Hazır Giyim Savaşları: Zara vs H&M

Subway’in “2 Sandviç Alana Bedava Tıbbi Maske” Kampanyası Tepki Çekti

Hazır giyim sektöründe en çok öne çıkan markalardan ikisi H&M ve Zara. Zara’nın sahibi olan Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı. H&M, 2018’in ilk çeyreğinde faaliyet karının […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Burger King’ten Evde Geçirilen Süreyi Whopper’a Çeviren Kampanya

Burger King Brezilya, pandemi sürecinde insanları evde kalmaya teşvik etmek için evde geçirilen sürenin bedava Whopper’a dönüştüğü bir kampanya başlattı.
DAVID Miami ve DAVID São Paulo imzalı "Lockdown Whopper"kampanyasında Burger King mobil uygulamasına sahip olanlar evde ne kadar uzun süre geçirirse, kazançları da o kadar artıyor. Atıştırmalıklarla başlayan bedava lezzetler süreye bağlı olarak menülere dönüşüyor.
Burger King Brezilya İletişim ve İnovasyon Direktörü Thais Nicolau, inovatif kampanyaları Lockdown Whopper aracılığıyla, insanları ödüllendirme yoluyla evde kalmaya teşvik ettiklerini söylüyor.
DAVID São Paulo Teknoloji ve İnovasyon Başkanı Toni Ferreira da karantinayı oyunlaştırdıklarını ve evde kalınan süreyi kazanca çevirdiklerini belirtiyor.
Reklam Verenler, Hedef Mecralara Bütçeleri Düşmeden Ulaşabilecekler

Hazır giyim sektöründe en çok öne çıkan markalardan ikisi H&M ve Zara. Zara’nın sahibi olan Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı. H&M, 2018’in ilk çeyreğinde faaliyet karının […]
Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri Konusunda Farklı Görüşteler
Her geçen gün sosyal medya platformları artıyor ve kullanıcılar da üye oluyor. Markalar da tüketicileri bu platformlarda yakalamak için kıyasıya rekabet ediyorlar. Tüketicileri dijitalde yakalamak için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Platformlara reklamlar vererek veya içerikler üreterek tüketiciyle etkileşime girmeye ve iletişimde kalmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla tam bu noktada markaların pazarlama stratejileri ve reklam verilen platformların önemi öne çıkıyor.
Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma, tüketicilerin dijital platformlar söz konusu olduğunda, yeni olan platformları tercih ettiğini gösterdi. Örneğin tüketiciler TikTok gibi daha yeni platformlarda gördükleri reklamlar hakkında genellikle Google veya Youtube reklamlarına kıyasla daha olumlu düşüncelere sahip oluyorlar.
Kantar'ın dijital reklam platformları için tüketici tercihleri sıralamasında sosyal video paylaşma uygulaması TikTok, dünya çapında birinci oldu. Onu Instagram, Snapchat, Google ve Twitter izledi. Bilinen ve daha önce kullanılan platformlarda reklamlar pazarlamacılar tarafından daha kolay hedeflenebiliyor, kampanyalar optimize edilebiliyor ve veriler daha kolay işlenebiliyor. Bilinen yerlere reklam vermek daha kolay oluyor. Ancak görünen o ki bilinen platformlardan ziyade yeni platformlar daha çok ilgi çekiyor.
Araştırmadaki bulgular, halihazırda çokça kullanılan dijital platformlara reklam veren pazarlamacıların bakış açılarıyla çelişiyor. Çünkü bulgular, pazarlamacıların doğru yere reklam vermeleri ve doğru dengeyi bulmaları için tüketicilerin tercih ve zevklerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.
Kantar'ın küresel medya markası direktörü Duncan Southgate yaptığı açıklamada, reklamverenlerin ve ajansların mesaj verilen platform konusunda daha niceliksel bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte farklı medya kanalları ve platform seçimleri ile marka hedeflerinin geliştirilebileceğine ve etki yaratılabileceğine de değindi.
Burger King, Sorularını Doğru Cevaplayan Öğrencilere Ücretsiz Whopper Veriyor

Hazır giyim sektöründe en çok öne çıkan markalardan ikisi H&M ve Zara. Zara’nın sahibi olan Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı. H&M, 2018’in ilk çeyreğinde faaliyet karının […]
Formula 1, Red Bull ve Ülke Tanıtımı

9-15 Kasım 2020 haftası, İstanbul ve Türkiye için "dünyanın en önemli motorsporları organizasyonu" ekseninde yaşandı. Geçtiğimiz pazartesiden itibaren önce takımlar İstanbul'a geldi. Ardından "ülke tanıtımı" amacıyla çekimler gerçekleşti. Hafta sonu ise oldukça dramatik bir Formula 1 Grand Prix'ine ev sahipliği yaptık.
İstanbul'un tarihi yarım adasında ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde yapılan çekimler hafta boyunca geleneksel medyada ve sosyal medyada yer aldı. Bu çekimler Türkiye'nin tanıtımına hizmet etti. Bununla beraber içerikleri dikkatli izleyenler çekimlerde sadece Red Bull Racing ve Red Bull'un kardeş takımı Alpha Tauri'nin yer aldığını fark etmiştir. Buradan hareketle üretilen içeriğin enerji içeceği markası Red Bull'un pazarlama iletişimi çalışmaları için de kullanıldığı sonucu ortaya çıkıyor.
Ülke Tanıtımı Açısından Formula 1
Bir ülkenin dış tanıtımı "Siyasal saygınlık ve ekonomik kazanç sağlamak amacıyla enformasyon, iletişim, propaganda, reklam ve halkla ilişkiler gibi yöntemlerin uygulanmasıyla, dünya kamuoyunda ülke hakkında olumlu imaj oluşturulmasına, önyargıların önlenmesine veya ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar" olarak tanımlanıyor. Formula 1 organizasyonu, en önemli motorsporları organizasyonu olarak ülkemize bu tanıtım şansını sundu. İstanbul'un tarihi noktaları, Avrupa ve Asya arasında köprü olan coğrafi konumu tanıtımın yapıldığı ana noktalardı.
Ülkenin dış tanıtımı için yapılan çalışmalar, cuma, cumartesi ve pazar günü gerçekleşen yarışla birlikte daha da derinleşti. Cuma ve cumartesi günü yağan yağmur, sıralama turlarında oluşan sürpriz sonuçlar ve Lewis Hamilton'ın 2020 yılı şampiyonluğunu İstanbul'da kazanması Formula 1 DHL Turkish Grand Prix'i diğer yarışlardan ayıran özellikler arasındaydı. Pistin özgün tasarımı ve sürprizlere izin veren diğer unsurlarıyla Intercity Istanbul Park pistinin, Formula 1 takip eden herkeste İstanbul ve Türkiye algısını olumlu etkilediği kanaatindeyim. Bu boyutuyla yarışın gerçekleştiği pist de ülke tanıtımını olumlu etkileyebilir.

Red Bull, Formula 1 DHL Turkish GP'den Ne Elde Etti?
Red Bull, pazarlama iletişimi için içerik üretirken hem modern hem de postmodern yaklaşımdan yararlandı. Daha önce örneğini gördüğümüz ve modern bir yöntem olan "köprüden F1 aracı ile geçiş" teması, gelişen teknolojinin sağladığı çekim olanakları ile gerçekleştirildi. Aynı bakış açısını tarihi yarımadada gerçekleştirilen çekimler için de söyleyebiliriz. Red Bull pilotu Alex Albon ve Alpha Tauri pilotu Pierre Gasly'nin boğaza nazır "tavla oynaması" ve tavla oynarken Red Bull içmeleri ise postmodern yaklaşımın ortaya konduğu bir içerikti.
Red Bull ve Alpha Tauri, sportif açıdan Formula1 DHL Turkish GP'de hedeflediği sıraları belki alamadı. Fakat yarış öncesi hafta içi yaptığı çekimlerle ve ürettikleri içeriklerle pazarlama iletişimi için benzersiz bir ortamı marka için sağlamış oldular. Red Bull'un etkinliğin büyüklüğüne ve hedef kitlesine uygun olarak oluşturduğu, proaktif yaklaşımla hareket ettiği pazarlama iletişimi çalışmaları markanın belki de en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

Dokuz yıl aradan sonra ve toplamda sekizinci kez gerçekleştirilen Formula 1 Turkish Grand Prix, aradan geçen uzun sürenin de etkisiyle büyük bir beklenti yaratmıştı. Bu beklentilerin önemli boyutlarından biri de "ülke tanıtımı" boyutuydu. Bu boyuttan İstanbul ve Türkiye olumlu biçimde faydalandı. Etkinlikten fayda sağlayan en önemli markalardan biri şüphesiz Red Bull'du. Diğer Formula 1 takımları ve etkinlik ana sponsorlarından sıyrılarak belki de yarışın kazananı oldular.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Fikirbuzz, Arena Bilgisayar ile Sözleşme Yeniledi

Hazır giyim sektöründe en çok öne çıkan markalardan ikisi H&M ve Zara. Zara’nın sahibi olan Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı. H&M, 2018’in ilk çeyreğinde faaliyet karının […]