H&M ve Zara Markalı Kıyafetlerin Ardındaki Trajik Hikayeler

Sahip olduğunuz kıyafetlerin hangi şartlarda üretildiğini hiç düşünmüş müydünüz? Ya da daha önemlisi o kıyafetleri üreten insanların hangi şartlarda yaşadığını... Bugün kıyafetlerini satın aldığınız birçok büyük markanın ürünleri, yaşam standartlarının düşük olduğu az gelişmiş doğu ülkelerinde üretiliyor. Bu kıyafetlerin üretildiği fabrikalarda çalışan ve zaten halihazırda çok zor bir yaşam sürdüren insanlar, doğru düzgün çalışma koşullarına da sahip değiller. İşin daha da kötüsü, bazı ülkelerde yer alan bu tarz fabrikalarda çocuk işçiler çalıştırılıyor.

Igor Dobrowolski isimli Polonyalı sanatçı da hazırladığı çarpıcı reklam panolarıyla bazı ünlü giyim markalarının ürünlerinin ardında saklanan son derece trajik hikayelere dikkat çekiyor ve bu markaları ağır bir şekilde eleştiriyor. Bununla birlikte, Design Taxi'nin yaptığı habere göre Polonyalı sanatçı bu reklam panolarıyla, moda tarihindeki en büyük dört trajedinin üçünün 2013 yılında bir Güney Asya ülkesi olan Bangladeş'te gerçekleştiğini de hatırlatıyor. Bu trajedilerden birinde, bir fabrikanın yıkılması sonucunda 1.134 kişi hayatını kaybetmişti.

Kabul edilemez çalışma koşulları, son derece düşük çalışma ücretleri ve çocuk işçilerin çalıştırılması; Igor Dobrowolski'nin, Polonya'nın başkenti Varşova'nın caddelerindeki reklam panolarında yer verilen çalışmalarının dikkat çektiği ciddi durumlardan sadece bazıları. Bunların yanı sıra, Polonyalı sanatçının hazırladığı reklam panolarında daha önce mağazalarının bir kısmını kapatacağını açıklayan İsveç merkezli H&M ve ürünlerini üreten fabrika işçilerinin paralarını alamamasıyla gündeme gelen İspanya merkezli Zara'nın logolarına yer vermiş olması da dikkat çekiyor. H&M logosunun yer aldığı reklam panolarından birinde, "Endişelenme, tüket." yazması da sanatçının bu markalardan alışveriş yapan insanlara yaptığı bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

Sonuç olarak Polonyalı sanatçı Igor Dobrowolski'nin bu çalışmalarından anlaşıldığı kadarıyla, insani çalışma koşullarının sunulmadığı ve çocuk işçilerin çalıştırıldığı fabrikalarda ürünleri üretilen markaların başında H&M ve Zara geliyor. En azından Dobrowolski'nin iddiaları bu şekilde. Tabii ki bu durum, sadece bu iki markayla kıyaslanamaz. Birçok dev marka, bu şekilde insanları sömürerek onlar üzerinden para kazanıyor ve maalesef ki, bizler tüketim toplumu olmaya devam ettiğimiz sürece bu yaşananlar son bulmayacak gibi görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir