İtalyanlar IKEA’yı Protesto Ediyor, Nedeni; Dünya Kupası

Geçtiğimiz günlerde İsveç ve İtalya 2018 Dünya Kupası için eleme maçı oynadılar. 0-0 berabere biten maçın ardından İtalya Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanamadı ve elendi. İtalya 1958’den bu yana ilk kez bir Dünya Kupası’na katılma hakkı elde edemedi.
İsveç‘li dünyaca ünlü mobilya firması IKEA, İtalya’nın turnuvaya gidememesinin netleşmesinden sonra görevine son verilen teknik direktörü hakkında Gian Piero için esprili bir mesaj yayınladı. IKEA mesajında, “Gian Piero’nun koltuğunu bizim yüzümüzden kaybetmesinden dolayı üzgünüz ama kendisine yeni koltuğunu biz hediye ediyoruz.” diyerek 89 Euro değerinde olan Applarö koltuk ile ilgili bir sosyal medya postu yayınladı.
Bu mesajın üzerine İtalyan futbolseverler Ikea’ya boykot çağrıları yaptılar. #boicottaikea hastag’i kısa sürede Twitter’da trend topic haline geldi. İtalya’nın bazı bölgelerinde ise Ikea mağazaları fanatikler tarafından yağmalandı.
Yaptığı başarılı iletişim çalışmalarıyla adını sıklıkla söz ettiren IKEA’nın böyle bir hamle yaparak bir toplumun öfkesini kazanması da oldukça şaşırtıcı bir durum.
Black Mirror’a Adım Adım Yaklaşıyoruz: Çin’de Öğrencilerin Odağını Ölçen Kafa Bandı

Her türlü distopik veya insan doğasına aykırı teknolojiden bahsederken Black Mirror’u bir şekilde işin içine sokuyoruz çünkü dizinin vermek istediği asıl mesajı örnekler çoğaldıkça daha iyi anlıyor ve hakkını vermek […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
YouTube ve Instagram Fenomenleri Hala Güvenilir mi?

Son dönemde "Influencer" kavramı ve onların markalarla iş birlikleri çok konuşulan ve araştırmalar yapılan bir konu. Ve yapılan araştırmalara göre insanlar Influencer marketing çalışmalarına geleneksel reklam yöntemlerinden daha fazla güven duyuyorlar. Markalar da bu avantajı kaçırmıyor ve gün geçtikçe Influencer Marketing'e daha fazla eğiliyor, bütçelerini ve yatırımlarını artırıyor.
Influencer dediğimiz sosyal medya etkileyicileri ülkemizde son 2-3 senedir epey yaygınlaşmaya başladı. Bunların başını da Youtuber ve Instagramer'lar çekiyor.
Yapılan son araştırmaya göre; Türkiye'de insanların %71'i Influencer iş birliklerini çekici buluyor ve 2018 yılında Türkiye’nin %51’i de Instagram Influencerlarının önerileriyle ürün satın almış. Bunlar çok ciddi rakamlar. Özellikle yeni gelen neslin televizyon ile ilgisinin cidi bir ölçüde azaldığını düşünürsek markaların yeni kampanya mecraları sosyal medya, kampanya araçları da Influencerlar olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Öncelikle neden Influencerlar bu kadar tuttu, onlara neden bu kadar güveniliyor kısaca ondan bahsetmek istiyorum. Blogger, YouTuber, Instagramer kavramları hayatımıza yeni yeni girmeye başladığında bu mecraları akıllıca kullanıp takipçilerine ilgilendikleri alanlarda içerikler üreten, ürün ve marka önerilerinde bulunan kişiler içten ve samimiydi. Halktan, bizden birileriydi. Dolayısıyla ürettikleri şeyler ilgi çekici geliyor ve önerileri de önemseniyordu. İnsanlar televizyonda ve kafalarını çevirdikleri her yerde gördükleri sahte reklamlardan, abartılmış sloganlardan sıkılmıştı ve kendileri için faydalı olan şeyleri bu kişiler vesilesiyle elde edebileceklerini umuyorlardı. Hatta bir sene önce "Reklamlarda Ünlü İş Birlikleri Artık Neden İşe Yaramıyor?" yazımda bu durumdan bahsetmiştim.
Son duruma baktığımızda ise tablo beni oldukça rahatsız ediyor. Ürettikleri içerikleri izlemekten, okumaktan veya görmekten zevk aldığım bazı 'Influencer"lar artık markaların pazarlama kanalı olarak kullandığı birer 'reklam yüzü' oldular ve ben onlara güvenemiyorum. Aynı gün içerisinde 10 farklı marka ile ilgili duyuru yapıp yüzlerce ürün tanıtıyorlar. Artık beğendikleri şeyleri değil markaların onlar aracılığıyla satmaya çalıştıkları şeyleri resmen tükettirmeye çalışıyorlar. Kullanıp memnun kaldıkları şeyleri önermiyor, sayemizde kullanacakları şeylerin parasını çıkarmaya çalışıyorlar gibi geliyor.
Influencer pazarlamasının bir müddet daha en tepede parlayacağı çok aşikar, markalar bütün yatırımlarını onlar üzerinden yapıyor büyük iş birlikleri var işin içinde ancak sistem böyle ilerlemeye devam ederse ben bunun çok uzun vadeli olacağını düşünmüyorum. Bir noktadan sonra insanlar tıpkı televizyon reklamlarının sesini kıstıkları gibi bu kişileri de takip etmeyi veya en azından önerileriyle bir şeyler satın almayı bırakacaklar bence çünkü şu anda Influencer kavramının hayatımıza girdiği ilk dönemdeki masumiyeti Influencer pazarlamasının da imajını kurtarıyor fakat bu sonsuz değil...
Daha spesifik örnekler vermek istiyorum ki derdimi ve endişemi tam olarak anlatabileyim. Ben YouTube'da ve Instagram'da bazı gezi kanallarını takip ediyorum. Merakla ve heyecanla gezecekleri yerleri görmek istiyorum ve bu sebeple videolarına, postlarına, Instagram hikayelerine hevesle bakıyorum. Daha doğrusu bakıyordum. Bir süre sonra tüm bu mecralar kişilerin giydiklerinin, dil kurslarının linkleriyle doldu taştı. Ben onların ne giydiğini merak etsem veya böyle bir derdim olsa gider moda ile ilgili insanları takip ederim zaten değil mi? Ama onlar bu şekilde onların ne giydikleri ile ilgilenen insanları da kanallarına çekip takipçilerini artırıyorlar bu sayede daha fazla marka ile iş birliği yaparak daha çok yer gezebilecekler. Onlar da haklılar ne yapsınlar gezmek için para lazım... Ama o zaman 10 video önce "Nasıl ucuza geziyoruz?" videosu çekmek ne kadar doğru? Ucuza gezmek isteyen tüm insanlar umutla onların nasıl gezeceklerini beklerken şimdi alakasız sponsor markaları samimi olmayan bir şekilde olaya dahil ediyorlar. Biraz sevilen tutulan beğenilen kişiler hemen markaların gözdesi oluveriyor ve diğerlerinden ayıramayacağınız bir noktaya geliyorlar.
Sponsorluk olmadan bu işler yürümez bunun da farkındayım. Çünkü ürettiğiniz şey satabileceğiniz bir şey değil. İçerik üretiyorsunuz ve bunun ne yazık ki somut bir maddi değeri yok. İçeriğin çok önemli olduğu markalar tarafından bilinse bile içeriğin dışarıdan aldığı maddi destek ile kalitesi ölçülüyor. YouTube örneğin tek başına yeterli bir para getirmiyor ama en azından sponsorluklar gerçekten elenerek seçilmiş olsa? Markalar ve tanıttıkları ürünler Influencerların yaptıkları ve ilgilendikleriyle bire bir alakalı olsa. Veya günde 4-5 farklı marka tanıtılmasa... Instagram'daki 6 hikayenin 5'i reklam olmasa... Sponsorlar gerekirse tek bir kanala ciddi yatırımlar yapsalar ama kanal da bunun hakkını verecek içerikler üretse... Bir markanın Influencer yüzünü 15 farklı markada daha görmesek...
Bunlar tabii benim rahatsız olduğum kısımlar ve kendi naçizane önerilerim. Bunların üzerine oturup kafa patlatması gereken kişi ben değilim, markalar ve Influencer'ların "Nasıl daha güvenilir içerik üretebilirim, inandırıcılığımı nasıl korurum?" kaygısı gütmeleri gerekiyor.
Neredeyse her gün Influencer Marketing'in büyümekte olduğu ile ilgili yazı ve rapor görüyor hatta yayımlıyoruz. Fakat bu iş bu şekilde devam edecekse bana düşüşü de yükselişi kadar hızlı olacak gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz, fenomenlere ve "Influencer"lara hala güveniyor musunuz? Bu saydıklarım yalnızca beni mi rahatsız ediyor?
Migros’un Hızlı Teslimat Servisi “Migros Hemen” Kullanıma Açıldı

Hızlı teslimat servisleri arasında son dönemde sıkı bir rekabet yaşanıyor. Uzun bir süredir hızlı bir şekilde yemek servisi veren Yemek Sepeti ve kapıya teslimat ile market görevi gören Getir‘in ardından […]
TikTok Platformdaki Sosyal Ticareti Tetikleyecek Yeni Bir Özellik Üzerinde Çalışıyor

TikTok içerik üreticilerinin videolarında e-ticaret sitesine link vermelerine imkan sağlayan bir özelliği test ediyor.
Yayına alınmasıyla TikTok'taki Influencerlar’ın gelirlerini arttırması beklenen henüz test aşamasındaki bu özellik ilk defa Fabian Bern tarafından keşfedilmiş.
“Shopping card” olarak adlandırılan yeni özellik ile TikTok influencer’lara videolarda e-ticaret URL'lerini kullanma olanağı verecek.
TikTok içerikleri daha çok genç kitle tarafından tüketiliyor. Henüz reklam verenler ya da influencer’lar tarafından potansiyeli tam keşfedilmemiş TikTok’un 1 milyardan fazla kullanıcısı var. Amerika’daki büyümesi son aylarda biraz yavaşlamış olsa bile, ülkemizde, Çin’de, Güneydoğu Asya ve Hindistan pazarında oldukça aktif.
TikTok reklamları üzerinden geri dönüşlerin başarısı ise etkili video içeriklerin oluşturulmasına bağlı.
Yeni özellik ile videolar kaydırarak e-ticaret sitesine yönlendirme yapılacak. Anlaşılan o ki, TikTok sosyal ticarette kendi yerini güçlendirme çabasında, markalar da TikTok sosyal ticarette rakiplerine bir adım daha yaklaştıkça, Instagram ve Facebook’ta verdikleri şekilde bu yükselen platformda reklam verme hazırlığı içerisinde.

2019’un ilk çeyreğinde en çok indirilen ve büyümeye hız kesmeden devam eden uygulamalardan biri olan TikTok’u ve sahibi ByteDance’i her zamankinden daha yakın merceğe almak gerekiyor.
2020 yılında, ne kadar çok tartışılırsa tartışılsın TikTok’u markalar reklam planlaması yaparken gündemine muhakkak almalı. Ne de olda gelecekteki alışveriş alışkanlıklarımızı bu gibi platformlar değiştirecek.
Kaynak: Wersm
2019 Chevy Silverado Reklamı, Amazon Kutularının Üzerinde Yer Alacak

General Motors, 2019 model Chevrolet Silverado’nun reklamının Amazon’un teslimat kutularının üzerinde yer alması için Amazon ile ortaklık yaptı. 2019 Chevy Silverado reklamı tamı tamına 7,1 milyon adet Amazon teslimat kutusunun […]
Skype Mobilde Ekran Paylaşım Özelliğini Başlattı

Skype mobil tarafta yeniliklerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şimdiye kadar ekranınızı başkalarıyla paylaşmanın en kolay yollarından biri şüphesiz ki bilgisayarınız üzrerinden Skype görüşmesi yapmaktı. Hatırlarsanız, geçtiğimiz günlerde de yakında Skype'ın video görüşmelerinde telefon ekranını paylaşmanıza izin vereceğinin duyurusunu yapmıştık.
İşte güzel haber geldi! Skype kullanırken ekran paylaşabilmeniz için dizüstü bilgisayarınızı açmanıza gerek yok. Şimdi hareket halindeyken mobil telefonunuzla yaptığınız bir Skype görüşmesi sırasında ekranınızı kolaylıkla başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

Ekran paylaşımının yanı sıra, Skype mobil aramalarda da değişiklik yaptı. Şimdi çağrıları ekrana bir kez dokunarak yönetebileceksiniz. Menüsünde de değişikliğe giden Skype kullanıcılarına en iyi deneyimi barındıracak şekilde yeniden tasarlandı. Böylece kullanıcıların mobil arama deneyimi birden fazla gelişme sağlanarak iyileştirildi.
En iyi arkadaşlarınızla çevrimiçi alışveriş yapmak ve tavsiyeleri almak mı istiyorsunuz ya da dünyanın diğer tarafındaki bir iş kontağınızla kanepenizin rahatlığında proje detaylarını konuşmak, artık tüm bunlar için dizüstü bilgisayarı açma zahmetine girmenize gerek yok! Tek yapmanız gereken Skype aramasını başlatmak, sizer için yeniden tasarlana “…” menüsüne dokunmak ve ekranınızı paylaşmaya tıklamak olacak.
Skype bu yeni menü ile beraber, ekran paylaşımı, çağrı kaydı ve altyazı gibi tüm kullanışlı özelliklere de erişmenizi sağlıyor olacak.
Skype'ın en yeni mobil sürümüne erişmek için, en son sürümü güncellemeniz gerekiyor. Android 6.0 ve üstü işletim sistemli cep telefonları için için buraya, iOS 12 ve üstü işletim sistemli cep telefonları için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: MakeUseOf
2.7 Milyon Amerikalı Netflix’ten DVD Kiralamaya Devam Ediyor

Netflix şu an tüm dünyada online bir platform olarak bilinse de aslında 1997 yılında dvd kiralama şirketi olarak kurulmuştu. İnternetin sonsuzluğunda bir filmi bulmak şu anda çok kolay olabilir ancak […]