çerçevede hızla başarı elde etmesi, takımların giderek daha da profesyonelleşmesi ve adeta markalaşması ile birlikte espor ekosistemine de yatırım yapan markaların her geçen gün arttığını görüyoruz. Burada yine markalar için iki yöntem mevcut. Oyuncuların rekabetçi ruhlarını doyurdukları ve adeta talepkar oldukları bu alanda eğer markanızı konumlandırmak istiyorsanız doğru projeleri hayata geçirmeniz gerekiyor.
Yöntemlerden ilki bir marka olarak tamamen kendinize ait bir turnuva serisi hayata geçirmeniz. Bir diğeri ise var olan turnuvalara entegrasyonlarla giriş yapmak ve bilinen turnuvaların elde ettiği görünürlükten faydalanmak.
Türkiye’de şu anda markaların genel eğiliminin kendi turnuvalarını oluşturmak seviyesinde olduğunu biliyoruz. Burada da büyük başarılar elde eden, oyuncu hedef kitlelerinin kalbini çalan pek çok projeyi hayata geçirmiş olduk. Kısaca örnek vermemiz gerekirse endemik markalardan Monster Notebook’un özellikle oyuncu iletişimini ne kadar çok sahiplendiğini biliyoruz. 2021 yılında yalnızca Türkiye sınırlarında hayata geçen Intel Monsters Reloaded Turnuvası’nın 2022 yılında Türkiye, MENA ve Avrupa’ya yayındılığını, bin 700’den fazla turnuva katılımcısının kıyasıya rekabet ettiğini, turnuvanın finalinin ise Taksim Grand Pera’da 300 kişinin katılımı ile gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu projede bir markanın farklı bölgelere de yayılarak marka bilinirliğini nasıl artırdığını, istikrarlı turnuva iletişiminin ne kadar önemli olabileceğini görmüş oluyoruz.
Endemik markalar için turnuva iletişiminin daha kolay olduğunu söylediğinizi duyar gibiyiz. O nedenle non-endemik markalarda hayata geçen projelerden de ilham alabileceğinizi söyleyebiliriz.
Yalnızca 20 bin TL’lik ödül havuzu ile 8 binden fazla turnuva katılımcısına ulaşan, finalinin influencer Twitch kanalının üzerinden yapıldığı Arko MEN PUBG Turnuvası da iddialı ve başarılı projelerden biri.
Hedef kitlesi erkek oyuncular olan Gillette markasının ise PES Turnuvası size turnuvaların türlerine dair bambaşka bir kapı da açıyor. Influencerların kıyasıya rekabet ettiği bu turnuvada 6 milyondan fazla sosyal medya erişimi, 1 milyona yakın canlı yayın izlenmesi elde etmeyi başardık. 4 ünlü influencerı hem eğlenceli hem de rekabetçi bir turnuvada gören oyuncular ise projenin bu başarısına ortak olmuş oldu.
İkinci yöntem ise var olan turnuvalara entegre olmak demiştik. Burada 2023 yılı için mükemmel bir fırsat bulunuyor. LoL’ün Şampiyonlar Ligi’ne sponsor olarak giriş yapmak ya da segment satın almak artık mümkün. İlk kez bu yıl Riot Games tarafından satışı yapılmayan, hem Türkiye’de hem de dünyada en çok izlenen espor etkinliklerinden biri olan bu organizasyonda yer almak için de kapımızı çalmanız yeterli.
İçerik pazarlaması
İçerik pazarlaması her ne kadar çok geniş bir pazarlama türü olsa da yukarıda bahsettiğimiz influencer pazarlamasını dahi içine alabilecek yapıda görünse de başlı başına hayata geçirilen içerik pazarlaması projeleri de markaların tercih etmesi gereken yöntemlerden.
Markanızın konumlandırması ve sahip olduğu varlıklara uygun şekilde hayata geçireceğiniz kısa ve uzun vadeli içerik pazarlaması projeleri ile oyuncuların kalbinde taht kurmak da mümkün.
Hemen bir örnek verelim. GAİN platformu, tıpkı diğer on-demand platformlar gibi kendi içeriklerini üreten ve Türkiye’nin de öne çıkan platformlarından biri. Özellikle oyunculara ulaşmak için birlikte hayata geçirdiğimiz Oyunbozan projesi ise kısaca espor belgeseli olarak adlandırabileceğimiz bir proje.
Bu projede espor ekosisteminde yer alan oyunlardan takım yöneticilerine, influencerlardan espor yetkililerine kadar pek çok kişiden espor ekosisteminin günümüzde ne durumda olduğunu öğrendiğimiz bir röportajlar bütünü istedik. Bu projede sunucumuz ise yine oyuncuların yıllardır severek takip ettiği Dora “Stratera” Özsoy oldu.
Marka uyarlamaları da içinde yer aldığı bu projeyi merak ediyorsanız GAİN üyeliğinizi hemen başlatmanızı öneririz.
Etkinlik pazarlaması
Etkinlikler, pandemi sonrasında markaların yoğun bir şekilde dönüş yaptığı pazarlama aktivitelerinden. Burada markalar sahip oldukları bütçelere göre online ve offline seviyede tercihte bulunuyorlar.
Pandemi dönemi boyunca evlere kapanan, arkadaşları ile iletişime yalnızca online şekilde iletişime geçen oyunculara ulaşmak için offline etkinlikler hayata geçirmek mükemmel bir çözüm olacaktır. Ancak bütçe kısıtlamaları nedeniyle offline etkinlikler yapamayacak markaların da üzülmesine hiç gerek yok. Onlar için hayata geçirilebilecek pek çok online etkinlik mevcut.
Pandemi dönemine 2 yıl üst üste adeta imza atan influencer oturumları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul işbirliği ile hayata geçirdiğimiz, 2 yıl da 4 gün boyunca turnuvalar, talk showlar, influencerlar oturumları ve konserlerle bütünleşen, Sn. Ekrem İmamoğlu’nun açılışını yaptığı İstanbul Gençlik ve Eğlence Festivali markalar için de adeta bir dönüm noktası oldu. Boyner, Doritos, Hepsiburada, Red Bull, P&G, Casper Bilgisayar, Schneider Electric, TikTok, Banabak, Edding gibi pek çok non-endemik markanın yanı sıra ByNoGame gibi endemik markalar da sponsor olarak bu etkinlikte yer aldı ve etkinlik boyunca elde edilen toplam 233 milyondan fazla görüntülenme, 34 bin maksimum anlık izleyici ve 40 saatten fazla yayın süresince görünür olarak en büyük faydayı sağladılar.
ByNoGame’in etkinlik boyunca dağıttığı marka kodları nedeniyle sitelerini yaklaşık 3 kez de erişilemez duruma getirdiğimiz söylemek tatlı bir anıyı hatırlamak olur bizim için.
Offline taraftaki etkinliklerde ise akılcıl çözümler bulmak daha da önemli oluyor. Nike’ın Roblox’ta hayata geçirdiği Nikeland hem Türkiye hem de globalde oldukça büyük ilgi görmüştü. Bunun üzerine Nike’ın çıkaracağı yeni ürün serisi için Nikeland’den ilham alan bir parkuru Hope Alkazar’a kurduk ve bir gün boyunca 100’den fazla katılımcıyı alanda ağırladık. Refik Anadol’un sanatı ile de bütünleşen Nikeland Air Parkour projesinde Nike Air serisinin yeni kahramanlarını çocuklara tanıtırken ailelerin de gönlünü çalmayı başardı.
Oyun içi reklam pazarlaması
Markaların en hızlı ve neredeyse eforsuz bir şekilde oyun dünyasına uyarlama yapabileceği yerlerin oyun içi reklamlar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bildiğiniz gibi oyunların içinde bazen yeni can hakkı, bazen de bölümü geçmek için izlemek zorunda olduğumuz reklamlar mevcut. Markalar var olan reklam kampanyalarını buraya uyarlayabilecekleri gibi buraya özel reklamlar hazırlayarak da oyunculara doğrudan oyunların içinden dokunabilirler.
Anzu ve Unity gibi reklam envanterleri içinde yer alan oyunların hepsinde erişim hedefli reklamlar çıkabildiğimiz için pek çok markayı da bu sayede oyuncularla direkt olarak buluşturmayı başardık. Bu markalardan bir tanesine örnek olarak ise Akbank’ı verebiliriz.
Özellikle bankaların sosyal medya üzerindeki reklam aktivitelerinin resmi olarak kısıtlanması nedeniyle oyun içi reklam alanları onlara en büyük destek alanlardan biri.
Sponsorluk çalışmaları
Bu uzun yazımızının sonunda hala hangi alanda oyun ekosistemine yatırım yapacağınız kafanızda tam olarak oturmadıysa tam size uygun bir pazarlama örneğimiz var.
Bütçe kısıtlaması ya da henüz bu ekosistemde ilk kez yer alacak olma gibi durumlar markanızla oyunculara özel projeler hayata geçirme noktasında sizleri tereddütte bırakabilir. Fakat çok basit sponsorluk entegrasyonları ile oyuncuların hali hazırda var olduğu alanlara giriş yapabilir, onlarla yakınlaşabilirsiniz.
Bunun için özellikle online projelerde kendi slotunuzu ayırmanız önemli. İki örnekle giriş yapabileceğiniz bu dünyadan da bahsederek yazımızı sonlandırmak isteriz.
Yaza Veda Partisi olarak adlandırdığımız, Türkiye’nin en bilinen yayıncı topluluğu BBL ile hayata geçirdiğimiz bu proje PMG ve BBL’in partnerliği ile hayata geçti. BBL’in gaming house’unda yapılan etkinlikte BBL ekibinin içinde yer alan 20’den fazla influencer planladığımız partiye katıldı. Bu parti sırasında yayıncılar canlı yayınlar açtı, Instagram’dan storyler paylaştı ve sponsorlu markaların ürünlerini kullandı ve tanıttı. 100’den fazla sosyal medya içeriğinin paylaşıldığı bu projede 3.2 milyondan fazla erişim, 30 binden fazla etkileşim elde edildi. Özellikle non-endemik markaların sponsorlu şekilde giriş yaptığı bu projede öne çıkan markalar da şunlar oldu: Dominos Pizza, Trendyol, McDodo.
Tabii ki yeni yılı da oyuncularla kutlamamak olmazdı. Twitch Yeni Yıl Partisi olarak adlandırdığımız, iki yıl üst üste hayata geçirdiğimiz Twitch online etkinliğinde yine BBL ekibi ile çalışarak büyük bir başarıya imza attık. Doritos, 101 Plus Okey, ByNoGame, Oppo, Nvidia gibi endemik ve non-endemik markaların sponsor olarak katıldığı bu etkinlik aynı zamanda yayıncımız Kemal Can Parlak nam-ı diğer Kendine Müzisyen için de bir dönüm noktası oldu ve Twitch Türkiye’nin en yüksek anlık izlenmelerinden biri olan 83 bine ulaştı. Bunu 2 milyondan fazla sosyal medya erişimi de taçlandırmış oldu.
Kısaca oyun ekosistemine giriş yapmak isteyen markalar için bu pazarlama alanlarında hala büyük fırsatlar ve projeler var. Markanızla oyuncu hedef kitlesini bir araya getirmek istiyor ve başarılı sonuçlara ulaşmayı hedefliyorsanız sizi bu konuda doğru yönlendirebilecek, en iyi projelerle bir araya getirecek partneri de seçmeyi unutmayın.