Kadınlar Günü'nün Hakkını Veren 6 Kampanya

  • Yardım kuruluşu Women's Aid'in yayımladığı dayak yemiş ve yara bere içindeki bir kadının görüntüsünü içeren etkileşimli açık hava reklamlarına ne kadar çok insan bakarsa, görüntüdeki kadının yaraları o kadar çabuk bir şekilde kayboluyordu.
  • 2015'te, İtalya'daki bazı film yapımcıları, kadınlara yönelik şiddetin saçmalığına dikkat çekmek için erkek çocuklarını bir kız çocuğuyla karşı karşıya getirdiler ve erkeklerden karşılarındaki kıza tokat atmalarını istediler.
  • Dove'nun, kadınların kendi görünüşleri hakkındaki yanlış algılarına dikkat çekmek için yaptığı kampanya kapsamında, bazı kadınların kendi betimlemeleri ve başkalarının onları betimlemelerine göre kara kalem çizimleri yapıldı ve bu iki çizim arasındaki fark kadınlara gösterildi.
  • İlgili Yazı: Kiğılı Çok Ses Getiren 10 Kasım Reklamına Kadınlar Günü ile Devam Etti

Her sene olduğu gibi bu sene de çok sayıda marka, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"ne özel olarak reklam kampanyaları yaptı. Ancak bu kampanyaların birçoğu "laf olsun" diye "Kadınlar Günü'ne özel bir şeyler yapmak lazım" kaygısıyla yapılmış ve üzerine çok da kafa yorulmamış kampanyalardı. Buna rağmen geçtiğimiz yıllarda üzerine konuşmaya değer birçok dikkat çekici "Kadınlar Günü" kampanyaları hayata geçirildi. Biz de bu kampanyalardan bazılarını sizler için derledik.

https://pazarlamasyon.com/medyada-ve-toplumda-kadinlar-gununun-oznesi-gercekten-kadin-mi/

Union Hand-Roasted Coffee - Kadın Kahve Üreticileri

Birleşik Krallık merkezli kahve üreticisi Union Hand-Roasted Coffee, yalnızca bölgedeki kadın üreticiler tarafından üretilen bir Ruanda kahvesi ortaya çıkardı. Marketing Week'in paylaştığı yazıya göre, kahve şirketi, tarihsel olarak endüstrinin son derece erkek egemen olduğu Ruanda ve Guatemala gibi ülkelerde kadın kahve üreticilerini destekliyor. Union Hand-Roasted Coffee, kadınları tedarik zincirinin her kademesinde güçlendirmek amacıyla, kadınların eşit mülkiyet ve istihdam koşullarına erişimlerini sağlayarak bunu gerçekleştiriyor.

"Uluslararası Kadınlar Günü, bize Union Hand-Roasted Coffee'yi gerçeğe dönüştüren pek çok kadını ve Union'un kökeni üzerindeki gerçek etkilerini yansıtma fırsatı veriyor." diyen Union Hand-Roasted Coffee'nin kahve kaynakları ve sürdürülebilir ilişkiler müdürü Pascale Schuit, şirketin sürdürülebilir en iyi uygulama ile "Union Doğrudan Ticaret" modeli aracılığıyla sağlanan kahvenin kalitesi arasında içsel bir bağlantı gördüğünü söyledi.

Union Hand-Roasted Coffee'nin Ruanda, Kolombiya, Guatemala, Nikaragua, Honduras ve Etiyopya'da birlikte çalıştığı tüm kooperatifler, yöneticilerden kahve tadımcılarına kadar üst düzey liderlik pozisyonlarında kadınlara yer veriyorlar. Aynı zamanda şirket, üreticilerle daha iyi ilişkiler kurmayı ve katı standartların karşılanmasını garanti altına almayı sağlamak için yılda birkaç kez bu ülkeleri ziyaret ediyor.

Women's Aid - Etkileşimli Dijital Reklam Panoları

Aile içi şiddete odaklanan Birleşik Krallık merkezli yardım kuruluşu Women's Aid, insanları durup konuya dikkat çekmek için deneyimsel pazarlamayı kullandı. Yardım kuruluşu, dayak yemiş ve yara bere içindeki bir kadının görüntüsünü içeren etkileşimli açık hava reklamları yayımladı. Ne kadar çok insan durup bu etkileşimli reklam afişine bakarsa, kadının yaraları o kadar çabuk bir şekilde kayboluyordu.

https://youtu.be/wEybVOerb9Q

Econsultancy'nin belirttiğine göre, kampanya kapsamında şu sonuçlar elde edildi:

  • İnsanların reklam afişlerine bakmak için harcadıkları ortalama süre aynı bölgelerde daha önce ölçülen ortalama sürenin %349 üzerindeydi.
  • 10 saniyeden fazla bir süre boyunca reklam afişine bakmak için duran insanlarda %2.500 artış sağlandı.
  • Kampanyayı paylaşan 70 yayıncı, gazete ve online portal aracılığıyla 326,9 milyon insana erişildi.
  • Mashable'dan Upworthy'ye, The Telegraph'dan Time Out ve Huffington Post'a kadar tüketici basınının dört bir yanındaki medya şirketleri bu olayı yayımladı.
  • Amerikan haber istasyonları NBC, CBS ve ABC'nin prime time'daki haber bültenlerinin yanı sıra, Avustralya'dan Rusya'ya kadar 20 farklı ülkede bu kampanyaya yer verildi.
  • Yalnızca Twitter'da 86,7 milyon gösterim elde edildi.

Marie Claire - "Benim İşim Değil"

Kadın dergisi Marie Claire, geçen sene işte tacizi, ayrımcılığı ve zorbalığı ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni bir kampanya başlatmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kullandı. Kadın dergisinin kuruluşunun 30. yıl dönümüne denk gelen bu kampanya kapsamında, Marie Claire, okuyucu kitlesini bir toplantıda hakkında konuşulma, cinsel tacizle yüzleşme ya da bir sakatlık nedeniyle işten çıkarılma gibi deneyimlerini paylaşmaya davet etti.

https://youtu.be/nFmAOB-vWv4

Marketing Week'in belirttiğine göre, Marie Claire bu kampanyayı başlatmak için taciz konusunda bir dizi resim ortaya çıkartması amacıyla Laura Quick isimli illüstratör ile de iş birliği yaptı. Ve en önemlisi de üç kilit eylemin gerçekleştirilmesi için baskı yaptı:

  • Üçüncü bir şahış tarafından gerçekleştirilen taciz eylemleri nedeniyle işverene sorumluluk yükleme mevzuatı
  • Brexting karşısında kadınların iş yeri haklarının korunması
  • Tüm sosyal çevrelerden gelen kadınlar için iş yerinde gerçek eşitlik

Bunların yanı sıra Marie Claire, işteki kadın hakları için mücadele eden "Fawcett Society" isimli yardım kuruluşuyla ortak oldu ve yukarıda paylaşmış olduğumuz videoyu meydana getirmek için prodüksiyon şirketi ITN ile birlikte çalıştı. Aynı zamanda kadın dergisi, yasal tavsiye ile ayrımcılığa maruz kalan Marie Claire okuyucularına yardımcı olması için Hakim Sykes Frixou isimli hukuk firması ile de iş birliği yaptı.

Fanpage.it - "Ona Tokat At"

Fanpage isimli İtalya merkezli internet sitesinin 2015 yılında hayata geçirdiği kampanya kapsamında, birtakım film yapımcıları, kadınlara yönelik şiddetin saçmalığına dikkat çekmek için İtalya'daki bazı erkek çocuklarını bir kız çocuğuyla karşı karşıya getirdiler ve erkeklerden karşılarındaki kıza tokat atmalarını istediler.

https://youtu.be/b2OcKQ_mbiQ

Bu çirkin istek karşısında çocukların verdikleri tepkiler görülmeye değer ve daha sonrasında söyledikleri ise yetişkin erkekler için bir ders niteliğindeydi. Bu kampanya, kadınlara yönelik şiddetin doğuştan gelen bir güdü değil, sonradan öğrenilen bir davranış olduğunu gözler önüne serdi. Fazlasıyla ses getiren bu kampanyanın sadece YouTube videosu 41 milyondan fazla görüntülenme elde etti.

Smirnoff ve Spotify - Smirnoff Equalizer

İngiliz şirketi Diageo’ya ait olan votka markası Smirnoff ve Spotify, müzikte toplumsal cinsiyet yanlılığı konusundaki farkındalığı artırmak ve tüketicilerin kendi dinleme alışkanlıklarını etkilemelerine izin vererek kadın sanatçıların temsilini artırmak için ortaklık yaptı.

https://youtu.be/H6NI9dADzto

Diageo'nun internet sitesinde belirtilene göre, bu ortaklık kapsamında geliştirilen ve "Smirnoff Equalizer" adı verilen API (uygulama programlama arayüzü), her iki cinsiyetten sanatçıların eşit olarak sunulduğu, onlar için özel olarak hazırlanmış ve dengelenmiş bir çalma listesi sağlamadan önce, son altı ay içinde dinledikleri kadın ve erkek sanatçıların yüzdelik bir dağılımını sağlamak için Spotify kullanıcılarının dinleme alışkanlıklarını analiz ediyordu.

Smirnoff Equalizer'ın sunulmasındaki amaç, daha fazla sayıda kadının sanatçının daha fazla kişi tarafından dinlemesini sağlamaktı. Zira kadın sanatçıların hayran kitleleri büyüdükçe gerçekleştirmeleri ve başarılı olmaları için daha fazla fırsat olacaktır. Smirnoff Equalizer, markanın 2020 yılına kadar kadın festival sanatçıları sayısını iki katına çıkarmak amacıyla 2017 yılında duyurduğu “Müziği Eşitlemek” (Equalizing Music) kampanyası kapsamında hayata geçirdiği bir hamleydi.

Dove - Gerçek Güzellik Eskizleri

Kadınlar, yıllar boyunca pazarlamacılar ve reklamcılar tarafından genellikle kusursuz olarak resmedildi ve adeta kadınların her daim güzel görünmelerinin bir zorunluluk olduğu mesajı dayatıldı. Bunun bir sonucu olarak da birçok kadın, kendi görünüşü hakkında kötü bir izlenime sahip oldu.

https://youtu.be/XpaOjMXyJGk

Kişisel bakım markası Dove, 2013 yılında hayata geçirdiği kampanya tam olarak bu konuya değindi. Bu kampanya kapsamında, kara kalem olarak resmedilebilmeleri için bazı kadınlardan kendi görünüşlerini tarif etmeleri istendi. Çizimi yapan kişi hiçbir şekilde bu kadınları görmedi ve sadece yapılan tarife göre kadınları betimledi.

Daha sonra ise çizimleri yapılan bu kadınlarla tanışan bazı kişilerden bu kadınların görünüşlerini tarif etmeleri istendi ve bu tariflere göre kadınların görünüşleri tekrar resmedildi. En sonunda ise kadınlara kendi betimlemeleri ve başkalarının onları betimlemelerine göre yapılan iki farklı çizim gösterildi. Sonuç ise kadınların kendi güzelliklerinin farkında olmadıklarıydı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir