Konum Tabanlı Pazarlama Stratejileri Oluşturmak

İçinde yaşadığımız mobil çağda pazarlama stratejileri de hızlı bir biçimde değişiyor. Pew Enstitüsü'nün araştırmasına göre 18 yaşından büyük akıllı telefon kullanıcılarının %74'ü akıllı telefonları ile  Google Maps ya da Yandex Maps gibi GPS sistemlerini kullanıyor.

Artık günlük yaşamımızın içine girmiş olan bu yeni norm hayatımızı şekillendirmeye başladığı gibi pazarlamayı da şekillendirmeye başladı. Konum tabanlı pazarlama dendiğinde akla gelenler arasında SMS tabanlı pazarlama ve Geolocation tabanlı sosyal ağlar geliyor. Geleneksel pazarlamanın mobille ilk tanıştığı nokta olan SMS tabanlı pazarlama çoğu zaman markalarca spam pazarlama kategorisine sokuluyor olsa da mobil çağın en güçlü pazarlama yöntemlerinden birini oluşturuyor.

Artık gelinen noktada servis sağlayıcıların gerekli izinleri almasıyla birlikte bir cafenin önünden geçerken o cafeden "hemen cafemize gel, ilk dondurman bizden olsun" içerikli SMS'ler alabiliyoruz. Ancak bu noktada markalar ufak bir sıkıntı yaşıyorlar. Hedeflemeyi doğru bir şekilde yapmaya özen göstermeden herkese birden SMS gönderme yoluna giden markalar müşterilerin kendilerine karşı körleşmesine yol açıyor ve bütçelerini boşa harcamış oluyorlar. Bu oran gitgide düşüyor olsa da şu an en güçlü mobil pazarlama yöntemi SMS pazarlama diyebiliriz. TextSprout'un hazırlamış olduğu bu videodan bazı istatistikleri inceleyebilirsiniz.

[button link="http://www.pazarlamasyon.com/2014/07/konum-tabanli-pazarlama/2/" size="large" text_size="beta" newtab="on"]Yazının devamını oku[/button]

SMS pazarlamayı etkili bir şekilde kullanabilmenin yolu ise müşteri datasını etkili bir şekilde toplamak ve işlemekten geçmekte. Eğer hedef kitleniz çocuğu olan A+ segmenti ise konum tabanlı sosyal ağları kullanarak potansiyel müşterilerinizin datasını elde edebilir ve SMS pazarlama fırsatlarını kullanarak onlara ulaşabilirsiniz.

Konum tabanlı sosyal ağlardan Türkiye'de en çok bilinen iki ağ Foursquare ve Yelp. Dünyada onlarca farklı örneği bulunan bu ağlardan aslında en popüler ikisi olan Foursquare ve Yelp Türkiye'de yalnızca "arkadaşlarınıza gittiğiniz yerlerle hava atın" mottosuyla lanse ediliyor olsa da konum tabanlı pazarlama açısından çok büyük fırsatlar sağlıyor.

Mobil servis sağlayıcılar kullanıcılarının an be an nerede olduklarını görebiliyor olsalar da hangi restoranda yemek yediklerini, nerelerden alışveriş yaptıklarını gösteremiyor. Ancak konum tabanlı sosyal ağlarda kullanıcılar kendi verilerini isteyerek kendileri veriyorlar. Oysa mobil servis sağlayıcılar bu verileri almak için binbir türlü kampanyalar düzenleyerek başarılı olmaya çalışıyorlar. Foursquare ya da Yelp API'sini kullanarak hazırlanan kurgularda kullanıcıların datalarını elde etmek ve bu dataları konum tabanlı pazarlama stratejilerinde kullanmak mümkün.

Eğer API'leri kullanarak bir strateji oluşturmak sizin için zorsa sadece Yelp'in kendi sağladığı servislerle de KOBİ'nize bir hareketlilik kazandırabilirsiniz. Küçük işletmeler için hazırlanan bu infografik Yelp'e yeni başlayacaklara yardımcı olabilir.

[button link="http://www.pazarlamasyon.com/2014/07/konum-tabanli-pazarlama/3/" size="large" text_size="beta" newtab="on"]Yazının devamını oku[/button]

how-yelp-can-help

Yelp'in dışında yakın zamanda ikiye bölünen ve konum tabanlı pazarlama olanaklarına daha çok ağırlık veren Foursquare'den de bahsetmemek olmaz. Gamification stratejisinden vazgeçen ve elde ettiği dataları pazarlamayı hedefleyen yeni Foursquare reklamları ile küçük işletmeler için mobil pazarlama daha kolay bir şekilde yapılabilir hale geldi. Foursquare pazarlamasının ayrıntılarını buradan inceleyebilirsiniz.

Başarılı Foursquare kampanyalarının derlendiği bu case study arşivine de mutlaka göz atmanızı öneririm;

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir