Google Türkiye CMO’su Işıl Heves: "Teknoloji, istihdamda eşitlik fırsatını getiriyor"

Google Türkiye CMO’su Işıl Heves'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.

Google Türkiye CMO’su Işıl Heves'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

"Teknolojinin sunduğu dönüşüm, istihdamda eşitliği sağlıyor"

Araştırmalara göre kadınlar, üst düzey pozisyonlarda çalışanların 3'te 1'inden daha azını oluşturuyor. Teknoloji alanındaysa sektörün sadece yaklaşık yüzde 10’unu kadınlar oluşturuyor. Bu durumun sebepleri arasında kadınların bu alanlarda nitelikli eğitime ulaşamaması, kendilerini tanıtma ve başarılarını anlatma konularında erkeklere kıyasla daha geri planda kalmaları, kariyerlerinde onları yönlendirecek mentor/ rol model bulamamaları gibi nedenler yer alıyor. Ancak teknolojinin sunduğu dönüşüm, istihdamda eşitliğin sağlanması fırsatını da beraberinde getiriyor. Örneğin daha fazla kadın yönetim kurulu üyesi olan şirketler, diğerlerine göre yüzde 53 daha iyi performans gösteriyor.

"Fırsat eşitliğini sağlamayı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmayı hedefliyoruz"

Google olarak biz de fırsat eşitliğini sağlamayı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmayı sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Bu sebeple Türkiye’de kadın liderlerin hikâyelerini duyurarak, genç kuşaktan kadınların ufuklarını geliştirmek ve yeni yetkinlik alanları yaratarak kariyerlerini 21. yüzyıla uyarlamak için 2020 senesinde #SheMakes projemizi hayata geçirdik. 2. Dönemini gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında, seçilen 35 yaş altı 15 kadın için ücretsiz yaratıcı, profesyonel ve dijital gelişime yönelik eğitim ve atölye çalışmaları sunarak; mentorluk, fikir ve deneyim alışveriş buluşmalarını hayata geçirdik.

"Kadın liderler, gelişime açık olmalı"

Geleceğin kadın liderlerinin de bu başarı hikâyelerinden ilham alarak, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyerek, doğru insanlarla ve uygun bir iş ortamında çalışarak, konfor alanlarının dışına çıkarak, sorumluluk alarak ve cesaret etmekten korkmayarak kendilerini her an geliştirmeye açık olmalarını tavsiye ederim.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir