• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Marka Kaldıracında Yükselen Strateji : Web&Mobile Personalization

Oğuz Kaan Mavice / 21 Temmuz 2016
facebook twitter

İş dünyasının önde gelen markaları, dijital teknolojilerin nimetlerinden faydalanarak güçlerine güç katmaya devam ediyorlar. Pazarlama sektörüne entegre olan yeni bakış açıları ve yazılım sistemlerinin kümülatif ilerleyişi, dijital teknolojilerin tarihsel gelişimine son on yılda görülmemiş bir ilerleme hızı kazandırdı. Güçlü markaların, son 10 yıllık periyotta, pazarlama yatırımları analiz edildiğinde, Web&Mobile kişiselleştirmesi (Web&Mobile personalization) en çok yükselme eğilimi gösteren  dijital pazarlama stratejisi olarak kabul edilebilir.

Web&Mobile kişiselleştirmesi, müşteri ilişkileri yönetiminin (CRM) ve tavsiye sisteminin( Recommendation System) integral ve sofistike bir parçası olarak yorumlanabilir. Web&Mobile kişiselleştirmesi, müşteri kazanmak, müşteri sadakatini artırmak ve  müşteri ağını genişletmek için geliştirilen terzi-yapımı( tailor-made) diyebileceğimiz bir iş modelidir. Aslına bakarsanız, nitel ( qualitative) ve nicel( quantitative) analizlerin birbiri içine penetre olma disiplininden türeyen bir pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum.

580x313x2014-06-23-image-17.jpg.pagespeed.ic.dOtX4Qh-Q8

Kısaca özetlemek gerekirse; kişiselleştirmenin (personalization) kompozisyonu tanımlama (identifying), geri edinim (retrieving) ve birleştirme (assembling) adımlarından oluşuyor. Tanımlama, müşteriden davranışsal ve kişisel veri analizleri ile elde edilen veri kümesine verilen isimdir. Bu aşamada, müşterinin ürün alım süreçlerinde geçirdiği zaman, arayüzde oluşturduğu tıklama sayısı, yaş, cinsiyet gibi bilgileri elde edilerek; müşterinin kimliğine(identity) dair bir izlek oluşturulur. Geri edinim aşamasında, veri madenciliği yapılır ve elde edilen veriler, web sayfası ve kullanıcının seçimleri arasındaki ilişki göz önüne alınarak analiz edilir. Son aşamada ise, kullanıcının( potansiyel ve/veya halihazırdaki müşterinin) saptanan ihtiyaçlarını karşılamaya dair kullanıcıya kesin ve öznel bilgilendirme sunulur. Böylece, şirketler, marka ve müşteri arasında özel( unique) bir ilişki kurarak; hem marka sadakatini güçlendirirler hem de masraflardan tasarruf edip var olan kaynakları efektif bir şekilde kullanırlar.

Web&Mobile kişiselleştirmesi, marka kaldıracı( brand leveraging) için efektif bir pazarlama stratejisi olarak kabul edilir. Güvenilir geri dönüş (feedback) almak, doğru iç görüyü yakalamak, güçlenme potansiyeli taşıyan marka sadakati geliştirmek, benzerliği pekiştirmek ve saygınlığı (reputation) artırmak  marka kaldıracının ihtiyaçları olarak karşımıza çıkarken; kişiselleştirmenin de sonuçları olarak karşımıza çıkıyor. Yani önümüze çıkan bu kesişim kümesi, marka kaldıracı uygulamalarında, kişiselleştirmenin seçilimine rasyonel bir temellendirme sunuyor.

 

Dijital Reklam Harcamaları, 435 Milyar Dolara Çıkacak
Dijital Reklam Harcamaları, 435 Milyar Dolara Çıkacak

Nüfusun büyük bir bölümünün aktif internet kullanıcısı olduğu Türkiye’de faaliyet gösteren işletmeler, dijital pazarlamaya yaptıkları yatırımları artırıyorlar. Statista tarafından açıklanan veriler, dünyada dijital reklam harcamalarının hızla arttığını, yıl sonuna kadar […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Leveraging CRM Marka Kaldıracı Recommendation System Web&Mobile Personalization

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Begüm Canbaz / 06 Ekim 2020
facebook twitter
Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Her geçen gün sosyal medya platformları artıyor ve kullanıcılar da üye oluyor. Markalar da tüketicileri bu platformlarda yakalamak için kıyasıya rekabet ediyorlar. Tüketicileri dijitalde yakalamak için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Platformlara reklamlar vererek veya içerikler üreterek tüketiciyle etkileşime girmeye ve iletişimde kalmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla tam bu noktada markaların pazarlama stratejileri ve reklam verilen platformların önemi öne çıkıyor.

https://pazarlamasyon.com/tuketicilerin-yarisi-urunle-baglantili-reklamlari-daha-fazla-dikkate-aliyor/

Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma, tüketicilerin dijital platformlar söz konusu olduğunda, yeni olan platformları tercih ettiğini gösterdi. Örneğin tüketiciler TikTok gibi daha yeni platformlarda gördükleri reklamlar hakkında genellikle Google veya Youtube reklamlarına kıyasla daha olumlu düşüncelere sahip oluyorlar.

Kantar'ın dijital reklam platformları için tüketici tercihleri ​​sıralamasında sosyal video paylaşma uygulaması TikTok, dünya çapında birinci oldu. Onu Instagram, Snapchat, Google ve Twitter izledi. Bilinen ve daha önce kullanılan platformlarda reklamlar pazarlamacılar tarafından daha kolay hedeflenebiliyor, kampanyalar optimize edilebiliyor ve veriler daha kolay işlenebiliyor. Bilinen yerlere reklam vermek daha kolay oluyor. Ancak görünen o ki bilinen platformlardan ziyade yeni platformlar daha çok ilgi çekiyor.

https://pazarlamasyon.com/seo-onumuzdeki-donemde-pazarlamacilarin-guvenli-limani-olacak/

Araştırmadaki bulgular, halihazırda çokça kullanılan dijital platformlara reklam veren pazarlamacıların bakış açılarıyla çelişiyor. Çünkü bulgular, pazarlamacıların doğru yere reklam vermeleri ve doğru dengeyi bulmaları için tüketicilerin tercih ve zevklerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Kantar'ın küresel medya markası direktörü Duncan Southgate yaptığı açıklamada, reklamverenlerin ve ajansların mesaj verilen platform konusunda daha niceliksel bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte farklı medya kanalları ve platform seçimleri ile marka hedeflerinin geliştirilebileceğine ve etki yaratılabileceğine de değindi.

Dijital Pazarlama, %20’lere Kadar Gelir Artışı Sağlıyor
Dijital Pazarlama, %20’lere Kadar Gelir Artışı Sağlıyor

Boston Consulting Group‘un gerçekleştirdiği “Veriye dayalı pazarlamadaki dönüşümle güçlü büyümeyi sağlama” araştırmasına göre, dijital pazarlama yeteneklerini geliştiren işletmeler, %20’lere kadar gelir artışı ve maliyetlerde de %30’a varan tasarruflar elde edebiliyor. […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Leveraging CRM Marka Kaldıracı Recommendation System Web&Mobile Personalization

Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi

Pazarlamasyon / 16 Kasım 2020
facebook twitter
Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi

Kara Cuma hızla yaklaşıyor ve Bloomberg’e göre bu yılın satışları normalden iki hafta önce başlayacak, bu nedenle pazarlamacılar Kara Cuma’ya iyi hazırlanmalı. Ayrıca, bu yıl tüketicilerin mağazaya gidip sıra beklemek yerine çevrimiçi alışverişe yönelecekleri tahmin ediliyor. Bu nedenle RTB House, pazarlamacıların Kara Cuma’da en iyi sonuçlara ulaşabilmeleri için göz önüne alması gerekenlerle ilgili bazı ipuçları paylaşıyor.

Pandemi nedeniyle online alışveriş neredeyse %75 arttı. Bu durum, bu yılki Kara Cuma’da online satışların fazlasıyla artacağını gösteriyor. Aynı zamanda bu yılın son çeyreğinin, en büyük mobil alışveriş sezonu olacağı tahmin ediliyor. O gün içinde yapılan satışlar, online mağazalardaki faaliyetlerin türüne ve sektörüne bağlı olarak ayın başındaki normal bir güne göre 5 kat artabilir. RTB House’un verilerine göre, perakende sektöründeki satışlar Kasım 2019’da %39 arttı.

https://pazarlamasyon.com/alibaba-11-11de-74-milyar-dolarlik-satis-yapti/

RTB House, 36 iş ortağının sonuçlarını analiz etti ve analize göre bu iş ortaklarının 20’si, geçen yılki Kara Cuma’da satışlarda belirgin bir artış yaşadı. Giyim ve hızlı tüketim ürünlerinin satıcılarının yeni tüketicilere yaptıkları ortalama satışlar %50 oranında arttı. Daha uzun karar verme süreci gerektiren, daha pahalı ve sık olarak satın alınmayan mobilya, ev aletleri ve mücevher gibi ürünlerin satıcılarının, son 100 gün içerisinde çevrimiçi mağazayı ziyaret etmeyen müşterilere yönelik satışları neredeyse %90 arttı.

Müşterilerin %90’ını İkna Etmek 7-14 Gün Sürüyor

RTB House’un verilerine göre, kullanıcılar kasım ayının başından itibaren Kara Cuma ile ilgili bilgi edinmek üzere araştırmalara başlıyor ve müşterilerin %90’ını ikna etmek 7-14 gün sürüyor. Bu nedenle, birkaç hafta öncesinden müşterilerin online mağazayı ziyaret etmesini sağlamak önemlidir.

https://pazarlamasyon.com/e-ticaret-son-1-yilda-15-milyon-yeni-musteri-kazandi/

RTB House, müşterilerinden genellikle yeniden hedefleme kampanyalarını yılın bu zamanlarında nasıl düzenleyecekleri ve en iyi sonuçlara ulaşmak için ne kadar yatırım yapmaları gerektiği ile ilgili sorular alıyor. Kara Cuma yaklaşırken RTB House geçtiğimiz yılın sonuçlarını göz önünde bulundurarak kampanya döneminde kullanılabilecek üç farklı yeniden hedefleme stratejisi paylaşıyor:

1. Gidişata Ayak Uydurabilirsiniz

Bu stratejide pazarlamacılar genellikle müşterilere belli indirimler sunar. Bu sayede artan satış hacmi ile yapılan indirim arasında denge sağlanarak kar marjı sabit kalır. Bu strateji, istikrarlı bir yatırım getirisi sağlayarak satışı artırmaya yardımcı olur. Dengeli rekabete sahip pazarlar için uygundur. Bu strateji uzmanlara hedeflere ulaşma konusunda günlük olarak esneklik sunar.

https://pazarlamasyon.com/dijital-pazarlama-isletmelerin-50-buyumesini-sagliyor/

2. Pazar Büyümesinin Üstüne Çıkabilirsiniz

Pazardaki payını arttırmak ve Kara Cuma’dan en iyi şekilde yararlanmak isteyenlerin daha genişlemeci bir strateji izlemesi tavsiye edilir. Bu strateji, kar marjı ve tedarik zinciri üzerinde bir baskı oluşturduğundan risk teşkil edebilir. Yeniden pazarlama stratejisi doğru şekilde yerleştirilir ve yönetilirse pazarlamacı açısından çok faydalı olabilir. Stratejinin gerçekten etkili olması için büyük indirimler sunulmalıdır.

3. Yeni Müşteriler Elde Edebilirsiniz

Kara Cuma gibi bir indirim günü yeni müşteriler elde edebilmeniz için iyi bir fırsattır. Birçok kullanıcı, ilk kez alışveriş yapmadan önce aylarca bekler. İndirimler sayesinde müşterileri ilk kez alışveriş yapmaya ikna ederek geleceğe yönelik, sadık müşteriler kazanabilirsiniz. Bazı pazarlamacılar, kazanılan yeni müşterilerin oranını %30’a kadar artırmayı başarır. Bunu başarmak için normalden daha geniş kapsamlı bir kampanya yürütülmesi tavsiye edilir.

https://pazarlamasyon.com/yeni-normalin-yukselen-yildizi-dijital-pazarlama/

Daha büyük çevrimiçi mağazalar söz konusu olduğunda kullanıcı tabanı geniştir ve uzun süredir çevrimiçi mağazayı ziyaret etmemiş ziyaretçileri veya en son ziyaretçileri etkileyerek farklı yeniden hedefleme senaryoları oluşturabilirsiniz. Yeni müşterilerin kazanılmasına öncelik veriyorsanız, yeniden hedefleme bütçesinin %20’sini müşterilerle yeniden ilişki kurulmasına ayırmalısınız.

SEO, Önümüzdeki Dönemde Pazarlamacıların “Güvenli Limanı” Olacak
SEO, Önümüzdeki Dönemde Pazarlamacıların “Güvenli Limanı” Olacak

Marketing Land’in paylaştığı habere göre, şirketlere SEO ve içerik pazarlaması alanında hizmetler sunan Conductor, pazarlamacılar açısından SEO’nun önemini gözler önüne seren yeni araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Bu araştırmaya 317 pazarlama profesyoneli […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Leveraging CRM Marka Kaldıracı Recommendation System Web&Mobile Personalization

Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

Pazarlamasyon / 19 Ekim 2020
facebook twitter
Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

GlobalWebIndex’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışanların %23'ü evden daha sık çalışmak istediklerini belirtiyor. Araştırma sonucuna göre, evden çalışma eğiliminin yükselmesiyle birlikte dijital pazarlama ihtiyacı artacak ve işletmeler pazarlama etkinliklerini daha fazla dijital tarafa kaydıracak.

Dijitale Yatırım Yapan Kazanıyor

McKinsey tarafından yayımlanan yeni normalde müşteri memnuniyeti ile ilgili araştırma, tüm işletmelerin COVID-19'un değişen tüketici davranışları üzerinde yarattığı etkinin doğrudan sonucu olarak iş modellerini dijital olacak biçimde değiştirdiklerini gösteriyor. Araştırma, pandemi döneminde dijital pazarlama yatırımlarına ağırlık veren işletmelerin, müşteri sadakati konusunda kalıcı avantajlar sağlayacağına dikkat çekiyor.

https://pazarlamasyon.com/dijital-donusum-yatirimlari-rekor-seviyede-artti/

Tüketiciler, Alışverişe Ayırdıkları Zamanlarının %60'ını İnternette Harcıyor

Google ve Ipsos’un gerçekleştirdiği Global Perakende Araştırması’na göre, tüketicilerin alışverişe ayırdıkları zamanın %60'ını internette harcadıklarını belirten EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, dijital pazarlamanın artık opsiyon değil, mecburiyet olduğunun önemine dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Alışveriş tercihleri değişmeye başladı. Artık işletmeler, ürünlerini, çözümlerini tanıtmak için daha proaktif davranmak ve internette seslerini duyurmak zorundalar. Geçmişte dijital pazarlamaya yatırım yapmak, rekabette öne geçmek, daha fazla ciro yapmak için tercih edilen bir araç gibi görülüyordu. Kısa vadede olmasa bile, orta vadede şirketler için dijital pazarlama var olup olmama konusuna dönüşecek."

https://pazarlamasyon.com/ust-duzey-yoneticiler-dijital-donusum-surecini-hizlandirdilar/

Perakende, Dijitale Yöneliyor

COVID-19 krizinde deneyim olarak diğer ülkelerden birkaç hafta önde olan Çin’den örneklere de yer verilen araştırma, bu ülkede tüketicilerin harcamalarının halen normale dönmediğine dikkat çekiyor. Perakende satış işlemlerinin %20 ile %50 oranında düştüğü Çin’de, perakende satış mağazalarında azalan yoğunluk, dijital kanallara doğru kayarken dijital kanalların güvenilirliği de artıyor.

SEO, Önümüzdeki Dönemde Pazarlamacıların “Güvenli Limanı” Olacak
SEO, Önümüzdeki Dönemde Pazarlamacıların “Güvenli Limanı” Olacak

Marketing Land’in paylaştığı habere göre, şirketlere SEO ve içerik pazarlaması alanında hizmetler sunan Conductor, pazarlamacılar açısından SEO’nun önemini gözler önüne seren yeni araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Bu araştırmaya 317 pazarlama profesyoneli […]

comment 0
share
Etiketler
Brand Leveraging CRM Marka Kaldıracı Recommendation System Web&Mobile Personalization
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön