• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Google, Komisyon Ücretlerini Kaldırarak Amazon ile Rekabete Hazırlanıyor

Ayşe Göl / 28 Temmuz 2020
facebook twitter

Arama devi, ürünlerini Google‘da listelemelerini sağlamak amacıyla perakendeciler için komisyon ücretinden kurtulmayı planlıyor. Perşembe günü Google, Amazon’u ve onun baskın e-ticaret operasyonlarını yakalayabilmek için arama devinin platformunda ürün satan perakendeciler için komisyon ücretini kaldırdığını açıkladı.

Daha önce Google, satıcılardan ürünlerini “Buy with Google” programıyla listelemelerini talep etmişti. Bu program ile müşteriler başka bir dijital mağazaya yönlendirilmeden direkt olarak Google’ın sitesinden alışveriş yapabiliyor. Komisyon ücreti, Amazon ile karşılaştırıldığında satışın yaklaşık %10-%15’ini oluşturuyordu.

Google, Perakende Şirketlerine Amazon ile Rekabette Yardım Ediyor

Temel hedef, satıcıların ekstra ücretler sebebiyle Google’ı atlamak yerine diğer platformlara ek olarak ürünlerini Google’da listelemelerini teşvik ederek Google’ın alışveriş hizmetini oluşturmak. Google’ın Ticaret Departmanı Başkanı Bill Ready bir röportajında, “Bu durum, pazarların katılımının önündeki büyük komisyon engelini kaldırır. Artık daha kolay katılabilirler.” açıklamasında bulundu.

Tüketiciler için ise bu değişiklik, Google’da arama yaptıklarında daha geniş bir ürün yelpazesi görmek anlamına gelebilir. Sonrasında şirket, platformda daha fazla ücretli ürün reklamı yayınlamak için satıcıları ikna edebilir. Şimdilik Google, e-ticarette büyük bir oyuncu değil. Araştırma şirketi eMarketer‘a göre, online satış alanında Amazon, %38’lik payı ile Amerika Birleşik Devletleri’nde lider konumda. Walmart %6’lık payı ile uzak ara ikinci sırada, onu %4,5 ile eBay takip ediyor. Google ise ilk 10 içinde yer almıyor.

Google ayrıca, satıcıların envanter verilerini Amazon’un da dahil olduğu diğer e-ticaret sitelerinden Google’a aktarmalarına izin vereceğini söyledi. Google ayrıca, ödeme işlemleri ve sipariş yönetimi için online mağaza oluşturmaya olanak sağlayan PayPal ve Shopify ile iş birliği içinde.

Bu değişiklikler, Amazon ile hali hazırda oldukça sert olan rekabeti daha da yoğunlaştıracak gibi görünüyor. İki teknoloji devi, akıllı ev teknolojileri dahil olmak üzere birçok cephede bir süredir savaşıyordu. Google’ın “Home” isimli akıllı ev hoparlörü ve “Assistant” isimli ses yazılımı, Amazon’un “Echo” ve “Alexa“sına yetişebilmek için uğraşıyordu. Google, “Buy with Google” programında kaç satıcı olduğunu ve geçtiğimiz yıl komisyon ücretlerinden ne kadar gelir elde ettiğini açıklamayı reddetti.

Amazon’un Reklam Gelirleri, 2020’de Hızla Artacak

Nisan ayında Google, satıcıların ürünlerini arama motorunda ücretsiz olarak listelemesine olanak verdi. Geçtiğimiz ay direkt olarak şirketin arama sonuçlarında görünmesi için bu listelemeyi genişletti, aralarında internetteki en değerli gayrimenkullerden bazıları da bulunuyor.

Geçmişte Google’ın online alışveriş çabaları geri tepmişti. İki yıl önce, alışveriş reklamlarının yerleştirilmesinde “küfürlü” reklam uygulamalarına yer verdiği için Avrupa Birliği tarafından 1,7 milyar dolar yaptırıma uğradı. Gelecek hafta Google CEO’su Sundar Pichai, ABD Yargı Komitesi tarafından tekelciliğe karşı yürütülen bir soruşturmanın parçası olarak Amazon, Facebook ve Apple’ın başkanları ile birlikte duruşmaya katılacak. Google’ın, platformda kendi ürünlerine öncelikli davrandığı yönündeki suçlamalara cevap vermesi bekleniyor.


Mavi de Mağazalarını Geçici Olarak Kapatıyor
Mavi de Mağazalarını Geçici Olarak Kapatıyor

Corona virüsü salgını iş dünyasını olumsuz bir şekilde etkilemeye hızla devam ediyor. Birkaç gün önce İçişleri Bakanlığı tarafından kafe, restoran, sinema, eğlence mekanları vb. işletmelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar […]

comment 0
share
Etiketler
Amazon dijital reklam e-ticaret Google +

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Salgın Sırasında Deneyimsel Pazarlamayı Sanal Ortama Taşıyan 3 Marka

Serdar Altan / 13 Nisan 2020
facebook twitter
Salgın Sırasında Deneyimsel Pazarlamayı Sanal Ortama Taşıyan 3 Marka

Corona virüsü salgını, markaları pazarlama stratejilerini değiştirmeye zorladı. Bu doğrultuda bazı markalar, kendilerini evlerine kapatan tüketicilere yönelik pazarlama faaliyetlerini hayata geçirdiler. İşte Adweek de markaların bu salgın süresince yaptıkları yaratıcı çalışmalardan bazılarını derledi.

Bud Light

Bud Light, 2016 yılında başlattığı "Dive Bar Tour" adlı konser serisini salgın nedeniyle ilk defa sanal ortama taşıdı. Bira markası, bu sanal etkinlik aracılığıyla sosyal mesafenin önemine dikkat çekti ve Amerikan Kızıl Haçı için bağış topladı.

Bira markası, 20 Mart'ta Instagram Live üzerinde performans sergileyen country şarkıcısı Jake Owen ile "Bud Light Dive Bar Tour: Home Edition" adını verdiği online konser serisini başlattı. Ertesi gece ise markanın Facebook ve Instagram Live kanallarında pop-rock grubu OneRepublic bir canlı performans sergiledi.

Bud Light, bu online konserleri hayata geçirmek için 3PM adlı ajans, onun bağlı olduğu küresel halkla ilişkiler firması Weber Shandwick ve dijital medya ve video prodüksiyonu gibi alanlarda uzmanlaşmış olan Synergy Productions adlı şirket ile iş birliği yaptı. Bununla birlikte ilerleyen dönemde, başka online konserlerin de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Markanın belirttiğine göre, Owen’ın konseri Instagram'da yaklaşık olarak 8.000 kişi tarafından izlenirken OneRepublic’in konseri ise Instagram ve Facebook üzerinde 330.000'den fazla kullanıcı tarafından takip edildi. Bu arada Bud Light, online konser serisi kapsamında alkol dağıtım uygulaması Drizly ile de iş birliği yaptı ve uygulama aracılığıyla ilk kez sipariş veren kullanıcılara 5 dolar indirim sağladı.

Call of Duty: Warzone

Corona virüsü salgınından yarar sağlayan ender sektörlerden biri de video oyun sektörü oldu. Evlerinde olan pek çok oyun sever, boş vaktini oyun oynayarak değerlendiriyor. Ünlü oyun firması Activision da yaptığı bir pazarlama çalışmasıyla bu durumu kendi lehine çevirmeye çalıştı.

Activision, marka kampanyaları için talep üzerine teslimat hizmetleri sunan deneyimsel bir teknoloji şirketi olan Fooji ile iş birliği yaparak oyunculara ücretsiz pizza dağıttı. Ancak dağıtılan pizzaların kutularının üstünde, oyun firmasının kısa bir süre önce piyasaya sürdüğü online rekabetçi türündeki ücretsiz oyunu Call of Duty: Warzone'un reklamı yer alıyordu.

https://twitter.com/Andymoog137/status/1241094532814581762

20 Mart tarihinde Call of Duty, ücretsiz pizza kazanma şansını elde etmeleri için oyunculara pizza emojisi, #FreeCallOfDuty ve #CODPromo etiketlerini kullanarak tweet atmaları çağrısında bulundu. Fooji'nin kurucu ortaklarından biri olan Erik Zamudio, bir gün boyunca süren bu kampanya kapsamında 50 binden fazla tweet atıldığını ifade etti.

Bu kampanya kapsamında ABD'nin Chicago, Philadelphia, Los Angeles, New York ve San Francisco şehirlerinde bulunan oyunculara 1.500 pizza dağıtıldı. Activision, ücretsiz olarak dağıttığı bu pizzaları tedarik etmek için yerel pizzacılarla iş birliği yaptı.

Belle Bar Organic

Doğrudan tüketiciye yönelik bir saç ve güzellik markası olan Belle Bar Organic, karantina nedeniyle neredeyse herkes kendini evlerine kapattığı için müşteri tabanıyla online olarak etkileşime geçti. 23 Mart tarihinde markanın kurucuları (kız kardeşler Tianna ve Solange Bell ve anneleri Annette), elektronik davetler aracılığıyla davet edilen bir grup takipçi için kendi evlerinden bir canlı yayın gerçekleştirdiler.

Saç ve güzellik markasının kurucuları, bu sanal buluşmada, aile hayatlarıyla ilgili hikayeler paylaştılar ve kendi ürünlerini kullanarak kişisel bakım ve güzellik konusunda ipuçları verdiler. Bu canlı yayını takip eden kullanıcılar, markanın kurucularıyla gerçekleşen soru-cevap bölümüne katılma ve ürünlerle ilgili geri bildirimlere odaklanan anket sorularını cevaplama fırsatı yakaladılar.

Belle Bar Organic, evdeki takipçileriyle bağlantı kurmak amacıyla yaptığı bu dijital etkinliği hazırlamak için TH Experiential adlı deneyim pazarlama ajansı ve e-ticaret markaları için interaktif bir video platformu olan The Call List ile ortaklık kurdu. TH Experiential, canlı yayın sırasında katılımcıların %25'inin canlı sorularla etkileşime girdiğini, %80'inin ise canlı yayını başından sonuna kadar takip ettiğini belirtti.

Xiaomi’yi Kara Listeye Ekleyen Trump’a Xiaomi Türkiye’den Yanıt
Xiaomi’yi Kara Listeye Ekleyen Trump’a Xiaomi Türkiye’den Yanıt

ABD ile Çin‘in arasında yaşanmakta olan ticari bir savaşın olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Trump yönetiminin geçtiğimiz yıllarda Huawei markasını kara listeye almasıyla bu savaş ivme kazanmıştı. Trump yönetimi, görevini Joe Biden’e […]

comment 0
share
Etiketler
Amazon dijital reklam e-ticaret Google +

Mc Donalds, Ambalajında Değişikliğe Gidiyor

Şeyma Büyükdumlu / 16 Şubat 2021
facebook twitter
Mc Donalds, Ambalajında Değişikliğe Gidiyor Geçtiğimiz günlerde fast food sektörünün önde gelen isimlerinde biri olan Burger King, logosunda, ambalajında ve restoranlarında köklü görsel değişikliğe gitmişti. Son zamanlarda baktığımız zaman büyük markalar zaten dijital dönüşümle birlikte dijitale uygun yapıya geçmeye başlamışlardı. Fast food sektörünün önemli zincirlerinden biri olan Mc Donalds da bu değişikliğe katılan markalar arasına girdi. Yaratıcı ajans Pearlfisher ile paketleme sistemini yeniden tasarlamak isteyen Mc Donalds, grafikleriyle markaya keyif ve kolaylık getiriyor. Tasarlanan paket içi mesajlaşma sistemi içeren menü öğelerinin grafikleri, Mc Donalds'ın eğlenceli bakış açısını çağrıştırıyor. Pearlfisher'ın Kreatif Direktörü Matt Sia, "Görevimiz, diğerlerinin de aynısını yapmasını kolaylaştıracak bir sistem tasarlamak için her bir menü öğesinde neyin gerçekten özel olduğunu bulmaktı" dedi. Aynı zamanda Matt Sia, "Mc Donalds'ın sadeliğinde güzellik var. İkonik menülerde her birinin en özel, tanınabilir ve ikonik ifadesini bulmayı hedefledik. İnsanları gülümsetecek şekilde tasarladık. Kişiliği basit bir şekilde canlandırmak, ambalajın işlevsel olarak benzersiz, tanımlanması kolay, estetik açıdan minimal ve en önemlisi duygusal olarak neşeli olmasını sağlar." sözlerini de ekledi. McDonald's şirketinin küresel menü stratejisinin kıdemli yöneticisi Barbara Yehling, ise "Bu yeniden tasarlanmış sistemi piyasaya sürmekten gurur duyuyoruz Pearlfisher, bu yeni tasarımın markamızı modernize etmesine, menümüzün uzmanlığını vurgulamasına ve kaliteye olan bağlılığımızı yerine getirmesine yardımcı oldu." dedi. Siz yeni tasarım hakkında ne düşünüyorsunuz? Markaların logolarında veya ambalajlarında böyle bir değişikliğe gitmesi, sizin markaya olan bakışınızı etkiliyor mu?  
Pokémon, 25. Yılını Online Parti ve Konserler ile Kutluyor
Pokémon, 25. Yılını Online Parti ve Konserler ile Kutluyor

Pokémon Company International ve Universal Music Group, Pokémon’un 25. yıl dönümünü online bir parti, Post Malone ve Katy Perry konseri, bir yıllık P25 Müzik programı ve birçok diğer sürprizle kutlamak […]

comment 0
share
Etiketler
Amazon dijital reklam e-ticaret Google +

Ticimax, 2020 Yılı E-ticaret Büyüme Oranlarını Açıkladı

Şeyma Büyükdumlu / 21 Ocak 2021
facebook twitter
Ticimax, 2020 Yılı E-ticaret Büyüme Oranlarını Açıkladı E-ticaret teknolojileri altyapı sağlayıcısı Ticimax, 2020 yılı e-ticaret büyüme oranlarını açıkladı. Ticimax E-ticaret Sistemleri’nin altyapı hizmetini sağladığı 10binden fazla e-ticaret sitesinin 2020 satış ve ciro rakamlarına göre hazırlanan raporda, bazı kategorilerde rekor büyüme oranlarına ulaşıldığı görüldü. 2020’nin şampiyonu Beyaz eşya ve küçük ev aletleri segmenti oldu. En az büyüyen kategoriler ise Kırtasiye ve Çiçek kategorisi oldu. https://pazarlamasyon.com/urun/2021de-e-ticaretin-yeri/ Beyaz eşya ve küçük ev aletleri segmentinde, satılan ürün adedi bazında yüzde 530, satışlardan elde edilen tutar bazında ise yüzde 1700 büyüme gerçekleşti. Büyüme oranlarıyla dikkat çeken diğer kategoriler ise ev tekstili, gıda, hediyelik eşya, iç giyim, tesettür giyim, kozmetik, oyuncak, petshop, mobilya, bahçe mobilyası ve internetten satılan sağlık ürünleri oldu. Ev tekstilinde satılan ürün adedi bazında yüzde 610, satışlardan elde edilen tutar bazında ise yüzde 320 oranında büyüme gerçekleşti. Gıda kategorisinde adet bazında yüzde 460, tutar bazında yüzde 530, Hediyelik Eşya kategorisinde adet bazında yüzde 400, tutar bazında yüzde 390, internetten satılan sağlık ürünlerinde adet bazında yüzde 450, tutar bazında yüzde 355, Petshop kategorisinde adet bazında yüzde 380, tutar bazında yüzde 410 büyüme gerçekleştiği tespit edildi. Oyuncak kategorisinde adet bazında yüzde 400, tutar bazında yüzde 360, Kozmetikte adet bazında yüzde 390, tutar bazında yüzde 400, Giyim kategorisinde adet bazında yüzde 180, tutar bazında yüzde 200, Tesettür Giyimde adet bazında yüzde 350, tutar bazında yüzde 370, İç Giyimde adet bazında yüzde 290, tutar bazında yüzde 350, Cinsel Ürünler kategorisinde adet bazında yüzde 230, tutar bazında yüzde 370, Mobilya ve Bahçe Mobilyasında adet bazında yüzde 270, tutar bazında yüzde 400, Hırdavatta adet bazında yüzde 300, tutar bazında yüzde 320, Bilgisayar kategorisinde adet bazında yüzde 340, tutar bazında yüzde 240 büyüme gerçekleşti. Bebek-Çocuk kategorisinde adet bazında yüzde 240, tutar bazında yüzde 270, Aydınlatma Ürünlerinde adet bazında yüzde 370, tutar bazında yüzde 270, Mücevheratta adet bazında yüzde 280, tutar bazında yüzde 330, Hobi kategorisinde adet bazında yüzde 190, tutar bazında yüzde 200, Spor Malzemelerinde adet bazında yüzde 180, tutar bazında yüzde 190, Ayakkabı kategorisinde adet bazında yüzde 200, tutar bazında yüzde 180, Av ve Kampçılık Malzemeleri kategorisinde adet bazında yüzde 130, tutar bazında yüzde 220, Çeyiz kategorisinde adet bazında yüzde 100, tutar bazında yüzde 180, Otomotiv Yedek Parçada adet bazında yüzde 170, tutar bazında yüzde 150, Kırtasiyede adet bazında yüzde 100, tutar bazında yüzde 50, Çiçek kategorisinde ise adet bazında yüzde 20, tutar bazında da yüzde 40 oranında büyüme gerçekleşti.
Türkiye’de, Black Friday’de Online Alışveriş Rekoru Kırıldı
Türkiye’de, Black Friday’de Online Alışveriş Rekoru Kırıldı

Tüketim çılgınlığının yaşandığı Efsane Cuma (Black Friday) kampanyaları, son yıllarda ülkemizde de tüketiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bu sene de özel indirim kampanyaları ve tanıtım etkinlikleriyle Efsane Cuma’da e-ticaret dünyası için […]

comment 0
share
Etiketler
Amazon dijital reklam e-ticaret Google +
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön