Karbondioksiti Oksijene Dönüştüren “Yaşayan” Araba Lastiği

Goodyear lastik üretiminde yeni bir çağ açmış olabilir. Öyle ki Cenevre Motor Fuarı’nda tanıttığı “yaşayan lastik” konsepti karbondioksiti oksijene çeviriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmanın “kentsel alanlarda yaşayan insanların maruz kaldığı havanın kalite seviyesi güvenilir değil” sonucuna cevaben üretilen 3D lastik, çark kısmında yaşayan yosunların yoldaki nemi soğurması ile bir fotosentez süreci tamamlıyor.

2050’ye kadar dünyada yaşayan insanların üçte ikisinin kentsel alanlarda yaşayacağı bu nedenle ulaşım ağlarına olan talebin artacağı bu nedenle ulaşımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini düşünen Goodyear, “daha yeşil, daha akıllı bir ulaşım ağının kentsel kalkınmada oldukça önemli bir rolü” olacağını düşünüyor.

Tekerleğin iç yan kısımlarında yosun yetişirken dış kısımları da geri dönüştürülmüş bir lastikten üretilmiş. Açık yapısı sayesinde yoldaki nemi ve suyu emerek ışığı da çeken yosun, fotosentez ile ürettiği oksijenin havaya karışmasına olanak sağlıyor.

Karbondioksiti oksijene dönüştürme sırasında elektrik üreten tekerlek, bu elektriği de elektronik özelliklerine enerji vermek için kullanıyor.

Üreticinin iddiasına göre Paris’e benzer yaklaşık 2,5 milyon aracın bulunduğu bir şehirde bu oksijen lastiklerinden kullanılması durumunda her yıl şehirde 3.000 ton oksijen üretilip yaklaşık 4.000 ton karbondioksit emilimi sağlanabilir.

Aynı zamanda özelleştirilebilir bir ışık koridoru olan tekerlek yan kenarlarındaki renkleri değiştirerek hem yayaları hem de yoldaki diğer araç kullanıcılarını geriye giderken ya da fren esnasında uyarabiliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir