Küçük Perakende Şirketleri, Amazon ile Nasıl Baş Edebilirler?

Amazon, büyüklüğünden ötürü hemen hemen yeni girdiği her pazarda kısa sürede ilk sıraya yerleşebilecek bir şirket. Ancak şirketin, Avustralya'da hizmet vermeye başlamasının üstünden yaklaşık üç ay geçmiş olmasına rağmen, yerel rakiplerin satışlarının herhangi bir şekilde etkilenmediği belirtiliyor.

Naaman Zhou'nun The Guardian gazetesi için hazırladığı habere göre, Avustralya'daki bazı perakende şirketleri, Amazon'un pazara girmesinden önceki kadar kar sağladıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca analistler de aynı şekilde görüş belirtiyorlar.

Avustralya'nın en büyük perakende şirketlerinden biri olan ve genel olarak elektronik ürünlerin tedarikçiliğini yapan JB Hi-Fi, 12 Şubat Pazartesi günü 2018 yılının o zamanına kadarki kazancı ve pazar payıyla ilgili verileri paylaştı. Şirketin paylaştığı veriler, artan kar ve istikrarlı bir pazar payını işaret ediyordu. Ancak buna rağmen, aynı gün borsa açılmasının ardından yaklaşık üç saat içerisinde, şirketin hisse senedi değerleri %7,5 oranında düştü. Bu da yerel perakende şirketlerin satış rakamlarının direncine rağmen, yatırımcıların Amazon'dan ne kadar korktuklarını gözler önüne serdi.

Endüstri pazar araştırmalarının yanı sıra, tedarik ve satın alma üzerine de araştırmalar yapan IBISWorld isimli şirkette kıdemli endüstri analisti olarak görev yapan Kim Do, Amazon'un henüz yerel perakende şirketlerinin satışlarını etkilemediğini, çünkü şirketin gelişmemiş tedarik zincirinin fiyatların yüksek kalmasına neden olduğunu ve bunun da müşterileri uzak tuttuğunu dile getirdi. Amazon'un şu anda Avustralya'da sadece tek bir ikmal merkezi bulunuyor.

Bununla birlikte Kim Do yaptığı açıklamada, Amazon'un, yerel perakende şirketlerinin kazançlarını doğrudan etkilemeyebileceğine, ancak bunun yerine hisse senedi değerlerinin düşmesine neden olabileceğine inandıklarını ifade etti. Ki, JB Hi-Fi şirketinin başına gelen durum da tam olarak bu.

Rekabet Edebilmek İçin Ürün Fiyatlarını Düşürmek

JB Hi-Fi şirketinin CEO'su Richard Murray, şirketin sahip olduğu başarılı kar ve pazar payı rakamlarına rağmen, Amazon ile rekabet edebilmek adına ürünlerin fiyatlarında indirim yaptıklarını belirtti. Ancak endüstri analisti Kim Do, şirketin mevcut hızında büyümeye devam etmek için uyguladığı bu indirim stratejisinin, bunun sürdürülebilir bir büyüme yolu olmadığını düşünen bazı yatırımcıları endişelendirebileceğini ifade etti.

The Australian gazetesinin paylaştığı bilgiye göre, Avustralya'daki tedarikçi firmalar, donanım konusunda Bunnings Warehouse isimli şirkete bağımlı durumdalar. Ve tedarikçi firmalar, şu sıralarda Bunnings Warehouse'un Amazon'a ürün tedarik edip etmeyeceğini aşırı derecede merak ediyorlar. Zira Bunnings Warehouse şirketinin Amazon'a ürün tedarik etmesi, pazardaki dengeleri yerel perakende şirketleri aleyhine değiştirerek Amazon'a ciddi bir avantaj sağlayabilir.

Kim Do, Amazon'un Avustralya pazarında gelecekteki etkisini tahmin etmenin zor olduğunu ve bunun, büyük oranda şirketin tedarik zinciri kurma yeteneğine bağlı olduğunu dile getirdi. Amazon için en büyük zorluğun dağıtım açısından pazara adapte olmak olduğunu belirten Do, ABD'dekinin aksine Avustralya popülasyonunun son derece dağınık olduğunu ve bunun da dağıtım maliyetlerinin ABD'dekinden daha yüksek olmasına neden olacağını vurguladı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir