Günümüz toplumunda satın alma karar süreçleri, kadının değişen rolü ile gittikçe değişti. Yapılan araştırmalara göre kadınların satın alma kararını verdiği ürün ve hizmetlerin toplamı ortalama olarak, ülkelerin ulusal gelirinin yüzde 70’i civarında. Kısaca, kadınların tüketim direksiyonunu elinde tutuğu bir dünyada yaşıyoruz diyebiliriz. Ortada bu denli büyük bir pazar alanı olmasına rağmen, “kadınlara pazarlama” alanında uzmanlaşmış fazla sayıda pazarlamacı bulunmuyor. Benim naçizane tavsiyem, pazarlama ve marka yönetimi alanında kariyer yapmak isteyen bayan arkadaşlarımızın bu alanda yoğunlaşmalarıdır. Şimdi neden sadece bayanlar diye sorabilirsiniz? “Siz erkeler bizi ne zaman anladınız ki?” erkeklerin bayanlardan sıkça duyduğu sitem dolu bir sözdür. Farklı düşünüp aynı olaylara çok farklı tepkiler vermekteyiz. Bunun aksini savunan bence yoktur.
Öncelikle kadınlara pazarlama alanında, Temel Aksoy’un pazarlamacılara vermiş olduğu 3 tane güzel öneriyi paylaşmak istiyorum.
1- Etnografik araştırmalardan da yararlanarak, bir kadının yirmi dört saatini gözlemleyip, geçirdiği vaktin “ön yargısız” bir analizini yapmamız gerekiyor.
2- Bir kadının günlük hayatındaki zorlukları tek tek ortaya çıkarıp, bu zorlukları nasıl kolaylaştırabileceğimiz üzerine düşünmeliyiz; çünkü kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla “desteklenmek” istiyorlar.
3- Eğer markamız ya da şirketimiz bir kadın tarafından yönetilseydi ne tür farklılıklar olurdu? Eğer markamız çocuğumuz olsaydı, onu nasıl yetiştirirdik? Tek başımıza mı, yoksa eşimizin yardımıyla mı? Sorularını kendimize sormalıyız.
Tüm bu önerileri göz önünde bulundurarak, bir pazarlama planı hazırlandığı takdirde, birçok markanın daha farklı sonuçlar alacağından şüphem yok. Geçmişte bu alana odaklanıp başarılı olmuş birçok marka mevcut. Bunların başında Şölen çikolatanın başarısından söz edebiliriz.
Bilindiği üzere çikolata herkes tarafından sevilerek tüketilen bir yiyecek. Fakat çikolatanın kadınlar üzerindeki etkisi, biraz daha duygusal boyuttadır. Çikolata kadınlar için sadece bir yiyecek olmadığı gibi, onların üzüntülü anlarında destek olan tek dosttur. Şölen çikolata bu fırsatı iyi değerlendirerek Biscolata markasının tüm pazarlama faaliyetlerini değiştirip kadınlara göre kurguladı.
Şölen çikolata, Türkiye’de radikal sayılabilecek “Biscolata Erkeği” konsepti ile tüm ilgileri bir anda üzerine çekmeyi başardı. Reklamlarda hep alışık olduğumuz manken kızların yerine erkeklere yer verildi. Bu başarılı konsept, markanın sokakta ve sosyal medyada konuşulmasını sağlayarak marka bilinirliğini fazlasıyla artırmış oldu. Şölen çikolata uygulamış olduğu kadınlara yönelik pazarlama stratejileri ile gelenekselleşmiş marka konumundan hızla yukarı çıkarak, çikolata sektörünün güçlü markalarının yanında konumlanmayı başardı.
http://www.youtube.com/watch?v=DEQpKgNSyWU