Bazı Teknoloji Şirketleri, Çalışanlarının İş Aramalarına Yardımcı Oluyorlar

  • Business Insider'ın paylaştığı habere göre, Netflix ve LinkedIn gibi çok sayıdaki teknoloji şirketi, çalışanlarının başka bir iş aradıklarını bilmek istiyorlar.
  • LinkedIn'in kurucu ortağı olan Reid Hoffman'a göre, bir çalışana dışarıdan gelen iş teklifleri hakkında konuşmak, işyerinde güven ve dürüstlüğü teşvik ediyor.
  • İş yazılımı değerlendirmelerinin paylaşıldığı bir platform olan G2 Crowd'un CMO'su Ryan Bonnici, en iyi çalışanlarını, dışarıdan gelen iş tekliflerini göz önünde bulundurmaları yönünde teşvik ediyor.
  • Yazılım şirketi Jellyvision, çalışanlarından yeni bir iş aramaya başladıklarında şirketi bilgilendirmelerini rica ediyor ve bunun karşılığında, şirket çalışanlarına iş aramalarında yardımcı oluyor.
  • İlgili Yazı: İşe Alım Mülakatları, Yapay Zeka Desteği ile Daha Objektif Hale mi Gelecek?

Halihazırda çalışırken başka bir iş için mülakata gitmek son derece sıkıntılı bir durumdur. Genellikle iş görüşmesine gitmek için mevcut işinizden izin almanız gerekir ve hemen hemen herkes böyle bir durumda, izin isteme sebebi hakkında yalan söylemeyi tercih eder. Ancak bazı üst düzey teknoloji şirketlerindeki yöneticilere göre, bütün bu süreç oldukça saçma. Business Insider'ın paylaştığı habere göre, her geçen gün artan sayıda teknoloji şirketi, çalışanlarının başka işlere baktıklarını bilmek istediklerini dile getiriyor. Bu teknoloji şirketleri çalışanlarının bu davranışlarını haince görmek yerine, onları şirket içerisinde farklı bir role sokmak için zahmete girebilirler. Örneğin "özgürlük ve sorumluluk" kültürüyle ünlü Netflix'i ele alalım. Şirketin internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor: "Netflix'i terk ettiğinizde,  diğer şirketlerin hızlı bir şekilde sizi işe alacaklarını bilmek rahatlatıcıdır. Zaman zaman harici iş görüşmesini sağlıklı olarak görüyoruz ve çalışanları, süreç içerisinde öğrendikleri hakkında yöneticileriyle konuşmaya teşvik ediyoruz." http://www.pazarlamasyon.com/is-dunyasi/ise-alim-mulakatlari-yapay-zeka-destegi-ile-daha-objektif-hale-mi-gelecek/ Netflix'in eski baş yetenek yöneticisi olan Patty McCord, daha önce Business Insider'a bu konuda yaptığı bir açıklamada, bu açık sözlülüğün bir dizi potansiyel fayda sağladığını söylemişti. Örneğin McCord'un ifade ettiğine göre, başka bir şirketle iş görüşmesi yapmak, çalışanların profesyonel hedeflerini netleştirmelerine yardımcı olabilir. Çünkü çalışanlar bir insan kaynakları uzmanına karşı, patronlarına karşı olduklarından daha dürüst olabilirler. Diğer bir yandan bu iş görüşmesi, çalışanların mevcut şirketlerine daha fazla minnettar olmalarına da neden olabilir.

Şirketler, Çalışanlarını Diğer İş Tekliflerini Değerlendirmeleri Konusunda Teşvik Etmeliler

İş yazılımı değerlendirmelerinin paylaşıldığı bir platform olan G2 Crowd'un CMO'su olan Ryan Bonnici'nin Harvard Business Review'in internet sitesinde yer alan yazısında belirttiğine göre, kendisi en iyi çalışanlarını, dışarıdan gelen iş tekliflerini göz önünde bulundurmaları yönünde teşvik ediyor. Bonnici'ye göre bu uygulama sayesinde, kendisi en iyi performans gösteren kişileri cezbediyor ve bu kişileri elde tutmayı başarıyor. Bonnici bunun nedenlerinden birini şu şekilde açıklıyor: "Önemli çalışanlar iyi şartlarda ayrıldıkları zaman, dışarıda deneyimleri hakkında dürüstçe konuşmak için güçlü bir konumda olacaklar. Bizim hakkımızda iyi hissederek şirketimizi bırakırlarsa, marka hakkında olumlu biçimde konuşacaklardır." Ryan Bonnici, bu nedenden ötürü bazı çalışanların daha sonradan G2 Crowd'a geri dönmeye meyilli olabileceklerini bile belirtiyor. Aynı zamanda Bonnici, LinkedIn'in kurucu ortağı olan Reid Hoffman'ın bu konu hakkındaki görüşlerini vurgulamayı da ihmal etmiyor. Reid Hoffman, 2014'ün haziran ayında Harvard Business Review'in internet sitesinde yayımlanan yazısında, bir çalışana dışarıdan gelen iş teklifleri hakkında konuşmanın, işyerinde güven ve dürüstlüğü teşvik ettiğini ifade etmişti. http://www.pazarlamasyon.com/is-dunyasi/insan-kaynaklari/jeff-bezosun-ise-alim-surecinde-dikkat-ettigi-3-sey/ İnteraktif yazılımlar geliştiren Jellyvision şirketinin, hem şirkete hem de çalışanlarına yardımcı olmak için "zarif bir işi bırakma politikası" vardır. Erica Keswin'in "İnsanı İşe Getir" adlı kitabında ayrıntılarını verdiği gibi, Jellyvision çalışanlarından yeni bir iş aramaya başladıklarında şirketi bilgilendirmelerini rica ediyor ve bunun karşılığında, şirket çalışanlarına iş aramalarında yardımcı oluyor. Jellyvision'un insan kaynaklarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan Mary Beth Wynn, Talent Economy'den Lauren Dixon ile gerçekleştirdiği bir röportajda Ryan Bonnici'nin bu konudaki düşüncelerine katıldığını ifade etti. Bunların yanı sıra Business Insider'dan Richard Feloni'nin aktardığı bilgiye göre, sosyal medya platformu Facebook da tüm çalışanları için "yerini alma planları" olduğundan emin oluyor. Bu sayede şirket içerisinde rolleri değişen ya da tamamen şirketten ayrılan kişiler nedeniyle işlerin yavaşlamaması garanti altına alınıyor.

Şirketler, Çalışanların İşten Ayrılmasından Fayda Sağlayabilirler

Bazı yönetim araştırmaları, şirketlerin, çalışanlarının -kendi şirketlerinde olmayacak olsalar bile- tatmin edici kariyerler inşa etmelerine yardımcı olmaları gerektiği fikrini destekliyor. ABD'nin New Hampshire isimli eyaletinde yer alan Dartmouth Üniversitesi'nde iş profesörü olarak görev yapan Sydney Finkelstein, "Süper Patronlar" adlı kitabında, en iyi yöneticilerin çalışanları sonsuza kadar tutmaya çalışmadıklarına dikkat çekiyor. Hatta Finkelstein, süper patronların başarılı olma yolunun, endüstri çapında onlar için çalışan insan ağları meydana getirmekten geçtiğini ileri sürüyor. http://www.pazarlamasyon.com/is-dunyasi/insan-kaynaklari/is-gorusmesinde-siz-de-ik-uzmanina-sorular-sorun/ Strategic Management Journal'da (Stratejik Yönetim Dergisi) yayımlanan ve The Wall Street Journal gazetesinde de yer verilen 2017 yılına ait bir araştırma, avukatların daha iyi bir pozisyon için çalıştıkları şirketten ayrılarak onların yüksek statülü rakiplerinde çalışmaya başladıklarında, eski firmalarının daha prestijli olarak algılandıklarını tespit etti. Business Insider'ın ifade ettiğine göre, elbette çalışanların ilerlemelerine yardımcı olma isteği, iş yeri kültürünün diğer daha az iştah açıcı olan yönleri ile birlikte idare edilebilir. G2 Crowd'un CMO'su Ryan Bonnici, G2 Crowd çalışanlarının gelişimine her şeyden fazla bağlı olduğunu ifade ediyor. Hatta bu çalışanlara kendisi de dahil. Bonucci, Harvard Business Review'in internet sitesinde yer alan yazısında bu konuyla ilgili olarak şu sözleri dile getiriyor: "Çalışanlarımı sadece başka yerlere bakmaya teşvik etmedim, aynı zamanda onlara kendim için de potansiyel yeni işler için gözümü açık tuttuğumu söyledim."
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir