Google Arama Sonuçlarındaki Yeniliği Fark Ettiniz mi?

Google, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında mobil cihazlarda arama sonuçlarındaki görsel yenilemenin benzerini şimdi de masaüstünde kullanıma sunuyor.

Google Mayıs ayında mobil arama sonuçları sayfasını yenileyerek kullanıcıların aradıklarını bulmalarını kolaylaştırmıştı.
Google SearchLiaison’ün 13 Ocak’ta paylaştığı bir tweet’te Google şimdi aynı tasarımı masaüstü arama sonuçlarına getirdiğini duyurdu.

Google aramasının yeni masa üstü görselinde, arama sonuçları kartının üstünde görünen web sitesinin adı ve simgesi görünüyor. Bu yenilikle beraber, kullanıcıların Google arama sonuçlarını daha kolay taramaları ve neyi tıklayacağına karar vermelerine yardımcı olmak hedefleniyor.
Last year, our search results on mobile gained a new look. That’s now rolling out to desktop results this week, presenting site domain names and brand icons prominently, along with a bolded “Ad” label for ads. Here’s a mockup: pic.twitter.com/aM9UAbSKtv
— Google SearchLiaison (@searchliaison) January 13, 2020
Favicon hangi boyutta ve formatta yükleneli?
Site sahipleri, Google Arama listelerinin yanında görünmesini istedikleri tercih ettikleri bir favicon belirleyebilir. Favicon görsel boyutu hakkında size 2 tavsiyemiz olacak.
- Favicon kare olmalıdır. 48x48px, 96x96px, 144x144px vb. boyutlar olabilir. Favicon formatları jpg, PNG olarak belirlenebilir. Tüm formatlar için buraya tıklayabilirsiniz.
- Google sizin yüklediğiniz favicon görselini arama sonuçlarında 16x16px haliyle gösterecek. Dolayısıyla siz de favicon görselinizin bu boyutta da iyi gözüküp gözümlediğini kontrol edebilirsiniz. Unutmayın, Google arama sonuçlarında yüklediğiniz favicon’u boyutlandırıyor ancak sizden 16x16px-ölçüsünde bir favicon yüklemenizi istemiyor.
Google’nın konu ile ilgili yaptığı tüm açıklamaya buraya tıklayarak ulaşabilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Google arama sayfasında alan adları ve marka simgeleri de artık daha belirgin bir şekilde görüntüleniyor. Reklamlar ise kalın bir siyah “Reklam” etiketi ile gösteriliyor.
Kaynak: Wersm
Adidas, Yeni Ayakkabısının Yenilebilir Versiyonunu Yaptırdı

Son aylarda sosyal medyada sebze, meyve, eşya vb. şeylere gerçekleri kadar benzeyen özel yapım pastaların resimleri ve videoları dolanmaya başladı. “Her Şey Pasta” (Everything Is Cake) adı verilen bu internet […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Türkiye’nin İlk Lisanslı Kripto Para Borsası Thodex’in Google Ads Ajansı Destex Digital Oldu

Ülkemizin ilk Fincen MSB (Money Service Business) Lisanslı global kripto para borsası Thodex'in Google Ads (Google Görüntülü Reklam Ağı, Google Remarketing) operasyonlarını Destex Digital yönetiyor.
Dünya çapında 6 kıta ve 120’yi aşkın ülkeye başarıyla hizmet veren Thodex, reklam çalışmalarını Destex Digital’e emanet etti. Müşteri portföyü oldukça geniş olan ve dijital reklamcılık çözümleri ile adından sıklıkla söz edilen başarılı ajans Destex Digital, yeni çözüm ortaklığından memnuniyet duyduklarını ve çalışmaları aktif ettiklerini belirtti.
Yatırım güvenliği, kaliteli hizmet ve kullanıcı deneyimini ön planda tutan Thodex, dünya çapında bir kripto para deneyimi sunarken dijital hakimiyetini de Destex Digital ile güçlendiriyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Uyumsoft, Altınkılıç, Ray Sigorta, Yıldız Teknopark gibi birçok önemli referansa sahip olan Destex Digital, sunduğu başarılı medya stratejileri ile markaların tüm dijital ihtiyaçlarını karşılıyor.
Thodex için birçok ünlü isim ve influencer ile aynı anda başlatılan reklam kampanyasında Porsche Panamera ve daha birçok hediye veriliyor. Siz de
Thodex'e kayıt olup çekilişe katılabilirsiniz.
SAS’ın Ev Sahipliğinde Analytics Cafe @Home’da Liderler Covid-19’dan Sonra Yeniden Ayağa Kalkmayı Konuşacak

SAS Türkiye’nin uzun yıllardır gerçekleştirdiği Analytics Cafe programı, Covid-19 salgını sürecinde konsept değiştirerek Analytics Cafe @home ismiyle birbirinden değerli konuklar ağırlamaya ve yapay zekayı merkezine alan iş dünyasına yönelik konular […]
Netflix Nelerin Popüler Olduğunu Gösterecek

Kendinizi düşünün. Netflix açmadan ilk ne yapıyorsunuz? Hele ki aile ya da arkadaşlarla toplanılmışsa, ayrı bir özen göstermek gerekiyor. Genelde yapılan, fiyasko bir film seçmektense internette kısa bir araştırma yapıp, türüne göre en iyi Netflix filmlerini listeleyen blog postları incelemek oluyor. Yakın bir zaman sonra böyle bir zahmete girmeniz gerekmeyecek. Top 10 listeleri yapılan testler sonrası ülkemizde de yayınlanacak.
Kullanıcı sayısını artırmak için hiç durmadan proje geliştiren Netflix, dünya genelindeki yaklaşık 168 milyon kullanıcısına her dönem yenilik sunmak istiyor.
Bu yeni özellik şimdilerde İngiltere ve Meksika’da test ediliyor. Genel film listelerinin yanı sıra, yakında yanı sıra filmler ve diziler sekmelerine tıkladığınızda en popüler Top 10 dizi ve Top 10 film listelerini de görebileceksiniz. İşin güzel yanı da bu listelerin günlük listeler olacağı.
Top 10 listelerini severiz. Müzikte, kitapta, filmde... Nelerin popüler olduğunu öğrenmenin en pratik yoludur. Hele ki yoğun bir temponuz varsa bu listeler size bugünü yakalamak için bulunmaz bir fırsat verir.
Netflix’de yine kullanıcıların bu yöndeki ihtiyaçlarından ve internetteki Netflix ile ilgili içerik üreten kaynaklardan feyz alarak böyle bir özellik sunmak istiyor.
Özel tasarımlı bu yeni özellik, ülkemizdeki diğer insanların neler izlediğini görmenizi sağlayacak. İçerik akışında yeni bir satır olarak görülecek bu yeni liste, Her gün güncellenecek .

Her gün güncellenecek ve sıranın konumu, gösterilerin ve filmlerin sizin için ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak da değişecek.
İngiltere ve Meksika'daki testlerden sonra top listelerin olacağı yeni satır hizmette sunulacak.
Netflix’in bu Top 10 listesinde Türkiye’de hangi içerikler olacağı ise merak konusu. Şimdilik Netflix Türkiye’den gelecek haberleri bekleyeceğiz.
Kaynak: Bloomberg
Aylık Pazarlama, İletişim ve Teknoloji Trendleri | Ekim 2020

Pazarlama, iletişim ve teknoloji alanlarında her geçen gün yeni bir değişim meydana geliyor, bu da her sektörü farklı bir şekilde geliştiriyor. Öne çıkan bu gelişmeleri daha rahat takip edebilmeniz adına her […]
Yılın İlk 6 Ayında, Türkiye’de 6,3 Milyar TL Medya Yatırımı Yapıldı
Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2020 Yılı İlk 6 Ay Raporu’na göre, toplam medya yatırımları 6 milyar 294 milyon TL olarak gerçekleşti. Yine bu dönemde toplam medya ve reklam yatırımlarının tutarı, 7 milyar 867 TL oldu. İlgili rapor, Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlandı.
Pandemi Sürecinin Yatırımlardaki Etkisi Dikkat Çekici
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının, Türkiye medya ve reklam yatırımlarının üzerinde de direkt etkisi gözlemleniyor. Bu süreçte reklamverenler öncelikle marka bilinirliğinin korunması için, daha sonra da satış odaklı kampanyalar gerçekleştirdi. Özellikle yaşam stili tarzı ürün skalasına sahip olan reklamverenlerin yeni öncelikleri, evde geçirilen sürelerin artışıyla birlikte yeni müşteri kazanmak oldu.
Birçok reklamveren de evde geçirilen zamanın artmasıyla doğru orantılı şekilde ev içinde daha çok tüketilen mecralara yöneldi. COVID-19 sürecinin reklam yatırımları üzerindeki etkisi en çok bu yılın ikinci çeyreğinde hissedildi. TV ve dijital, diğer mecralara göre pandeminin olumsuz etkisini daha az yaşarken özellikle sinema ve açık hava medya yatırımlarında büyük düşüşler gerçekleşti.
TV İzleme Süreleri Yükseldi
Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde %34,7 oranında paya sahip olan TV medya yatırımları, bu yılın ilk altı ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4,9 artarak 2 milyar 186 milyon TL’ye yükseldi. Pandemi öncesi global TV reklam harcamalarında, 2020 yılında %2,5 büyüme beklenirken pandemi etkisi sonrasında ise %13,8’lik küçülme ile sonuçlanması bekleniyor.
Türkiye’de pandemi döneminde evde geçirilen zamanın artması ile toplam TV izleme süreleri yükseldi. Mart-mayıs döneminde tematik kanal izlenmesi daha hızlı artarken kısıtlamalar sebebiyle çekimlerin iptali, ana kanallarda tekrar yayınları zorunlu kıldı. Perakende, finans ve özellikle e-ticaret sektörlerinde günün şartlarını adresleyen kampanyalar ile hareketlilik sağlanırken bazı reklamverenler özellikle prodüksiyondaki zorluklar nedeniyle önemli ölçüde kampanyalarını iptal ettiler veya ertelediler. Bu nedenle, hızlı başlayan televizyon reklam yatırımları beklenenin altında büyüdü. Tematik kanallara talep artarken özellikle bu kanallarda yer alan canlı yayınlardaki reklam yatırımları önem kazandı. Tüm spor müsabakalarının iptali veya ertelenmesi, tematik kanal içeriğini olumsuz yönde etkiledi.
Haziran itibariyla kısmen normale dönüş ile temmuz ve ağustosta ertelenmiş olan talebin, teşvik kredilerinin devreye girmesi sonucu, mevsimsel etkinin tersine televizyon, artan bir talep aldı. Yıl sonu raporunda ikinci yarı yıl reklam yatırımlarında kayda değer bir artış bekleniyor.
Dijital İçerik Tüketimi Arttı
Dijital medya yatırımlarının raporlanmasında bu yıl yapılan metodoloji değişikliği ile yatırımlar daha geniş bir kapsamda ele alınıyor. Metodoloji değişikliği nedeniyle toplam dijital medya yatırımları bir önceki yılın aynı dönemi ile birebir karşılaştırılamamakla beraber önemli bir büyüme gerçekleştiği görülüyor. Türkiye’deki Medya Yatırımları içerisinde %55,3 oranında paya sahip dijital medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 3 milyar 479 milyon TL seviyesine ulaştı.
Pandemi döneminde karantina ve uzaktan çalışma uygulamaları sebebiyle evde geçirilen zamanın artması ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital içerik tüketimi arttı. Gündem sebebiyle haber içeriklerinin tüketiminde ve buna bağlı olarak haber portalları, gazete ve haber kanallarının internet sitelerinin ziyaretçi sayılarında artış oldu. Dijital platformlardan dergi okuyanların sayılarında da artış yaşandı.
Benzer şekilde, PC üzerinden ve mobilden oyun oynama, video izleme ve müzik dinleme süreleri uzadı. Gerek bireysel, gerek kurumsal hesapların sosyal medya ve video platformları üzerinden canlı içerik paylaşımları ve bu içeriklerin tüketimi önemli nispette artış gösterdi. Dijital platformlar üzerinden film ve dizi yayını yapan platformların aboneliklerinde, dijital radyo ve podcast dinleme alışkanlığında da artış gözlemlendi.
Bu dönemde arama motoru, video reklamları ve sosyal medyanın dijital reklam yatırımlarından aldıkları paylarda önceki yıllara göre artış yaşandı. Mobilin dijital reklam yatırımlarından aldığı pay, önemli ölçüde yükselerek %71,6’ya ulaştı, programatik yöntem ile satın alınan yatırımların payı ise %81,4’e çıktı.
Dijital reklam yatırımlarının özellikle okula dönüş ve kasım-aralık dönemindeki online satış kampanyalarının etkisiyle 2020’nin ikinci yarısında artış göstereceği; diğer yandan pandeminin günlük yaşama etkilerinin nispeten azalması sonucu ilk yarıda yatırım ve buna bağlı pay kaybı yaşayan mecralara yapılacak yatırımların artmasıyla, dijitalin toplam reklam yatırımlarından ilk yarıda aldığı payın değişebileceği öngörülüyor.
Mobilde Günlük Aktif Kullanıcı Sayısında Artış
Pandemi dönemi boyunca dijital dönüşümün ve evden çalışma oranının yükselmesi ile mobil ticaret, mobil bankacılık, evlere servis eden mobil uygulamaların kullanımları, mobil oyunlar, hayatı kolaylaştıran mobil hizmetlerin ve uygulamaların kullanımları ciddi oranda arttı. Mobil reklam yatırımları, 2020’nin ilk 6 ayında 2 milyar 491 milyon TL seviyesine ulaştı.
Mart ayı itibariyle, e-ticaret verilerinin yükselmesi, haberleşmek için yoğun olarak mobil haberleşme teknolojileri ve sosyal medyanın kullanılması, özellikle müzik, eğlence, yemek tarifleri, spor içerikleri, hobilere yönelik içerikler ve dizi tekrarı içeriklerinin yoğun olarak mobil ortamlardan tüketilmesi reklamverenlerin de ilgisini artırdı. Pandemi döneminde mobil oyunlardaki günlük aktif kullanıcı sayısında %15 artış gözlemlendi ve bazı oyunların Türkiye’de günlük aktif kullanıcı sayıları 5 milyon seviyelerine ulaştı. Bu vesileyle oyun içi reklamlarda da artış yaşandı. Ek olarak sesli reklam vb. yeni formatlar da hayatımıza girdi.
Tirajlarda Ciddi Kayıplar Meydana Geldi
Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %2,9’luk paya sahip olan yazılı basın medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, %37,3 oranında azalarak 185 milyon TL oldu. Pandemiden kaynaklı kısıtlamalar sebebiyle tüketici mecra alışkanlığı sert bir değişim gösterdi ve gündem, haber portalları ve televizyona evrildi.
Gazete dağıtımının sokağa çıkma yasağı sebebiyle mümkün olmadığı günlerde, alternatif dağıtım yöntemlerinin de etkisiyle, yazılı basın mecralarında tiraj kayıpları yaşandı. Birçok dergi, kısıtlama döneminde kağıt baskıdan dijital yayına dönüş gösterdi. Yine reklamverenin de tercihini gazete ve dergi yerine, haber portalleri ve tematik kanallardan yana kullanması sebebiyle ilk altı ay rakamlarında düşüş raporlandı.
Açık Havanın Hızla Toparlanması Öngörülüyor
2020’nin ocak ve şubat ayları, hatta pandeminin başlangıcı olarak görülen mart ayının ortalarına kadar açık hava açısından hareketli bir performans gerçekleşti. Mart ayının ortalarında pandeminin gündemi ele geçirmesi ve sokağa çıkma kısıtlamaları, kent içi trafiğinin tamamen denecek kadar durmasına neden oldu. Açık havanın en temel özelliği hiçbir araç veya aracı kullanmadan sokağa çıkan kitlelere direkt ulaşması iken kitlelerin evlerden çıkamaması açık havayı durdurdu.
Bu etkilerle, Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %4,6 oranında bir payı bulunan açık hava medya yatırımları, bu yılın ocak-haziran döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %26,7 oranında azalarak 289 milyon TL olarak gerçekleşti. Düzenli büyüme gözlemlenen açık hava mecrasının ilk kez bu denli küçülme yaşaması beklenmeyen bir sonuç. 2020 sonuna kadar ilk yarı yıldaki küçülmeyi tamamen telafi edemese de hızla toparlanması öngörülüyor.
Radyoda Yılın İkinci Yarısında Kayıpların Telafi Edilmesi Bekleniyor
Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %2,1 oranında bir paya sahip olan radyo medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %17,1 oranında düşüş göstererek 130 milyon TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte bu yılın ilk çeyrek sonuçlarına göre, yıla çok iyi başlayan radyolar, özellikle sokağa çıkma yasaklarında neredeyse reklam kuşaklarını tamamen boş geçirdi.
Pandemi döneminde aslında radyoların dinlenme süreleri arttığı halde, reklamverende yıllardır yerleşmiş olan radyo arabada dinlenir algısı ile gelirlerde ciddi bir düşüş yaşandı. Yapılan araştırmalar radyonun hala evde dinlendiğini gösteriyor. Radyoların, yılın ikinci yarısında kayıpları telefi edip az da olsa bu yılı yükselişle kapatacağı öngörülüyor.
Sinema En Olumsuz Etkiyi Hissetti
Açık olduğu ocak-mart döneminde önceki yıla göre büyüme gösteren sinema sektörü açık hava ile en olumsuz etkiyi hisseden ve hissetmeye devam eden mecra olarak göze çarptı. Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda %0,4 oranında bir paya sahip olan sinema medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %54,1 oranında ciddi bir düşüş göstererek 25 milyon TL’de kaldı.
Pandemi öncesinde global sinema reklam yatırımlarında, 2020 yılında %5,0 büyüme beklenirken pandemi etkisi ile bu mecrada, %31,6 küçülme bekleniyor. Sinemaların mart ayında kapatılması ve ağustos ayında katı sınırlamalar ile açılması, mecranın yaşadığı en önemli sorunların başında geliyor. Kısıtlamalar sebebiyle gerek Hollywood gerekse de Türk yapımcıların film yapımını tamamen durdurması sebebiyle, reklam yatırımlarının ilk altı ayda sert bir düşüş gösterdiği ifade ediliyor.
Markalar, Dijital Dönüşüm Süreçlerini Hızlandırdılar
Değişen tüketici davranışları doğrultusunda markalar bilgi verme kanallarını ve yöntemlerini gözden geçirerek, dijital çözümlere yönelip dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdılar. Bu alana yaptıkları yatırımları arttırdılar. Örneğin, bu dönemde online alışverişte kayda değer bir artış yaşandığı ve yeni kullanıcılar kazanıldığı için gerek e-ticaret firmalarının gerekse de online satış kanalı da olan diğer firmaların dijital reklam yatırımlarında büyüme gerçekleşti.
Sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayınlarda sponsorluk ve marka entegrasyonu uygulamaları, bu dönemde kullanıcı sayıları artan birçok sosyal medya platformunun mecra karmasına dahil edilmesi, influencer pazarlaması çalışmalarındaki artış vb. değişimler de pandemi döneminde değişen tüketici davranışlarının ve oluşan yeni trendlerin medya yatırım dağılımlarına etkisini gösteriyor.
Duke Cannon’dan Corona Virüs Önlemlerine Nostaljik Yaklaşımlar

ABD’li erkek bakım markası Duke Cannon, corona virüse karşı alınan tedbirler kapsamında tasarladığı nostaljik posterleri sosyal medya hesabından paylaşıyor. ABD menşeli erkek bakım markası Duke Cannon‘un corona virüs ile savaşta […]