Google, Akciğer Rahatsızlıklarını Tespit Edebilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi

Google, geçtiğimiz günlerde iş birliği kurduğu Hindistan merkezli hastane zinciri Apollo Hospitals ile, göğüs röntgeninden elde edilen görüntüleri analiz eden bir yapay zeka algoritması geliştirdi.

Sağlık alanında yapay zeka kullanımının en büyük destekçilerinden Google yeni bir projeyle gündemde. Teknoloji devi bu sefer de insanların göğüs röntgenlerindeki dört önemli bulguyu tespit etmek için bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Tasarlanan modele göre pnömotoraks (akciğer sönmesi), kitle, kırık ve opasite (nodül) olmak üzere dört temel akciğer rahatsızlığını kolaylıkla tespit edebilmek mümkün.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, binlerce röntgen görüntüsü kullanılarak eğitilen AI algoritması, radyolog düzeyinde performans gösteriyor.

Sağda görmüş olduğunuz röntgende bu yapay zeka kullanılarak pnömotoraks hastalığı tespit edilmiş.

Bu teknoloji kullanılarak Apollo Hospitals’ten 600.000'den fazla röntgen görüntüsü elde edildi. Araştırmacılar, her bir X-ışını ile ilişkili radyoloji raporlarını kullanarak bir sistem geliştirdiler ve 560.000'den fazla görüntüyü analiz ettiler.

Google araştırmacıları, geliştirdikleri yapay zeka algoritmasının, doktorların röntgen görüntülerinde kolayca göremedikleri bulguları hızlı bir şekilde tespit edebildiğini ancak bazı durumlarda da doktorların yapay zekadan daha iyi tespit yapabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, hem AI sistemlerinin hem de doktorların becerilerini birleştiren modeller geliştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir