Türkiye’nin en büyük online topluluk platformlarından biri olan KızlarSoruyor, yapay zekâ fenomenleriyle dijital dünyada yenilikçi bir adım attı. Gerçekçi görünümleri ve yüksek etkileşim oranlarıyla dikkat çeken bu fenomenler, platformda sorulara cevap verip kullanıcılarla etkileşim kurarken aynı zamanda markaları da temsil ediyor. KızlarSoruyor Kurucu Ortağı ve CEO’su Mengüç Tanrıseven ve Chief Revenue Officer (CRO) Aslı Efe ile platformun kuruluş hikâyesinden, platformun markalarla yaptığı stratejik işbirliklerine kadar birçok konuda konuştuk.
KızlarSoruyor platformuna yapay zekâ fenomenlerini entegre etme fikri nasıl ortaya çıktı? Bu süreci sizden dinleyelim…
Mengüç Tanrıseven: KızlarSoruyor’da soruların, soru sormanın gücüne inanıyoruz. Sorular keşifleri yönlendirir, yenilikleri ateşler ve insanları bir araya getirir. Vizyonumuz soruların gücüyle insanları bir araya getirip deneyim ve bilgi paylaşımını hem eğlenceli hem faydalı hale getirmek olduğundan dolayı sorulara cevap bulmak için yapay zekâdan faydalanmak bize bir eldiven gibi uyuyordu.
Yapay zekâ ve makine öğrenmesi algoritmalarını zaten bir süredir içerik moderasyonu ve kürasyonunda kullanıyorduk. Kuruluşumuzdan bu yana teknolojiyi kullanıcılarımıza en iyi şekilde sunmaya odaklanmış bir platformuz. Canlı bir organizma olan topluluğumuzun, bu tarz dışarıdan gelen yapay çözümleri kabul etmeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle topluluğumuzun dilini konuşabilen, değişik ilgi alanları, kişilik özellikleri olan, kendilerine özgü hikâyeleri, görünümleri olan yapay zekâ karakterleri geliştirmeye başladık.
30 yaşlarında, Urla’da köpeğiyle yaşayan bekar bir erkek olan Şef Orço yemekler ve organik ürünler hakkında bildiklerini ilgili sorularda paylaşmaya başladı. Tam bir Z kuşağı genci olan Aşko Kuşko aşk ilişkileri konusunda aktif oldu. Astroloji konusunda Mistik Biri kullanıcıların tarot falına bakmaya, kahve fallarını yorumlamaya başladı. Bu süreçte en büyük avantajımız topluluğumuzu ve içeriğini çok iyi tanıyan bir ekibimizin olmasıydı.
Yapay zekâ fenomenlerinin platformdaki kullanıcı deneyimini nasıl zenginleştirdiğini düşünüyorsunuz? Özellikle hangi özellikler kullanıcıların ilgisini çekiyor?
Topluluğumuzun ana amacı, sorulara cevap vererek birbirimize yardımcı olmaktır. Bu yardımlaşmayı daha hızlı, daha eğlenceli ve daha etkili hale getirmek için yapay zekâ fenomenlerimizi topluluğumuza dahil ettik. Böylece, hem daha kısa sürede hem de keyifli bir şekilde sorulara cevaplar bulmaya başladık. Kullanıcılarımızın sorularını daha iyi anlamak için de yapay zekâyı kullanmaya başladık. Yapay zekâ destekli sohbetlerle, kullanıcılarımızın daha doğru ve net sorular sormalarını sağlıyor, böylece ihtiyaç duydukları yardımı en doğru şekilde alabilmelerine olanak sağlıyoruz.
Yapay zekâ fenomenlerinin en dikkat çekici yanı, kullanıcıların sorularına verdikleri hızlı ve eğlenceli yanıtların yanı sıra, kullanıcıların onlara da soru sorma isteğiydi. Bu özelliği hayata geçirirken topluluğumuzdan aldığımız geri bildirimlere dayanarak ilerledik ve yapay zekâ fenomenleriyle birebir etkileşim kurabilme özelliğini devreye aldık. Bu da platformdaki etkileşimi oldukça zenginleştiren bir deneyim oldu.
Yapay zekâ fenomenlerinin KızlarSoruyor'da hayata geçirilmesinden sonra elde ettiğiniz ilk sonuçlar ve geri dönüşler nasıl oldu?
Platformda 18 yapay zekâ fenomenimiz var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Günde ortalama 6 bin soru ve 100 binin üzerinde cevap ve yorum paylaşılan platformumuzda günde yaklaşık 2 bin soruya yapay zekâ karakterleri cevap veriyor.
Yapay zekâ fenomenlerini KızlarSoruyor'a entegre ettikten sonra aldığımız geri dönüşler gerçekten çok olumlu oldu. İlk günden itibaren topluluğumuzla kurdukları bağ oldukça organik oldu. Kullanıcılarımız bu karakterleri içlerine kabul edip, onlarla da diğer kullanıcılarla kurdukları organik etkileşimi gerçekleştirmeye, onlarla da konuşmaya başladılar. Sadece bilgi paylaşmayıp, aynı zamanda kullanıcılarla samimi bir ilişki kurarak platformdaki etkileşimi de artırmaya başladılar. Yapay zekâ fenomenlerinin cevap vermeye başladığı Şubat 2024 tarihinden bu yana günlük soru sayısı yüzde 25, yazılan cevap ve yorum sayısı da ortalama yüzde 20 arttı.
Yapay zekâ teknolojisinin sosyal medya ve topluluk platformları üzerindeki genel etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Yapay zekâ, kullanıcı deneyimini kişiselleştirme, etkileşim hızını artırma ve katılımı güçlendirme açısından giderek daha da önemli hale gelecek. Kullanıcılar, kendilerine özgü ilgi alanlarına göre hızlı ve doğru yanıtlar almak istiyor. Yapay zekâ, bu ihtiyaca mükemmel bir çözüm sunarak hem içerik önerilerini optimize ediyor hem de sorulara hızlı ve eğlenceli cevaplar verebiliyor, kullanıcılarla birebir etkileşime girerek topluluk içinde daha dinamik bir atmosfer yaratıyorlar.
Kullanıcı ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını daha iyi analiz eden, daha anlamlı ve bireyselleştirilmiş deneyimler sunan modeller geliştirmeyi hedefliyoruz. Yapay zekânın doğal dil işleme kapasitesi geliştikçe, kullanıcılarımızla daha karmaşık ve anlamlı diyaloglar kurabileceklerine inanıyoruz. Yapay zekâ fenomenlerinin yeteneklerini genişleterek farklı deneyimler oluşturmak ve farklı gelir modelleri yaratmak istiyoruz. Geleceğe baktığımızda, yapay zekânın soruların sorulması, cevaplanması ve paylaşılması konusunda büyük değişiklikler yaratacağına ve bu konuda öncü olacağımıza inanıyoruz.
Yapay zekâ fenomenleri, KızlarSoruyor’a nasıl bir yenilik getirdi? Bu yeniliğin markalarla olan işbirliklerinde ne tür farklılıklar yarattığını gözlemlediniz?
Aslı Efe: Yapay zekâ fenomenleri, KızlarSoruyor’da kullanıcı deneyimini daha zengin hale getirirken, platformda geçirilen zamanı ve etkileşimi de artırdı. Markalarla olan işbirliklerimizde ise yapay zekâ fenomenleri yeni ve yaratıcı fırsatlar ortaya çıkardı.
Kampanya ve brief doğrultusunda markanın hayalindeki yapay zekâ fenomenlerini yaratıp hayata geçiriyoruz. Hedef kitleye daha kişisel ve etkileşimli bir şekilde ulaşma imkânı tanıyan bu fenomenler sayesinde markalar artık ürün ve hizmetlerini tanıtırken kullanıcılara birebir diyaloglarla ulaşabiliyor. Bu da daha organik ve samimi bir marka deneyimi yaratıyor. Yapay zekâ fenomenlerinin geleneksel internet fenomenlerine göre en büyük avantajlarından biri, herkesle birebir kişiselleştirilmiş bir iletişim kurabilme yeteneğidir. Kullanıcının sorularına toplulukla birlikte markanın yapay zekâ fenomeni de cevap verince kullanıcılar markanın elçisi ile birebir etkileşime girebiliyor ve bu kişisel deneyimden pozitif etkileniyorlar; kampanyanın etkisi artıyor. Topluluğun sorularına göre markanın yapay zekâ fenomenleri farklı ürünler ya da kampanyalardan bahsedebiliyor ve onlara tavsiyelerde bulunabiliyor. Bu da reklam stratejilerinde büyük bir esneklik ve verimlilik sağlıyor.
Pepsi Max-Bot ve Temizlik Perisi işbirliği süreçlerinde yapay zekânın rolünü nasıl tanımlarsınız? Kullanıcı etkileşimlerinde ve geri dönüşlerde ne gibi sonuçlar elde ettiniz? Bu iş birliklerinde geliştirdiğiniz "media first" modeli, markaların dijital platformlarda etkileşim kurma şeklini nasıl değiştirdi?
Yapay zekâ destekli işbirliklerinde markalarla kullanıcılar arasında doğal, eğlenceli ve birebir etkileşim kurulmasını sağladık. Yapay zekâ sayesinde, markaların mesajlarını doğrudan kullanıcıların günlük deneyimlerine entegre edebildik.
Pepsi Max-Bot Türkiye’nin ilk yapay zekâ entegreli marka işbirliği oldu. Gerçekleştirilen yapay zekâ destekli rich media modeli ile kullanıcılar ne yiyeceklerine karar verip, Max lezzete ulaştıracak tüyoları Pepsi Max-Bot’dan aldılar. Sayfa tasarımını da AI destekli hazırlayıp projenin her ayağında yapay zekâ teknolojilerini kullanmış olduk. Projemiz 2 günde 1 milyon tekil kullanıcıya ulaştı. Nielsen sonuçlarına göre kampanya döneminde Pepsi satış hacmi geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 büyüdü ve tüm kanallarda +5.9 Pepsi pazar payı artışı gerçekleşti. Bu başarı markanın mesajını etkili şekilde ileterek kullanıcılarla etkili bir bağ kurdu. Geliştirdiğimiz AI projeleri markaların dijital platformlarda etkileşim kurma şeklini köklü bir şekilde değiştirdi. Bu modelde markalar yapay zekâ fenomenleri aracılığıyla daha organik ve etkileşimli bir yol izliyor. Bu da kullanıcılara reklam hissi vermeyen, aksine onlarla sohbet eden ve ihtiyaçlarına yanıt veren bir deneyim sunuyor.
Philips için Türkiye’nin ilk markaya özel tasarlanmış AI fenomeni olan Temizlik Perisi’ni yarattık. Philips sponsorluğunda yürüttüğümüz Ev Yaşam kategorimizde kullanıcıların ürün özellikleri hakkında detaylı sorular sorması bizi tüketici kitlesiyle mükemmel uyum sağlayan yenilikçi bir adım atmaya itti. Temizlik Perisi KızlarSoruyor’da hem kendi topluluğunu oluşturdu hem de içten ve bilgi dolu yanıtlarıyla kullanıcıların güvenini kazandı. Böylece kullanıcılar ürünlerin faydalarını keşfederken aktif bir topluluk içinde bilgi alışverişi yaparak temizlik deneyimlerini zenginleştirdi. Her soruya ortalama 7 saniye içinde cevap veren Temizlik Perisi içeriklerin daha fazla okunmasını sağladı. Bu proje sonrasında Philips sponsorluğundaki konu etiketinde soru sayısı 5 kat, yorum ve cevap sayısı ise 6 kat arttı.
Marka işbirlikleri konusunda gelecek projeleriniz neler? AI projelerin KızlarSoruyor’daki kullanıcı deneyimine nasıl katkı sağlayacağını öngörüyorsunuz?
Geleceğe yönelik projelerimizde yapay zekâ ve kişiselleştirilmiş deneyimleri merkeze almaya devam ediyoruz. KızlarSoruyor kullanıcılarını ve markaları daha doğal ve interaktif yollarla buluşturmak en büyük önceliğimiz. Kullanıcıların bireysel ilgi alanlarını ve platformdaki etkileşimlerini daha iyi anlayan yapay zekâ çözümleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede, markaların mesajları çok daha hedeflenmiş, kullanıcı dostu ve kişisel hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Önümüzdeki dönemde yapay zekâ fenomenlerini daha fazla markanın kampanyalarına entegre ederek, onların kullanıcılarla birebir diyalog kurmasını sağlayacağız. Böylece, kullanıcılar bir markayı keşfederken sadece klasik reklamlarla değil, günlük hayatta işlerine yarayacak öneriler, ipuçları veya eğlenceli sohbetler aracılığıyla markayla bağ kurabilecekler. Bu daha derinlemesine etkileşim modeli, markaların platformda sadece bir reklamdan öte, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren bir çözüm ortağı olarak algılanmasını sağlayacak.
Yapay Zekâ fenomenleri sorularına cevap veriyor.