• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Global Trendler Türk Girişimcilere Büyük Fırsatlar Sunuyor

Ali Baran / 06 Ağustos 2014
facebook twitter

Verilere göre Türkiye’deki işletmelerin %90’dan fazlası kobi… Yani aslına bakılırsa kendi ayakları üzerinde durmayı seven, girişimci bir halimiz var denebilir. TOBB verilerine göre yeni açılan şirket sayısı geçen seneye göre ortalama %30 artış yaşadı. Gene aynı dönemde ise kapanan şirket sayısı %15’ler seviyesinde kaldı. Artan girişimcilik grafiğinde öne çarpan sorun startupların büyümesi olduğu düşünülüyor. TÜBİTAK gibi kurumların hibe programları, özel yatırımcıların artan fonlamaları başta Perakende, Ulaşım, İletişim ve Bilişim sektörlerini hızla geliştiriyor. Bu durum, belki de yeni katma değerler yaratarak dünya üzerinde rekabet edilebilir markalar çıkarmamıza olanak sağlayabilir. Fakat tabiki startupların şirketleşme aşamasına geçirebilmek, kobi olmanın ötesine çıkarmak gerekiyor.

Global trendler nedeniyle Türkiye şu an girişimcilerin ağzını sulandıran pazarlardan birisi. Gelişmekte olan bir ekonomi, toplumsal yapısı yeniliklere açık ve tüketim olarak büyüyen pazarları içinde barındırıyor. Şüphesiz bunun en önemli nedenleri aslında Asya’daki kapalı güçlerin dünyaya açılması ve İpek Yolu üzerinde yaşanan Rönesans etkisi… Rusya’nın artan ticari ilişkileri, Afrika ülkelerine artan yatırımlar & Asya’nın batıyla olan bağları Türkiye’nin önemini katlanarak arttıracak gibi duruyor.

Ülkenin bu trendlerle beraber gelişen ticari potansiyeli girişimcilere birçok fırsat sunuyor. Türk insanıyla çalışmanın öne çıkan avantajları farklı coğrafyalara kültürel adaptasyonu yüksek, ucuz insan kaynağı olarak belirtiliyor. Politik belirsizlikler yatırımcıları uzaklaştırsa da gelişen ekonomilere kolay erişim sağlanacak olması; şirketlerin üretim hatlarını & ana üslerini İstanbul’a çekecek gibi. Bu talep şüphesiz yerel şirketlere büyük fırsatlar ve yeni iş alanları doğuracak. Peki biz bu rekabete ne kadar açığız?

Bunların tümünü avantajımıza çevirmek için aslında Güney Kore modeli bir çalışmanın uygun olacağı görüşündeyim. Ar-Ge payını arttıran uygulamalar yapmak gerekli. Böylelikle tarım odaklı toplumun ötesine çıkabilmek; Ar&Ge fonlama ve satın almalarla uluslararası rekabet yapan şirketlerin sayısını arttırmak lazım. Girişimcilerin büyümesine olanak sağlamak; yani iş kurması için hibeler vermenin ötesinde sektördeki firmalar ve çeşitli kısıtlamalara takılmadan büyütebilmek gerek. Bu yüzden özellikle ülke için stratejik önem taşıyan sektörler seçerek odaklanmak, bir tür “baby economy” modeliyle kobileri, startupları koruyarak know-how’ın gelişmesine de olanak sağlamak gerek. Aslında bunu bir şekilde inşaat sektöründe yaptık denebilir. Amaç daha fazlası olabilmeli, özellikle ara malzeme, katma değerli ürünler ve teknolojik ürünler kategorisi için…

Bu tabi ki bir zaman alacak. Yapılan pozitif şeyler var fakat, daha fazlasına ihtiyacımız olduğu da cari açık gibi ekonomik verilerle ortada… Büyüme iştahlıyla uluslararası markalara kapıları sonuna kadar açarak değil, bir gelişim kültürü inşa edip, patron zihniyetini girişimci ruhlarla kırarak, global ölçekli ürün/hizmetler üreten bir kimya oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Ekonomik rüzgarlar bize doğru kaymış durumda. Bu gelişmelerden faydalanmak ise bizlerin elinde… Gerek toplumsal gerek bireysel… Noktayı koymadan, girişimcilik de kadının rolü çok değerli. Hatta kadınların öncülük edeceği bir girişimcilik modeli ekonomimizi apayrı noktalara getirebilir.

ELLE Dijital Performans Pazarlama Ajansını Seçti
ELLE  Dijital Performans Pazarlama Ajansını Seçti

Kadın ve erkek ayakkabı sektöründe hizmet veren ELLE, “Dijital Performans Pazarlama” çalışmalarını birlikte yürüteceği ajansını seçti. Bünyesinde; Yargıcı, Tommy Hilfiger, Timberland, Eastpak, Daikin, Cargill,Little Caesars, NN Hayat ve Emeklilik, Yatsan, […]

comment 0
share
Etiketler
Girişimcilik Nedir kadın girişimcilik pazarlama TÜBİTAK

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zynga, Türk Oyun Şirketi Peak’i Satın Alıyor

Cansu Bolat / 30 Mayıs 2020
facebook twitter
Zynga, Türk Oyun Şirketi Peak’i Satın Alıyor

Dünyanın en büyük oyun şirketlerinden Zynga'nın, Türkiye'nin önemli oyun şirketlerinden Peak'i 1,8 milyar dolara satın alacağı iddiaları resmi olarak kesinleşti.

Peak ile Zynga arasındaki 1,8 milyar dolarlık (yaklaşık 12,5 milyar TL) anlaşma imzalandığında, bugüne kadar Türkiye'de internet alanında gerçekleşen en büyük satın alma tamamlanmış olacak.

Elinde Toon Blast ve Toy Blast adında uygulama marketlerinin tepesinde yer alan popüler 2 oyunu olan Peak'in, Zynga tarafından satın alındıktan sonra sahip olduğu ekiple Peak şirketi altında oyun geliştirmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Şirket 1,8 milyar dolara satılırsa bu satışın en büyük payı Earlybird'ün olacak. Avrupa merkezli fon, satın alma bedelinin yüzde 43'ünden fazlasını yani yaklaşık 780 milyon doları kasasına koyacak. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Sidar Şahin 384 milyon dolar, aynı şekilde ilk yatırımcılardan Hummingbird Ventures da yaklaşık 362 milyon dolar alacak.

Zynga 1,8 milyar dolarlık satın almanın bir bölümünü nakit, bir bölümünü ise Zynga hissesi ile ödeyecek. 2017 yılında Peak'in sahip olduğu bazı oyunları 100 milyon dolara satın alan Zynga, 2018 yılında da Türk oyun şirketi Gram Games'i 250 milyon dolara satın almıştı.

Artıbir ve Yemek Sepeti İş Birliğinden Bir Pop-up Restoran: “Eşlikçi Dükkanı”
Artıbir ve Yemek Sepeti İş Birliğinden Bir Pop-up Restoran: “Eşlikçi Dükkanı”

Artıbir, Yemeksepeti ve Yemepsepeti Vale geçtiğimiz hafta sonunda yeni bir iş birliğine imza attı. Hafta sonuna özel olarak hazırlanan ve 300 adet sınırlı sayıda eşlikçi gönderimi yapan Lezzete +1 Eşlikçi […]

comment 0
share
Etiketler
Girişimcilik Nedir kadın girişimcilik pazarlama TÜBİTAK

Coca-Cola İçecek’ten Kadın Yönetici Oranını Artırma Sözü

Pazarlamasyon / 29 Ekim 2020
facebook twitter
Coca-Cola İçecek’ten Kadın Yönetici Oranını Artırma Sözü

LEAD Network Türkiye tarafından, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularının ele alındığı, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CEO’larının katılımıyla, eylül ayında yapılan yuvarlak masa toplantısının ardından, organizasyonun uluslararası ayağı 6 Ekim’de gerçekleşti. Çeşitlilik ve kapsayıcılığın örneklerle konuşulduğu, iyi uygulamalardan yola çıkılarak sonraki adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunulan toplantıların ardından ise Coca-Cola İçecek, bu alanda taahhüdünü somutlaştırmak üzere yola çıktı.

https://pazarlamasyon.com/lenovodan-isyerinde-cinsiyet-esitligine-yonelik-ilginc-kampanya/

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su James Quincey ve LEAD Network Kurucusu Mick Broekhof’un katılımıyla 26 Ekim 2020 tarihinde online ortamda gerçekleşen imza töreni ile Coca-Cola İçecek, 2025’e kadar müdür ve üst düzey yönetici pozisyonlarda çalışan kadın oranını %5 artıracağının sözünü verdi.

Coca-Cola İçecek, hızlı tüketim sektörü genelinde bu taahhüdü veren öncü şirketler arasında yerini aldı. Şirketlerin cinsiyet eşitliğini sağlamak için yapılandırılmış planlar çerçevesinde verdiği bu taahhüt (CEO Pledge) cinsiyet eşitliğinden yana bir tutum sergilemenin ve ekonomi ve iş dünyasında kadın oranını artırma kararlılığının sözü olarak konumlanıyor.

https://pazarlamasyon.com/coca-cola-2019-bloomberg-cinsiyet-esitligi-endeksine-girdi/

“Eşitlik Anlayışını Faaliyet Gösterdiğimiz Her Alana Yaymayı Amaçlıyoruz”

Din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeden eşit fırsat sunma anlayışını yaptıkları işin her alanına yaymayı hedeflediklerini belirten Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, sektörel iş birliği ile bu yönde itici bir güç olmayı amaçladıklarını ifade etti. Eşitlik anlayışını faaliyet gösterdikleri her alanda gözettiklerinin altını çizen Burak Başarır, iş ortaklarını da bu konuda teşvik ettiklerini belirtti ve şunları söyledi:

“2013’te yayınladığımız İş Yeri Hakları ile başlayan, 2019’da İnsan Hakları’na dönüşen politikalarımızda bu konuda hem çerçeveyi belirliyor hem de taahhüdümüzü yineliyoruz. Politikanın; Çeşitlilik ve Dahil Etme, Keyfi Ayrımcılık, Güvenli ve Sağlıklı İş Yeri gibi prensipleri bu konuda net bakış açımızı ortaya koyuyor. Yine bu kapsamda, 2015 yılından bu yana imzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEP) kadın çalışanlarımızı desteklemek ve geliştirmek için kendimize bir rehber olarak kullanıyoruz. Biz bu konuda daha yapılacak çok şey olduğuna inanıyoruz. Tüm çalışanlarımızın bu gelişime liderlik etmesini hedefliyoruz.”

Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici
Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2020’nin dördüncü çeyreğine yönelik olarak cesaret verici seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. COVID-19 salgınının şartları altında 739 Türk işverenin görüşlerine […]

comment 0
share
Etiketler
Girişimcilik Nedir kadın girişimcilik pazarlama TÜBİTAK

WhatsApp’tan Güncelleme Hakkında Açıklama: Facebook Mesajlarınıza Erişemiyor

Şeyma Büyükdumlu / 11 Ocak 2021
facebook twitter
WhatsApp’tan Güncelleme Hakkında Açıklama: Facebook Mesajlarınıza Erişemiyor

Geçtiğimiz günlerde WhatsApp'ın kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanan aldığı yeni güncelleme kararını sizlerle paylaşmıştık. 

Kullanıcılar, alınan bu karara tepki göstererek Telegram, Bip, Signal gibi alternatif uygulamalara geçmeye başladılar. WhatsApp ise kullanıcıların bu kararından hemen sonra yeni açıklamalarda bulundu.
WhatsApp, gizlilik sözleşmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "İşletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz. Bu güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor" ifadesinde bulundu.

Kullanıcılarının mesajlarının "uçtan uca şifreleme" yöntemi ile korunduğunu, üçüncü şahısların ve hatta Facebook'un bile bu mesajlara erişemediği açıklamasında bulunan WhatsApp yetkilileri, yeni güncelleme hakkında, işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına gizlilik politikalarını güncelledikleri söyleniyor.

Siz bu açıklama hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu açıklamadan sonra WhatsApp'ı güvenilir buluyor musunuz?

Adidas, Yeni Ayakkabısının Yenilebilir Versiyonunu Yaptırdı
Adidas, Yeni Ayakkabısının Yenilebilir Versiyonunu Yaptırdı

Son aylarda sosyal medyada sebze, meyve, eşya vb. şeylere gerçekleri kadar benzeyen özel yapım pastaların resimleri ve videoları dolanmaya başladı. “Her Şey Pasta” (Everything Is Cake) adı verilen bu internet […]

comment 0
share
Etiketler
Girişimcilik Nedir kadın girişimcilik pazarlama TÜBİTAK
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön