• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
  • Rapor Alarmı
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Harley Davidson Düşen Satış Rakamlarından Kaygılı

Erkan Mert Özoğul / 07 Şubat 2018
facebook twitter

Bu yıl tam 115 yılı ardında bırakan, dünyanın dört bir yanındaki tutkunlarıyla en saygın motosiklet markası olarak kabul edilen Harley Davidson, satışlarında düşüş yaşıyor. Efsane motosiklet üreticisinin dördüncü çeyreğe ait satış rakamlarının, geçen yılın aynı dönemine göre ABD pazarında yüzde 11.1, uluslararası pazarda ise yüzde 7.7 oranında azaldığı açıklandı. Harley Davidson ABD pazarındaki sert düşüşünü, uluslararası satışlarını artırarak dengelemeyi planlıyor.

Şirket bu veriler üzerine başlattığı tasarruf planı dahilinde, Kansas’taki son tesisini de kapattı. Buradaki operasyonlarını Pensylvannia eyaletine bağlı York kentine kaydıran firma, 800 çalışanını işten çıkardı. Harley Davidson’ın basın açıklamasında, mevcut durumda York’taki tesisteki kapasitenin artırılması amacıyla burada 450 yeni pozisyon açtığını da belirtti.

Motosiklet zaten sürücülere yaşattığı özgürlük hissi nedeniyle bir tutkuyken, dünyanın en prestijli motosiklet markası Harley Davidson, kimileri için bunun da ötesinde daha üst düzey bir bağlılığı ifade ediyor.

Bir süre önce ABD’de yürürlüğe giren ve denizaşırı üretim mallara ek vergiler getiren yeni vergi yasasından pek etkilenmeyen Harley Davidson tersine, ağırlıklı olarak ABD pazarına yönelik üretim yapması nedeniyle, bu yeni durumdan en çok yararlanan şirketlerden biri oldu.

Gelecekte ABD’de ve yurt dışında yükselmesi beklenen elektrikli motosiklet satışlarını düşünerek ve uluslararası satışlarını artırarak, bu düşüşü gidermeyi umuyor. Harley Davidson her ne kadar bunu düşünse de hâlâ ciddi soru işaretleri bulunuyor. ABD Eski Başkanı Barack Obama’nın ikinci başkanlık döneminde, Çin’in artan ticari üstünlüğüyle mücadele etme amacıyla Asya ülkeleriyle birlikte tasarlanan Trans Pasifik Ortaklığı’nın mevcut ABD Hükümeti tarafından reddedilmesi, markanın getirmek istediği bu çözümü karmaşık bir hâle getiriyor.

Harley Davidson öyle özel bir hayran kitlesine sahip bir marka ki ünü bir motosiklet markasının ötesine geçti ve o ünlü botlar ortaya çıktı. Belki herkesin bir Harley’i yok ama bir Harley Davidson bot almak için ne paralara kıyanları biliyoruz. :)

ABD’de bayiden yapılan satışları da dahil ederek 231 ila 236 bin arasında motosiklet sevkiyatı yapmayı uman marka, uluslararası pazarlara yeni bayiler ekleyerek, buralardaki satışları artırıp dengeyi yeniden yakalamak istiyor. ABD’deki vergi reformunun büyüme ve istihdam yaratma noktalarında Amerikan şirketlerini rahatlatması bekleniyor. Fakat Harley Davidson gibi uluslararası ve dünyanın hemen her köşesiyle ilişki içerisindeki markalar, yeni vergi düzenlemesinin ekonomik büyüme açısından küresel pazarlarda yeterli olamayabileceğinden endişe ediyor.

115 yılı deviren bir küresel marka olsanız bile, satışlarınızdaki ciddi düşüşler ve ulusal ya da küresel pazarlardaki yasal düzenlemelerden kaynaklanan kaygılarla yüz yüze gelebileceğinizi gösteren bir örnek olarak önümüzde duran Harley Davidson, bakalım önümüzdeki dönemlerde hedeflerine ulaşıp yeniden istikrarlı günlere dönebilecek mi? Bunu elbette her zamanki gibi zaman gösterecek.

Huawei, 2019 İlk Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı
Huawei, 2019 İlk Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Huawei 2019 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu yılın ilk çeyreğinde Huawei, yıllık yüzde 39 artışla 179,7 milyar CNY (Çin yuanı) gelir elde etti. Şirketin ilk çeyrekteki net kâr marjı […]

comment 0
share
Etiketler
ABD Barack Obama Bot Harley Harley Davidson marka motor motosiklet Satış vergi

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nestle, Neden Dünyanın En Sevilmeyen Markalarından Biri?

Serdar Altan / 09 Ocak 2019
facebook twitter
Nestle, Neden Dünyanın En Sevilmeyen Markalarından Biri?
  • Yakın geçmişte yaşanan ve son 1.200 yıl içerisinde başka bir örneğine rastlanmayan California kuraklığının gerçekleşmesinin nedenlerinden biri, Nestle'nin su kaynaklarını umarsızca kullanmasıydı.
  • Nestle, geçtiğimiz dönemde Pakistan'ın Bhati Dilwan köyünün yakınlarında su şişeleme tesisi açarak yerel halkın içme suyundan mahrum kalmasına ve çocukların pis su yüzünden hastalanmalarına neden oldu.
  • Chicago merkezli bir şirket, satın aldığı 19 litrelik Ice Mountain Water marka damacana suyun, musluk suyundan başka bir şey olmadığını iddia ederek Nestle'yi dava etti.
  • 2005'te, Uluslararası İş Gücü Hakları Fonu, kakao tarlalarında çalıştırılmak üzere insan kaçakçılığı yoluyla Fildişi Sahili'ne getirilen, köleliğe zorlanan ve sık sık dayak yiyen üç Malili çocuk adına Nestle'nin de aralarında bulunduğu bazı şirketlere dava açtı.
  • İlgili Yazı: Küresel Isınmaya Dikkat Çekmek İçin Işıklarını Kapatan Kit Kat Reklam Panosu

Hemen hemen herkesin bildiği küresel markalar, zaman zaman olumsuz, hatta skandal sayılabilecek olaylarla gündeme gelebiliyorlar. Ki bunun, bu kadar büyük bir organizasyon olmanın doğasında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı markalar, çok sık bu tarz olaylarla gündeme geliyorlar ve bu nedenle çok büyük kesimlerin tepkisini üzerlerine çekebiliyor, daha da kötüsü pek çok kişinin aklından kolay kolay silinmeyecek kötü bir marka imajı çizebiliyorlar. Belki bilmiyor olabilirsiniz, ama bu markalardan biri de Nestle.

8 binin üzerinde markaya sahip olan ve 194 ülkede toplamda 447 fabrikası bulunan İsviçre merkezli yiyecek ve içecek üreticisi Nestle, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda skandal olarak adlandırılabilecek olayla gündeme geldi. ZME Science isimli internet sitesi de Nestle'nin müdahil olduğu bu önemli olayları derledi ve biz de bu olaylardan en dikkat çekici olanlarını sizlerle paylaşıyoruz.

https://pazarlamasyon.com/hayatin-icinden/denizler-ve-okyanuslarda-en-cok-plastik-kirliligi-yaratan-sirketler/

Nestle ve İçme Suyu Krizi

Çok az kişi bunu biliyor, ancak Nestle dünyanın en büyük şişe su üreticisidir. Aslında şirket su işlerine çok meraklı, zira diğer ürünlerinin çoğu da su içeriyor. Ama sorun şu ki, Nestle suyun evrensel bir hak olmadığına inanıyor. Şirketin eski CEO'su Peter Brabeck-Letmathe 2013 yılında yaptığı bir açıklamada, suya erişimin insani bir hak olmadığına inandığını dile getirmişti. Bu açıklaması nedeniyle medyanın ve insanların kendisine tepki göstermesinden sonra, suyun insani bir hak olduğuna inandığını ve güvenli içme suyuna evrensel erişimi desteklediğini söylese de, bunun ortamı yatıştırmak ve şirket üzerinde oluşan olumsuz imajı silmek için yapılan samimiyetsiz bir açıklama olduğu çok barizdi.

2000 yılında yapılan İkinci Dünya Su Forumu'nda Nestle, içme suyuna erişimin, bir "hak" yerine  “ihtiyaç” olarak tanımlanması yönünde bir değişiklik yapılması için girişimde bulundu. Bu sıralarda Nestle, sürdürülebilir kullanımı ya da çevresel kaygıları gözetmeksizin, kontrol ettiği su kaynaklarını mümkün olduğunca tüketiyordu. Yakın geçmişte yaşanan ve son 1.200 yıl içerisinde başka bir örneğine rastlanmayan California kuraklığının gerçekleşmesinin nedenlerinden biri de Nestle'nin su kaynaklarını umarsızca kullanmasıydı. California'da yaşanan bu kuraklık sorununun ardından, Starbucks, Ethos su şişeleme tesisini California'dan Pennsylvania'ya taşıyacağını duyurdu. Buna karşılık o dönemki Nestle Waters Kuzey Amerika CEO'su Tim Brown şu şekilde bir açıklama yapmıştı:

"Aslında -su şişeleme operasyonlarını- arttırabilseydim, arttırırdım.”

Ancak dünyadaki diğer pek çok bölge kuraklık konusunda California'dan daha kötü durumdaydı. Bu bölgelerden biri de Pakistan'da bulunan Bhati Dilwan isimli köydü. Köyün eski ihtiyar heyeti üyelerinden biri, çocukların pis su nedeniyle hastalandıklarını ve bunun sorumlusunun, köyün yakınında derin bir kuyu kazarak yerel halkın içme suyundan mahrum kalmasına neden olan şişe şu üreticisi Nestle olduğunu söylüyordu. 

Aslında sürdürülebilir olmayan yer altı su kaynağının kullanımı, su seviyelerinde önemli bir azalmaya neden olabilir ve hatta yer altı su kaynağını tamamen kurutabilir. Yani bu durumda, Bhati Dilwan köyünün faydalandığı yer altı su kaynağı, aynı anda hem köyün tüketimine hem de Nestle'nin su şişeleme tesisine yetmiyordu. Sonuç olarak bu durumdan zarar gören Bhati Dilwan köyünün insanları oldu, zira Nestle'nin biraz daha fazla para kazanmak için doğal kaynakları hunharca kullanmaktan vazgeçmeye niyeti yoktu.

Bununla birlikte Nestle, doğal su kaynaklarını özelleştirmeye ya da çevreye önem vermeksizin kullanmaya çalışmadığı zamanlarda ise iddialara göre musluk suyunu şişeliyordu. Hatta bu nedenle Chicago merkezli bir şirket, satın aldığı 19 litrelik Ice Mountain Water marka damacana suyun, musluk suyundan başka bir şey olmadığını iddia ederek Nestle'yi dava etti. Size şaşırtıcı gelebilir, ancak plastik şişelerdeki suyun hemen hemen yarısı aslında bir musluktan geliyor. Tabii Nestle, başına büyük bir dert açacağını bildiği için asla bu gerçeği açıklamadı. Nestle Waters, yaklaşık olarak bundan 13 yıl önce "yanlış etiketleme" iddiasıyla dava edildi ve sonuç olarak hayır kurumu yardımı ve indirimlerle birlikte 10 milyon dolar ödemeye razı oldu.

https://pazarlamasyon.com/perakende/bircok-sise-su-markasinin-sularinda-plastik-parcacik-bulundu/

Çocuk Köle İş Gücü, Çocuk İstismarı ve İnsan Kaçakçılığı

Çoğu insan çikolatayı sever, ancak pek azı çikolata üretiminin ardındaki kirli anlaşmaları bilir. 2010 yapımı "Çikolatanın Karanlık Tarafı" adlı belgesel, çocuk köle iş gücü kullanan Fildişi Sahili tarlalarından kakao çekirdeği satın alımlarına dikkat çekti. Çocuklar genellikle 12 ile 15 yaşları arasındaydı ve bazıları yakındaki ülkelerden insan kaçakçılığı aracığılıyla Fildişi Sahili'ne getiriliyordu. İşin daha da kötüsü, Nestle bu yasa dışı uygulamaya hiç de yabancı değildi.

2005 yılında, kakao endüstrisi ilk kez spot ışığı altındaydı. Uluslararası İş Gücü Hakları Fonu, üç Malili çocuk adına aralarında Nestle'nin de bulunduğu bazı şirketlere dava açtı. Bu davada, çocukların Fildişi Sahili'ne insan kaçakçılığı yoluyla getirildikleri, köleliğe zorlandıkları ve bir kakao tarlasında sık sık dayak yedikleri iddia edildi. Ancak 2010 yılında, ABD Merkez Kaliforniya Bölge Mahkemesi, uluslararası hukukun ihlalinden ötürü şirketlerin sorumlu tutulamayacakları konusunda karara vardı ve davayı düşürdü. Yine de Nestle, bu çocuk iş gücü kullanımı ve insan kaçakçılığından yasal olarak sorumlu olmasa bile, en azından ahlaki olarak sorumluydu. Üstelik Nestle'nin adının karıştığı bu türden tek dava bu değildi.

Bağımsız bir denetçi olan Adil İş Gücü Derneği (FLA) tarafından hazırlanan bir raporda, şirketin kendi tedarikçi kodunun birden fazla ciddi ihlalinin bulunduğu ifade edildi. Nestle’nin çocuk iş gücü ve istismarına karşı kontroller yapmadığı vurgulanırken kakao tohumlarını toplamak için kullanılan palaların birçok yaralanmaya neden olduğu da bildirildi. Nestle'nin o zamanki operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı olan Jose Lopez, bu Adil İş Gücü Derneği'nin hazırladığı raporda yer alan iddialara ilişkin olarak şu şekilde bir açıklama yapmıştı:

"Kakao tedarik zincirimizde çocuk iş gücünün kullanımı, savunucusu olduğumuz her şeye ters düşer. Fildişi Sahili'nden kakao tedarik eden hiçbir şirket, bunun olmamasını garanti edemez, ama çocuk iş gücü ile mücadele etmenin, şirketimiz için en önemli öncelik olduğunu söyleyebiliriz."

Adil İş Gücü Derneği, Nestle'nin, kakaolarının nereden ve hangi koşullar altında geldiğinin tamamen farkında olduğunu, ancak buna rağmen koşulları iyileştirmek için çok az şey yaptığını ifade etti.

Steve Jobs’un Apple’dan Kovulmasının Sebebi Neydi?
Steve Jobs’un Apple’dan Kovulmasının Sebebi Neydi?

Teknoloji devi Apple ile ilgili bugüne kadarki en önemli hikayelerden biri, şirketin kurucu ortaklarından biri olan Steve Jobs‘un 1980’li yılların ortalarında şirketten kovulmasına dair hikayedir. Bu hikaye yıllar boyunca değişik […]

comment 0
share
Etiketler
ABD Barack Obama Bot Harley Harley Davidson marka motor motosiklet Satış vergi

Getir ve Yemek Sepeti Rekabeti Kızışıyor

Cemre Üçhisarlı / 08 Şubat 2019
facebook twitter
Getir ve Yemek Sepeti Rekabeti Kızışıyor

Getir'in yemek servisi yapacağı GetirYemek uygulamaya kullanıma sokacağı bir süredir konuşuluyordu. Yemek Sepeti'nin Getir'in alanı olan market sistemine geçeceği bilgisi konuşulurken GetirYemek de diğer taraftan Yemek Sepeti'nin alanına girdi.

GetirYemek şimdilik sadece İstanbul Avrupa Yakası'nda hizmet vermekte ancak yakın bir zamanda Asya Yakası'nda da kullanıma sunulacak. Getir uygulamasına girdiğiniz anda karşınıza Getir ve GetirYemek seçenekleri çıkıyor. GetirYemek seçeneğine tıklayarak yakın çevrenizde yer alan restoranları görebiliyorsunuz.

Şu an sadece Android platformu için aktif durumda olan GetirYemek, önümüzdeki günlerde iOS platformu için de aktif hale gelecek.

Getir'in GetirYemek uygulaması ile Yemek Sepeti'ne rakip olmasının yanı sıra Yemek Sepeti tarafında da çalışmalar yoğunlaştı.

Geçtiğimiz ay Yemek Sepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın aşağıdaki tweeti atarak açık açık olmasa da ses getirecek bir haberin müjdesini vermişti.

https://twitter.com/zagortenay76/status/1082538563697344512

Şirket yeni proje kapsamında yiyecek ürünlerinin dışında tıpkı getir gibi kişisel bakımdan, teknolojiye kadar birçok farklı kategoride alışveriş imkanı sunacak. Aldığımız duyumlara göre Yemek Sepeti'nin yeni projesi nisan ayında başlayacak. Şirket binlerce motor ve kurye alımı yapıyor.

McDonald’s, Müşterilerin Siparişlerini Önceden Tahmin Etmek İstiyor
McDonald’s, Müşterilerin Siparişlerini Önceden Tahmin Etmek İstiyor

“Fast food” yiyecek sektörünün mimarı olan McDonald’s, uzun süredir sektörde bulunan rakiplerinin ataklarına çözüm üretmeye çalışıyor. McDonald’s dahil birçok marka müşteriler restorana geldiğinde onların daha hızlı ve eksiksiz bir hizmet […]

comment 0
share
Etiketler
ABD Barack Obama Bot Harley Harley Davidson marka motor motosiklet Satış vergi

Uber Sürücüleri “Halk Uber İstiyor” Sloganıyla Eylem Yaptı

Cemre Üçhisarlı / 10 Nisan 2019
facebook twitter
Uber Sürücüleri “Halk Uber İstiyor” Sloganıyla Eylem Yaptı

Uber dün Türkiye'den çekiliyor olduğu iddiaları üzerine XL araçlarını kaldırdığını ve Türkiye'de artık sarı taksiler ile devam ediceğini açıklamıştı.

Fakat dünkü olaylar bununla sınırlı kalmadı. Uber sürücüleri Yenikapı'da eylem yaptılar.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Yenikapı miting alanında saat 21.00'de toplanan Uber şoförleri araçlarının polis tarafından bağlanmasını protesto etti ve uygulamanın yasal zemine oturtulmasını talep etti. Şoförler "Halk Uber istiyor" sloganı attı. 

Lisanslı Taşımacılar Derneği Başkanı (LİTAŞ) Metin Magriso, UBER'in Türkiye'de sağlıklı hizmet verememesinden dolayı küçülme kararı aldığını açıkladı. 

LİTAŞ Başkanı Magriso gazetecilere yaptığı açıklamada, üyelerinin araçlarının trafikten men edildiğini hatırlatarak, turistlerin ve diğer müşterilerinin bu durumdan büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. 

Trafik ekiplerinin ilgili yasa kapsamında araçlarını bağladığını anlatan Magriso, "Bu nedenle partnerimiz Uber küçülme kararı aldı. Bu nedenle biz de burada toplandık. Sadece İstanbul'da 3 bin 600 vergi veren şirketiz. Burada binin üzerinde araç ve 2 bin 600'den fazla Uber ortağı var. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz" dedi

Steve Jobs’un Apple’dan Kovulmasının Sebebi Neydi?
Steve Jobs’un Apple’dan Kovulmasının Sebebi Neydi?

Teknoloji devi Apple ile ilgili bugüne kadarki en önemli hikayelerden biri, şirketin kurucu ortaklarından biri olan Steve Jobs‘un 1980’li yılların ortalarında şirketten kovulmasına dair hikayedir. Bu hikaye yıllar boyunca değişik […]

comment 0
share
Etiketler
ABD Barack Obama Bot Harley Harley Davidson marka motor motosiklet Satış vergi
Prime Özel: Kasım Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz
İndir
Ücretsiz Abonelik
KARİYER
Pazarlamasyon'daki iş ilanlarına gözattınız mı?
NELER VAR?
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön