Hype Marketing ve Linç Kültürü Arasındaki İlişki

Dondurmanızı nasıl alırsınız? Külahta, cam kasede, helva arasında? Ya da Nike ve Ben & Jerry's marka işbirliği ürünü olan ayakkabıda?

Berlin'de yaşayan ünlü Türk tasarımcı Hikmet Sugoer, Nike'ın 26 Nisan'da satışa sunduğu Chunky Dunky model ayakkabıyı lansmandan 2 gün evvel paylaştı. Bu paylaşımında Hikmet Sugoer, ayakkabıya yeni bir işlev kazandırarak onu bir dondurma kasesi gibi kullandı. Bu video yüksek bir etkileşim yakaladı. Milyonlarca takipçisi olan sneaker ve moda sayfaları gönderiyi paylaştı. Video hem şaşkınlık yarattı hem de kendisine karşı bir linç dalgası yarattı. Peki, bu linç dalgasının sebepleri neydi?

https://www.instagram.com/p/CAlEh9HgHZc/?utm_source=ig_web_copy_link

Bu linç dalgasını açıklamak için Nike ve adidas'ın kullandığı "hype marketing" stratejisini değerlendirmek gerekiyor. Hype marketing, talebin yüksek olduğu ürünlere karşı oldukça kısıtlı bir arz mekanizmasını kullanıyor. Bu taktik ürünün soyut değerini yükseltirken, markaların gelecekteki lansmanları için talebin devamlılığını sağlıyor. Ben&Jerry's dondurma markası ile olan işbirliği gibi, diğer markalarla ve ünlülerle yapılan işbirlikleri de ürün dizisinin devamını temin ediyor. Örneğin 29 Nisan'da Nike'ın Amerikalı rapçi Travis Scott ile işbirliği yaparak ürettiği ayakkabı ve tekstil koleksiyonu da benzer bir taleple karşılaşacak. adidas'ın Kanye West işbirliği ile ürettiği Yeezy ayakkabı modelleri de bu strateji ile pazarlanıyor. Hype Marketing stratejisini başarıya ulaştıran taktiklerden bir diğeri ürün lansmanı için küresel talebi organize eden ortak bir tarih ve saatin kullanılması. Bu taktiğe göre ürün, tedarik ve dağıtım kanalı faktörleri gözetilerek ortak bir gün ve saatte satışa çıkarılıyor. Ürün de, herhangi bir aracı mağazaya gerek kalmadan, markanın sitesi üzerinden satılıyor ve dakikalar içinde tamamen tükeniyor.

Hype Marketing'in yarattığı etki sadece Nike ve adidas gibi büyük ölçekli markaların satışını etkilemiyor. Bu markaların ürünlerini tekrar satmak amacıyla satın alan bir satış kanalının da oluşmasını sağlıyor. Bu satış kanalının ABD'deki büyüklüğü yaklaşık 2 milyar USD'ye ulaşmış durumda. "Resale" satış kanalı olarak adlandırılan bu satış türünü organize eden, başta StockX olmak üzere, birçok internet sitesi ve fiziksel mağaza bulunuyor. Bu mağazalar ürünü satmak için alan satıcı ile ürünü alamamış fakat almak isteyen alıcı arasındaki alışverişi yönetiyorlar.

Hikmet Sugoer'e olumsuz tepki gösteren ve kendisini "linç" etmeye niyetlenen yorumlarda "resale" yapmak isteyen kullanıcıların ağırlıkta olduğu görülüyor. Hikmet Sugoer, amacı ayakkabıyı satın alıp tekrar satmak isteyenlere net bir tepki vererek ayakkabıların tekrar satılmak için üretilmediğini savundu.

Ayakkabıyı giymeden önce ayakkabıyı dondurma kasesi gibi kullanması, gelen tepkilerin ardından ikinci bir videoda ayakkabıları giyip onları havuzda ıslatması ise etkileşimi daha da artırdı.

https://www.instagram.com/p/CAnfgAop-t6/?utm_source=ig_web_copy_link

Bu davranışları sergileyen Hikmet Sugoer'in "Sonra" isimli kendi ayakkabı markası bulunuyor. Bu marka Hollywood ünlüleri arasında talep gören markalardan biri. Hikmet Sugoer'in belki de eğlenmek amacıyla instagram'da paylaştığı video, onu biranda sneaker topluluğu olan sayfaların baş gündemine taşıdı. Yaşanan bu sürecin ışığında sizlere "hype marketing" kavramı ile sneaker satışlarının planlanması arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalıştım. Hikmet Sugoer'e verilen olumsuz tepkiler ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yorumlarla oluşan "linç" ortamı ona daha çok kişisel tanıtım anlamında olumlu bir katkı yapmış olabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir