İsveçli çok uluslu perakende şirketi H&M, Almanya'daki çalışanlarını yasa dışı bir şekilde gözetlediği için 35 milyon euro (41.3 milyon dolar) GDPR (Genel Veri Koruma Regülasyonu) cezasına çarptırıldı.
Hamburg Veri Koruma Kurumu (HmbBfDI), şirketin Nürnberg hizmet merkezindeki birkaç yüz çalışanı aşırı derecede izlediğinin tespit edilmesinin ardından perşembe günü cezayı duyurdu. Kurum, en az 2014'ten beri, iş gücünün bazı bölümlerinin "özel hayatlarıyla ilgili ayrıntılarının kaydedildiğini" söyledi.
HmbBfDI, "Tatil ve hastalık izni gibi devamsızlıklar sonrasında denetleyici ekip liderleri, çalışanlarıyla sözde Tekrar Hoş Geldiniz görüşmeleri gerçekleştirdiler. Bu görüşmelerden sonra, çoğu durumda sadece çalışanların somut tatil deneyimleri değil, aynı zamanda hastalık belirtileri ve teşhisleri de kaydedildi. Buna ek olarak, bazı denetmenler, kişisel ve sözlü görüşmeler yoluyla oldukça zararsız ayrıntılardan aile meselelerine ve dini inançlara kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışanlarının özel hayatları hakkında geniş bilgiler edindiler." dedi.
Kapsamlı veri toplama, 2019 Ekim'de bir yapılandırma hatası nedeniyle birkaç saat boyunca şirket genelinde bu veriler erişilebilir hale geldiğinde ortaya çıktı. Para cezası, yasanın 2018'de yürürlüğe girmesinden bu yana Almanya'da verilen en yüksek ve kıta genelinde ikinci en yüksek GDPR cezası olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl, Fransa’nın veri koruma ve izleme kurumu, Google’a 50 milyon euro (57 milyon dolar) para cezası vermişti.
H&M, kararı dikkatlice inceleyeceğini söyledi. Şirket, "Olay, çalışanların kişisel verilerinin H&M’nin yönergelerine ve talimatlarına uygun olmayan şekilde işlenmesine yönelik uygulamaları ortaya çıkardı. H&M tüm sorumluluğu üstleniyor ve Nürnberg hizmet merkezindeki çalışanlardan içten bir özür dilemek istiyor." dedi.