İçeriği Nedeniyle Birçok Ülkede Yasaklanan 8 Ürün

Birçoğumuz, aslında gıda ürünlerinin önemli bir kısmının insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu bilmemize rağmen, satın aldığımız ürünlere çok da dikkat etmiyoruz. Ancak sürekli olarak kullandığınız ürünlerin bir kısmı, son derece sağlıksız olabilir. Dünyanın birçok ülkesinde yasaklanıp diğer ülkelerde satılmaya devam eden birçok türde ürün bulunuyor. Bright Side isimli internet sitesi de bazı ülkelerde yasaklanıp bazı ülkelerde satılmaya devam eden bu ürünlerden öne çıkanları listeledi.

Süt

Bazı üreticiler, daha fazla süt elde etmek amacıyla ineklere büyüme hormonu veriyorlar. Ve büyüme hormonu verilen ineklerden sağılan sütün tüketimi; kansere, kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına ve tiroit hormonunun seviyesinde bir artışa neden olabiliyor. Bu nedenle bu sütler; 29 Avrupa ülkesi başta olmak üzere Norveç, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya'da yasaklandı.

Hamur Kabartma Tozu

Çoğu ekmek türünün yapımında kullanılan hamur kabartma tozu, ekmeğin uzun bir süre boyunca yumuşak kalmasını ve güzel görünmesini sağlar. Ancak hamur kabartma tozunun içerisinde yer alan potasyum bromat isimli madde; baş ağrısı, deri döküntüsü ve sindirim problemlerine neden olabiliyor. Bu nedenle Avrupa, Kanada ve Çin'de hamur kabartma tozunun kullanımı yasaklandı.

Yapay Boyalar

Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde, gıda maddelerinin üretiminde kullanılan ve insan sağlığına birçok zararı bulunan kimyasal boyaların sayısı %500 oranında arttı. Bu katkı maddeleri, hiperaktiviteye ve alerjiye neden olabiliyor, hatta kansere yakalanma riskini artırabiliyorlar. Bu nedenle Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerdeki yapay boyalar, ya üründen tamamen çıkartılıyor ya da doğal olanlarıyla değiştiriliyor.

Olestra İçeren Gıdalar

Olestra, yağın yerine kullanılan ve içerdiği kalori miktarı sıfır olan yapay bir madde. Ve bu madde, genellikle yağsız patates cipslerinde kullanılıyor. Ancak bu kimyasal maddenin, vücut için birçok olumsuz sonuca (önemli vitaminlerin zayıf emilimi gibi) neden olduğu düşünülüyor. İşte bu nedenle olestra içeren gıda ürünleri, Avrupa ve Kanada'da tamamen yasaklandı.

Kinder Surprise

Özellikle çocuklar tarafından çokça tüketilen Kinder Surprise, 1938 yılında ABD'de yasaklandı. Bu yasağa gerekçe olarak ise ürünün gıda olarak tüketilmeye uygun olmayan madde içermesi gösterildi. Yani kastettikleri şey, Kinder Surprise'in içinde bulunan küçük, plastik oyuncak parçalarıydı. Yetkililer, bu ufak parçaların boğulma tehlikesine neden olabileceğini düşündükleri için ürünün satışını yasakladılar. Ancak marka, bundan yaklaşık 5 yıl önce bir şekilde yasayı atlamayı ve ABD pazarına yeniden giriş yapmayı başardı.

Tyson Foods'un Hormonlu Tavukları

ABD'nin en büyük et üretim şirketi olan Tyson Foods'un tavukları; Avrupa, Rusya, Norveç ve Avustralya'da yasaklandı. Bunun sebebi ise şirketin kümes hayvanlarına antibiyotik, steroid, iltihaplanma önleyici ilaçlar ve ketamin enjekte etmesiydi. Bu olayın duyulmasının ardından, şirket yetkilileri bu tür maddelerin kullanımını bırakacaklarına söz verdiler ve şirket, geçtiğimiz yılın eylül ayında bu sözünü tuttu.

Sporcu İçecekleri

Aslında sporcu içeceklerinin tam olarak sağlıksız oldukları ya da yasaklandıkları söylenemez. Ancak bazı ahlaksız üreticiler, ürünün kötü kokusunu engellemek ve rengini güzelleştirmek için bromlu bitkisel yağ (E-443) kullanıyorlar. Bromlu bitkisel yağ, toksikliği nedeniyle Avrupa ve Japonya'da yasaklanan bir madde ve bu maddenin meme ve prostat kanserine neden olma riski bulunuyor.

Çiftlik Somonu

Çiftliklerde yetiştirilen somon balıkları, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklandı. Bunun sebebi ise çiftlik somonlarının, kalorilerinin artması için antibiyotik vb. maddeler içeren sıkı bir diyete tabi tutulmasıydı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir