6 Şubat Çarşamba, Google Cloud’da yayınlanan blog yazısını incelediğimizde anlıyoruz ki, spam e-mail engellemede yapay zeka gittikçe aktif rol oynamaya başlıyor.
Haberin asıl kahramanı olan TensorFlow sizce nasıl bir platform?
TensorFlow 2015 yılında Google tarafından piyasaya sürülen açık kaynak kodlu bir makina öğrenmesi platformu ve bir yapay zeka şekli diyebiliriz. Özellikle verilerin nasıl ve ne zaman tamamlanacağına dair kendi kararlarını vermek için analizler yapabiliyor ve derin öğrenme için kullanılıyor.
Aşağıdaki video size TensorFlow’un daha neler yapabileceği hakkında sizlere daha detaylı bilgi verecek.
Günlük 100 milyon spam mailin engellenmesi sizce yeterli olur mu?
Bu soru üzerine şöyle kabaca bir hesap yapalım. 100 milyon spam e-mail denince evet rakam kulağa yüksek geliyor. Fakat, Gmail kullanan yaklaşık 1,5 milyar kullanıcı olduğunu olduğunu da unutmamak lazım. Dolayısıyla, yapay zeka yardımıyla 100 milyon spam e-mail daha engellenecekse, bu rakamı kullanıcılara yaydığımıza her 10 kullanıcı için ekstra bir engellenen spam e-posta denk geldiğini söyleyebiliriz.
Şimdi hemen bardağın boş tarafından baktığımızı düşünmeyin lütfen. Aksine tüm bunları mümkün kılan TensorFlow’a güvenimiz tam.
Google da bu teknolojiden faydalanıyor çünkü TensorFlow platformu zor bulunan bu spam türlerini daha iyi tespit etmesine oldukça yardımcı oluyor. Ayrıca, spam emailleri engellemede yapay zekadan faydalanma da gittikçe kullanımı artan bir trend.
İstenmeyen postaları engellemek için de yararlanılan TensorFlow platformu arkasındaki teknoloji ile süreci elbette daha da iyiye götürecektir.
Aslına bakarsanız Gmail yıllardır çeşitli filtrelerle spam emaillerden bizi uzak tutmak için uğraşıyor. Bu filtrelerin arkasında da yine bir yapay zeka teknolojisi var. Kural tabanlı filtreler her ne kadar belirgin spam emailleri engelleyebilse de kullanıcıların sorunlarını çözümlemeye yetmiyor.
Son günlerde hiç Gmail hesabımıza şöyle bir baktınız mı? Belki de makine öğrenmesiyle geliştirilen bir filtre sisteminin, oluşturulan yeni algoritmalrın bizi bu istenmeyen postlardan tamamen kurtarabileceği düşünmek belki de artık hayal değil.
TensorFlow’un spam engelleyici makina öğrenmesi zaman geçtikçe gelişmeye devam edecek. Yakın gelecekte her bir kullanıcının ihtiyaçları özelinde spam korumaları çeşitlendirilmesine yardımcı olacak. Tüm bu yeni gelişmeler bizleri umutlandırıyor doğrusu.
Kaynaklar: Google Cloud Blog , TensorFlow,Digital Trends