Hava yolu şirketleri, son zamanlarda yolcularına daha iyi bir uçuş deneyimi sunabilmek adına yeni yöntemler deniyorlar. Tabii, uçuş deneyimini farklılaştırmak adına sunulan bu yöntemlerin birçoğu deneysel, ancak yolcuların bunlara vereceği tepkileri ölçebilmek adına bu yöntemlerin denenmesi gerekiyor.
Bu tarz deneysel bir hamle de Alman hava yolu şirketi Lufthansa'dan geldi. Lufthansa, yolcularının uçuş deneyimlerini daha verimli hale getirmek amacıyla FlyingLab isimli bir platform oluşturdu ve bu platform sayesinde, uçuş esnasında yolcularla sunumlar ve ürün testleri aracılığıyla etkileşime geçmeye başladı.
Bu sunumlar ve ürün testleri için uçakta uzmanlar yer alıyor ve bu uzmanlar konuyla ilgili olarak yolcuları bilgilendiriyorlar, yolcular da konuyla ilgili olarak akıllarına gelen soruları uzmana sorabiliyorlar. Ürün testi kısmında ise zaman zaman yolculara giyilebilir teknoloji ürünlerini deneme fırsatı sunuluyor. Bununla birlikte uçuşta yer alan uzmanlar genel olarak hatrı sayılır kişiler. Örneğin son uçuşlardan birinde, uzman olarak Cindy Chin isimli bir NASA çalışanı bulunuyordu.
Bu konsept, özellikle ülkeler ve kıtalar arası uzun süreli uçuşlarda insanların verimli vakit geçirmesini sağlamak adına iyi gibi gözükse de yolcuların en azından büyük bir kısmının ilgisini çekebilecek bir konu belirlemek zor gibi görünüyor. Tabii, yolculara uçuş sırasında vakit geçirebilmeleri adına ekstra bir seçenek oluşturduğu için hiç olmamasından iyidir. Ancak hava yolu şirketleri, uçuş deneyimlerini daha kaliteli bir hale getirmek istiyorlarsa kişiselleştirilmiş deneyimlere odaklanmaları daha mantıklı olacaktır.