İnsanlığı Tehdit Eden Küresel Salgınla Mücadelede Önemli Güç Birliği

Tüm dünyayı etkisi altına alana koronavirüs salgını Türkiye’nin de gündeminde ilk sırada yer alıyor. Alınan tedbirler ve geliştirilen teknolojik ürün/hizmetlerin ortak amacı ise koronavirüs salgını ile mücadele ve bu mücadeleden en az zararla çıkmak. 

İçinde bulunduğumuz süreçte koronavirüs ile mücadeleye yönelik birçok önemli adım atıldı. Bu önemli adımlardan biri de İTÜ ARI Teknokent ile Petrol Ofisi arasında sağlanan güç birliği oldu. COVID-19’a karşı mücadele kapsamında sağlanan güç birliğinde Petrol Ofisi, İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek’in, koronavirüs ile mücadele kapsamında ürün ve hizmet geliştiren girişimlere sunduğu olanakların ve girişimcilerin kullandıkları malzeme ve ürettikleri cihaz maliyetlerinin destekçisi oldu.

İş birliği, dünyadaki üniversite kuluçka merkezleri sıralamasında ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek girişimcileri tarafından Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi kapsamında yürütülen çalışmaların geliştirilmesini, üretilmesini ve dağıtılmasını kapsıyor. Bunun yanı sıra Petrol Ofisi, 20 kişiden oluşan mentorluk desteği, birebir görüşme seansları ve İTÜ Çekirdek süreçlerini tamamlayan girişimlerin değerlendirildiği eğitim sonu jürilerine katılım göstererek deneyimi, gücü ve profesyonel kadrosuyla İTÜ Çekirdek girişimcilerinin yanında oluyor.

2012 yılından bu yana 2.800’ü aşan girişime ve 6.000’i aşan girişimciye destek veren İTÜ Çekirdek, COVID-19 ile mücadelede girişimcilere “İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir” çağrısı ile en çok ihtiyaç duyulan; dezenfektan, maske, koruyucu kıyafet, yoğun bakım ünitesi cihazları, ortam koşullarını iyileştirecek ekipmanlar, ilaç, aşı, pandemiyi etkileyecek bilişim uygulamaları, ventilatör (solunum cihazı) ve benzeri alanlarda araştırmalarını sürdüren girişimcileri destekliyor.

Kısa Sürede Onlarca Başvuru

Programın duyurulduğu günden bu yana Türkiye’nin dört bir yanında 180’den fazla başvuru alan programa kabul edilen girişimler, Petrol Ofisi’nin desteğinin yanı sıra İTÜ Çekirdek’in mentorluk, ‘demo day’ gibi süreçlerinden de faydalanıyorlar. Pandemi dolayısıyla süreçlerini online’dan yöneten İTÜ Çekirdek’te, kısa sürede 160’dan fazla mentorluk görüşmesi organize edildi. 

İşte #FightCovid19’a Kabul Edilen Girişimler

Axolotl Bio: Koronavirüs testi için kullanılan RT-PCR cihazlarının eşlenişi ile sonuç verebilen, izotermal DNA amplifikasyon test cihazı geliştirmektedir. Tamamen yurtdışından tedarik edilen RT-PCR cihazlarına yerli ve milli bir alternatif olacaktır. 30 dakika içinde koronavirüs testi sonucu almak, bu cihaz ile mümkün olacaktır.

Coronity: İnsanların evlerinde kolaylıkla sterilize ederek aylarca kullanabilecekleri bir yüz maskesi ile virüse yakalanma risklerini minimize ederken, solunumlarını ve vücut ısılarını bu maskedeki bir elektronik devre ile sürekli olarak takip etmelerini sağlayacak bir ürün geliştirilmiştir.

Estare Tech: Medikal oksijen flowmetrelerine monte edilerek kullanılan IoT cihaz sayesinde hemşirelerin manuel takip ettiği hastanın tedavi durumu, sensör sayesinde uzaktan takip edilebilir. Ve yüksek ısı (oksijen gazının alev alması durumunda yangın gibi felaketleri durumlarda) algılaması yaparak gaz akışını otomatik olarak keser.

Evana: AVM, iş merkezi, toplu taşıma, fabrika, süpermarket gibi insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde bina girişlerinde kullanılarak hızlı ve otomatik olarak alından ateş ölçmeye yarayan cihazdır. Uzaktan takip özelliği ile virüsün erken teşhisinde rol oynar ve yayılmasını engeller.

Microne (FCT): Kişinin ağzından ve burnundan alınan mukoza ve doku kimyasallar ile parçalanarak virüs genetik materyali elde edilmektedir. Özel olarak tasarlanan ve boyanan kilit materyali ile birleşip ışıma yapmaktadır. Bu görüntü işlenerek SARS COV 2 virüsü taşıyıp taşımadığı tespit edilebilmekte.

Pathonex: Korona virüs için ilaç konumlandırma ve antikor testleri ve COVID-19’a özgü ilaç ve diyagnostik teknolojiler geliştirir. Korona virüs ile mücadelede “ilaç konumlandırma” ve “COVID-19’a özgü antikor test kiti” alanlarında çalışmalar yapar.  

Avakadio: Nefes gazlarının ölçülmesi (nefes biyopsisi) ile kişisel metabolizma sağlığının takip edilmesi alanında çalışmalar yapan bir girişimdir. Nefes analizleri yapmaya yarayan bir cihaz ve verileri analiz etmeye yarayan bir mobil uygulamadan oluşan bir üründür.

Mikro-P Robotics: Uzaktan ateş ölçme ve termal kameraya sahip, başka bir donanıma ve sunucuya gerek kalmadan lokalde yüz tanıma ve maske tespit edebilen, kartlı/kartsız biyometrik güvenlik sistemi geliştirir. 

Money Shower: Canlı para akışının en sık sirküle olduğu yer olan ATM'ler içerisinde ileri teknoloji ile anlık ve temassız dezenfeksiyon sistemi geliştirir.

www.itucekirdek.com Üzerinden Başvurular Açık 

COVID-19 ile mücadele sürecinde teknolojik ürün veya hizmeti olan girişimciler, İTÜ ARI Teknokent ve Petrol Ofisi desteğiyle teknolojilerini İTÜ Çekirdek’te geliştirip, dünyayı iyileştirmek için 17 Ağustos’a kadar www.itucekirdek.com adresinden başvurularını gerçekleştirebilirler. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir