"İnternete erişimimizin bu kadar kolay olduğu bir dönemde ne kadar güvendeyiz, bilgilerimizin ne kadarı özel ve gizli?" sorularını tekrar tekrar sorduracak bir dava geçtiğimiz yıllarda Google'a açıldı. Google, 2020'de kişisel verilerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle hukuki bir sürecin içerisine girdi.
Google, 2020'den beri oldukça önemli bir davayla uğraşıyor. Google'ın merkezi olan ABD'de açılan bu davada yöneltilen suçlama "Gizli Sekme" özelliğiyle ilgili. Anlaşınan bu özellik pek de gizli değil. İddialara göre şirket, kullanıcılar gizli mod kullanırken de veri toplamaya devam ediyor. Gizli Sekme'nin kullanılma sebeplerinden olan veri gizliliği çoğu kullanıcının kırmızı çizgisi.
Google, dava süreci boyunca, Gizli Sekme modunu kullanan kullanıcılardan veri toplamadığını iddia etmedi. Şirket, topladıkları verilerin içeriklerle, ürünlerle, pazarlama stratejileriyle ve performans değerlendirmeleriyle ilgili olduğunu belirtti. Üstelik, Google'a göre, kullanıcılar bu durumun farkında. Gizli Sekme özelliğini açtığımız zaman ana ekranda birkaç uyarı görüyoruz. Bu uyarılarda da açıkça web site yöneticilerinin, okul veya işletmenin, hatta internet servis sağlayıcıların etkinlik takibi yapabileceği ifade ediyor. Google, daha fazla uğraşmak istemediğinden mahkemeye sunduğu anlaşma teklifiyle konuyu kapatmaya karar vermiş gibi görünüyor.
Alphabet yaklaşık 5 milyar dolarlık bir tazminat ödeyecek
Yvonne Gonzalez Rogers tarafından yönetilen davada tarafların avukatları, hâkimin açıklamasına göre konuyla ilgili bir ön anlaşmaya vardılar. Bu önerilen anlaşma, Alphabet'in yaklaşık 5 milyar dolarlık bir tazminat ödemesini gerektiriyor. Ancak, şu an için kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Tarafların anlaşmayı resmi olarak mahkeme heyetine sunmaları için Şubat 2024'e kadar süre bekleniyor.
Bu dava, internet kullanıcılarının veri gizliliği konusundaki endişelerini ve teknoloji devlerinin veri toplama politikalarıyla ilgili tartışmaları bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Google'ın bu süreçte izlediği tutum, kullanıcı gizliliği ve şeffaflık konusundaki gelecekteki adımlarını belirlemede önemli bir rol oynayabilir.