• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Girişimciler ve İşletmeler, Farklı Alan Adı Uzantıları ile Hizmetlerini Dijitalde Nasıl Pazarlıyor?

Pazarlamasyon / 01 Ekim 2020
facebook twitter

Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, öncelikle bir alan adı ve bununla birlikte gelen alan adı uzantısını seçmeniz gerekir. Geçmişte bu seçimin yapılması oldukça zordu. Çünkü .COM veya .NET gibi yalnızca iki seçenek vardı. Fakat artık durum değişti ve şu an binden fazla alan adı uzantısı mevcut. .COM tahmin edeceğiniz gibi hala web dünyasına hakim. Peki bu çok önemli bir detay mı? Kayıtlı alan adı uzantılarının kaçı .COM?

Verisign’ın son verilerine göre, 2019’un üçüncü çeyreğinin sonunda 359,8 milyon kayıtlı alan adı vardı. Önceki çeyreğe göre 5,1 milyon daha fazla alan adı kaydı yapıldı ve alan adı kayıtlarında %1,4 artış oldu. Alan adı kayıtları yıldan yıla 17,4 milyon artarak 2018’e göre %5,1 arttı.

2019’un üçüncü çeyreğinin sonunda .com ve .net 157,4 milyon alan adı kaydı ile aynı yılın ikinci çeyreğine oranla %0,8 artış gösterdi.

.com şu an en fazla kayıt sayısına sahip en yaygın TLD’dir. .NET ve .ORG TLD’ler sıralamasında 5. ve 7. sırada yer alır. Listenin geri kalanı ccTLD’lerden oluşur.

  1. .COM – 144 milyon
  2. .TK – 25.1 milyon
  3. .CN – 23 milyon
  4. .DE – 16.3 milyon
  5. .NET – 13.4 milyon
  6. .CO.UK – 13.3 milyon
  7. .ORG – 10 milyon
  8. .TW – 6.8 milyon
  9. .NL – 5.9 milyon
  10. .RU – 5.7 milyon

Farklı Alan Adı Uzantıları 

1000’den fazla farklı alan adı uzantısı mevcut, bu nedenle tüm alan adı uzantılarını burada tek tek ele almayacağız, fakat en popüler olanlara kısaca bir göz atalım:

.COM: Bu en popüler alan adı uzantısıdır. Başlangıçta ticari siteler için kullanılıyordu, ancak şimdi her tür web sitesi için kullanılıyor.

.NET: Başlangıçta ağa bağlı web siteleri için tasarlanmış olan bu alan adı uzantısı, günümüzde çok çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. İdeal seçiminiz olan .com uzantısında alınmışsa, .net 2. tercihiniz olabilir. Anlamı göz önüne alındığında teknoloji şirketleri için ideal bir uzantıdır.

.ORG: Organizasyonlar için idealdir. Web siteniz kar amacı gütmeyen bir kuruluşsa, .org uzantısını kullanabilirsiniz. Bir işletmeyseniz .org sizin için ideal bir alan adı uzantısı değildir.

.EDU: Bu alan adı uzantısı halka açık kayıt için mevcut değildir, kolejler ve eğitim kurumları tarafından kullanılır.

.INFO:  Web siteniz yalnızca bilgi için veya bir bilgi veritabanı olarak kullanılıyorsa, .info alan adı uzantısını kullanabilirsiniz. Hiçbir şey satmıyorsanız, bu alan adı sizin için uygun olabilir.

.BIZ: İşletmeler için .com alan adına bir alternatiftir, ancak spam içerikli siteler tarafından kullanılması nedeniyle bazı kötü çağrışımları vardır.

.ME: Bu uzantı, genellikle ticari amacı olmayan kişisel web siteleri veya bloglar için kullanılır.

Yukarıda listelenen alan adı uzantıları en yaygın seçeneklerdir, ancak toplam seçeneklerin sadece bir kısmıdır. .name, .pro, .tv gibi diğer seçenekler, özel işletmeler veya endüstriler için kullanılır. Bunlar, yalnızca odaklanılmış bir iş modeliniz varsa veya web siteniz belirli bir kitleye odaklanmışsa geçerli seçeneklerdir.

İşletmem İçin Hangi Alan Adı Uzantısını Seçmeliyim?

Alan adlarının ne işe yaradığını öğrendiğinize göre, artık işletmeniz için hangi TLD’nin doğru olduğunu seçmeniz gerekiyor. 

Bazı şirketler, başka birinin adlarını farklı bir uzantı ile kullanmasını önlemek için mevcut tüm alan adlarını tercih eder. Diğer uzantıları satın almak size daha fazla trafik kazandırmazken, fakat markanızın koruması amacıyla bunları sitenize yönlendirebilirsiniz.

Bir alan uzantısı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

1. Sitenizin Amacı

Sitenizin amacı dikkate alınması gereken en önemli şeydir. Bir alan adı uzantısı seçerken, nihai gelir yönteminizin ne olacağını düşünmeniz gerekir. Çevrimiçi bir işletmeniz varsa, .COM veya .biz, bir organizasyonunuz varsa, .ORG uzantısını kullanabilirsiniz. Sadece çevrimiçi bir günlük tutmak amacıyla bir blogunuz olsun istiyorsanız, o zaman .ME sizin için ideal bir çözüm olabilir. Sebep her ne olursa olsun, seçtiğiniz TLD, sitenizin nihai amacına göre şekillenmelidir. Böylece yaptığınız işle bir bütünlük sağlanır.

2. Yerel TLD’leri Unutmayın

Yerel SEO’nun yükselişiyle, bulunduğunuz belirli bir coğrafi bölgeyi hedeflemeyi de düşünebilirsiniz. 200’den fazla farklı ülke kodu TLD’si vardır, bu nedenle bulunduğunuz yere uyan bir TLD seçebilirsiniz. Örneğin, Türkiye için .COM.TR, ABD için .US, Birleşik Krallık için .CO.UK kullanılabilir.

3. SEO’yu Unutmayın

Sitenizin iyi bir sıralama elde etmesini istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu sizin için önemli bir konu olacaktır. .com alan adı uzantısının en iyi sıralamaya sahip olacağını iddia eden çok fazla kaynak vardır, fakat bu muhtemelen en popüler uzantı olduğu için geçerlidir.

Online İşletme İçin Neye İhtiyacınız Var?

İster serbest çalışan bir fotoğrafçı olun ister ticaret yapıyor olun, harika bir online işletmeye sahip olmak istiyorsanız, çevrimiçi pazarda etkili bir şekilde rekabet etmesine yardımcı olacak 6 temel adımı aşağıda inceleyebilirsiniz.

1. Domain (Alan Adı)

Web sitesi adresiniz olarak da bilinen alan adınız, genellikle sitenize giriş noktasıdır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için olduğu kadar kullanılabilirlik açısından da iyi bir izlenim bırakması önemlidir. Hangi alan adını kayıt etmeliyim ve nereden domain sorgulaması yapabilirim diyorsanız da Hosting.com.tr’yi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

2. Hosting veya Sunucu

Hosting veya sunucu, bir web sitesinin internette görüntülenmesi için gerekli teknolojiyi ve hizmetleri sunan bir şirkettir. Alan adınızı hosting sağlayıcınıza bağlarsınız, böylece kullanıcılar web sitenizin adresini ziyaret ettiklerinde, hosting hesabınızda sakladığınız web sitenizi görebilirler. Hosting seçeneklerini incelemek için Hosting.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

3. Web Sitesi

Online işletmenizi etkin bir şekilde temsil etmek için alan adınızı ve hosting şirketinizi seçtikten sonra web sitenizi kuracağınız platformu (WordPress, Joomla, Drupal vb.) seçmek için almanız gereken bir dizi karar vardır. Web siteniz, özellikle çevrimiçi bir işletme için işinizin en büyük temsilidir. Bu yüzden ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve misyonunuzu doğru şekilde yansıtması gerekir.

4. SSL

SSL, güvenli internetin bel kemiğidir ve web sitenizi korumak için gereklidir. Hem web sitelerinin hem de kullanıcıların kişisel bilgileri için gizlilik, kritik güvenlik ve veri bütünlüğü sağlar. Bir SSL sertifikası kullanıldığında, bilgileri gönderdiğiniz sunucu dışında bilgiler herkes tarafından okunamaz hale gelir. Bu, onu bilgisayar korsanlarından ve kimlik hırsızlarından korur.

5. Kurumsal E-Posta

Gmail, Hotmail veya Yahoo gibi ücretsiz bir e-posta barındırma hizmetlerini kullanan birçok işletme var. Fakat bu e-posta hesapları işletmelere, ücretsiz e-posta barındırma hizmeti sağlayıcılarının uzantılarıyla sonlandırılmış bir e-posta kimliği sağlar. Kurumsal e-posta ise, özellikle bir işletme için kullanılan e-posta’dır. Kurumsal bir e-posta adresi, isim@sirketadi.com gibi bir şirket adı içerir. Bu profesyonel e-posta kimliği, yalnızca kişinin şirket adına hareket etme yetkisi olduğunu kanıtlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların yaptığı her iletişimde işletme adınızı görünür kalır.

6. Marka Tescili

İşletmelerin markalarını yasalarla koruma altına almaya yarayan marka tescili, markanızın “Sınai Mülkiyet Kanunu” kapsamında koruma altına alınmış olmasını sağlar. 

Alan Adını Nasıl Satın Alabilir, Kayıt Edebilirim?

ICANN tarafından alanı adlarını kaydettirmek için yetkilendirilmiş en iyi alan adı kayıt kuruluşlarından herhangi birinden bir alan adı kaydedebilirsiniz.

Çok sayıda farklı kayıt şirketi olduğundan, aşağıda bir alan adını kaydetmenin en popüler yolunu ele alacağız.

Hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Hosting.com.tr, dakikalar içinde alan adınızı kaydetmenizi sağlayarak   alan adınızı herhangi bir barındırma sağlayıcısına yönlendirmenize olanak tanıyan kolay bir alan adı kontrol paneli sunar.

Hosting.com.tr ile bir alan adını nasıl kaydedeceğiniz aşağıda adım adım açıklanmıştır.

Öncelikle, Hosting.com.tr web sitesini ziyaret etmeniz ve kaydolmak istediğiniz alan adını arama kutusuna girmeniz gerekir.

Alan adınız kullanılabilir durumda ise, devam edebilir ve domaininizi sepete ekleyebilirsiniz.  Sayfada alan adınızı ve kayıt dönemini göreceksiniz. Dilerseniz kayıt süresini 10 yıla kadar uzatabilirsiniz.

Devam etmek için bir Hosting.com.tr hesabı oluşturmanız gerekecek. Bir hesap oluşturduktan sonra, fatura adresinizi girerek alan adınız için ödeme yapabilirsiniz. 

Hosting.com.tr şimdi alan adınızı kaydedecek ve size ait olan kontrol panelinize bir bağlantı içeren bir e-posta gönderecek.

Dijital Pazarlamanın Gücünden Yararlanın

Alan adınızı, alan adı uzantınızı, hosting servis sağlayıcınızı vb. online işletme kurmak için ihtiyacınız olan tüm seçimleri tamamladınız. Peki şimdi ne olacak? Hizmetlerinizi dijitalde nasıl pazarlayacaksınız? İşte cevabı:

1. SEO

Arama motoru optimizasyonu, web sitenizi arama motorları için optimize etme işlemidir. SEO’nun temel amacı, bir web sitesinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına ve arama motorlarından organik trafik almasına yardımcı olmaktır.

2. Sosyal Medya

Sosyal medya pazarlaması, çeşitli sosyal ağlardaki insanlara içerik pazarlama kampanyaları, ücretli reklamlar veya her ikisi aracılığıyla ulaşmakla ilgilidir. Bir sosyal medya pazarlama kampanyasının birincil amacı, marka bilinci ve sosyal güven oluşturmaktır, ancak sosyal medya pazarlamasına daha derine indikçe, bunu potansiyel müşteriler elde etmek için veya hatta doğrudan bir satış kanalı olarak kullanabilirsiniz.

3. Google Ads

Google Ads, ücretli reklamlar aracılığıyla markanızın internet kullanıcılarına ulaşmasını sağlar. Google Ads ile kampanyalar oluşturabilir, reklamlarınızı ürün ve hizmetlerinizle ilgili terimler arayan kişilere gösterebilirsiniz. Bu kampanyaları, kullanıcıların demografik özelliklerine (yaş, cinsiyet vb.),  belirli ilgi alanlarına veya konumlarına göre bölümlere ayırmanız mümkündür.

4. Email Marketing

Sosyal medya ağlarının artan kullanımına rağmen, e-posta pazarlama hala en etkili dijital pazarlama kanallarından biridir. Pek çok kişi, e-posta pazarlamacılığını her gün aldığımız yüzlerce spam e-posta iletisiyle karıştırır, ancak e-posta pazarlamasının amacı bu değildir.

E-posta pazarlama, potansiyel müşterilerinizle veya markanızla ilgilenen kişilerle iletişim kurmak için bir aracıdır.

Birçok başarılı çevrimiçi işletme ve pazarlamacı, e-posta listelerine potansiyel müşteriler eklemek için diğer tüm dijital pazarlama kanallarını kullanır ve ardından e-posta pazarlaması yoluyla bu potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürmek için bir dizi huni oluşturur.

5. İçerik Pazarlaması

Bir içerik pazarlama kampanyasının amacı, içeriği kullanarak potansiyel müşterilere ulaşmaktır. İçerik genellikle bir web sitesinde yayınlanır ve ardından sosyal medya, e-posta pazarlama, SEO ve hatta PPC kampanyaları aracılığıyla tanıtılır. İçerik pazarlamasının ana araçları: Bloglar, e-kitaplar, çevrimiçi kurslar, infografikler, podcast’ler ve web seminerleridir.

Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri
Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Corona virüs salgının ekonomik boyutlarını her geçen gün daha da hissetmeye başlamışken, Estonya Hükümeti E-Residency Programı Nisan ayında, 1115’i Estonya e-Oturum (e-Residency) topluluğu üyesi toplam 1535 kişi ile bir araştırma […]

comment 0
share
Etiketler
Alan Adı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AvivaSa’da Üst Düzey Atama

Şeyma Büyükdumlu / 18 Şubat 2021
facebook twitter
AvivaSa’da Üst Düzey Atama Sabancı Holding ve Aviva iştiraki olan AvivaSA’da üst düzey bir atama gerçekleştirildi.  Finans Genel Müdür Yardımcılığı görevine, AvivaSA Finans ve Muhasebe Grup Müdürü olarak görev yapan Zeliha Ersen Altınok getirildi. AvivaSA’nın Finans Genel Müdür Yardımcılığı görevine Zeliha Ersen Altınok atandı. 2013 yılından bu yana AvivaSA Finans ve Muhasebe Grup Müdürü olarak görev yapan Altınok, yeni görevine 1 Mart itibarıyla başlayacak. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamlayan Altınok, iş hayatına Grant Tornton’da denetçi olarak başladı. Raymond James’de finansal kontrolör olarak yaptığı görevin ardından Strayer University’de MBA programını tamamladı. Koç Allianz ve Ak Emeklilik’te önemli pozisyonlarda görev alan Altınok, 2007 yılında Ak Emeklilik ve Aviva’nın birleşmesiyle AvivaSA’da Planlama, Raporlama ve Bütçe Müdürlüğü’ne atandı. 2013 yılında ise Finans ve Muhasebe Grup Müdürü olarak görevlendirildi.
Apple’dan Müzik, Oyun ve TV Hizmeti İçeren Yeni Abonelik Paketi
Apple’dan Müzik, Oyun ve TV Hizmeti İçeren Yeni Abonelik Paketi

Görünüşe göre Apple, tüketicilere çeşitli hizmetler sunmak için katmanlı bir abonelik modeli üzerinde çalışıyor. Bloomberg‘ün raporuna göre, teknoloji devi “Apple One” adlı bir abonelik paketi çıkarmaya hazırlanıyor. Ayrıca Apple’ın bu […]

comment 0
share
Etiketler
Alan Adı

Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

Pazarlamasyon / 19 Ekim 2020
facebook twitter
Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

GlobalWebIndex’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışanların %23'ü evden daha sık çalışmak istediklerini belirtiyor. Araştırma sonucuna göre, evden çalışma eğiliminin yükselmesiyle birlikte dijital pazarlama ihtiyacı artacak ve işletmeler pazarlama etkinliklerini daha fazla dijital tarafa kaydıracak.

Dijitale Yatırım Yapan Kazanıyor

McKinsey tarafından yayımlanan yeni normalde müşteri memnuniyeti ile ilgili araştırma, tüm işletmelerin COVID-19'un değişen tüketici davranışları üzerinde yarattığı etkinin doğrudan sonucu olarak iş modellerini dijital olacak biçimde değiştirdiklerini gösteriyor. Araştırma, pandemi döneminde dijital pazarlama yatırımlarına ağırlık veren işletmelerin, müşteri sadakati konusunda kalıcı avantajlar sağlayacağına dikkat çekiyor.

https://pazarlamasyon.com/dijital-donusum-yatirimlari-rekor-seviyede-artti/

Tüketiciler, Alışverişe Ayırdıkları Zamanlarının %60'ını İnternette Harcıyor

Google ve Ipsos’un gerçekleştirdiği Global Perakende Araştırması’na göre, tüketicilerin alışverişe ayırdıkları zamanın %60'ını internette harcadıklarını belirten EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, dijital pazarlamanın artık opsiyon değil, mecburiyet olduğunun önemine dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Alışveriş tercihleri değişmeye başladı. Artık işletmeler, ürünlerini, çözümlerini tanıtmak için daha proaktif davranmak ve internette seslerini duyurmak zorundalar. Geçmişte dijital pazarlamaya yatırım yapmak, rekabette öne geçmek, daha fazla ciro yapmak için tercih edilen bir araç gibi görülüyordu. Kısa vadede olmasa bile, orta vadede şirketler için dijital pazarlama var olup olmama konusuna dönüşecek."

https://pazarlamasyon.com/ust-duzey-yoneticiler-dijital-donusum-surecini-hizlandirdilar/

Perakende, Dijitale Yöneliyor

COVID-19 krizinde deneyim olarak diğer ülkelerden birkaç hafta önde olan Çin’den örneklere de yer verilen araştırma, bu ülkede tüketicilerin harcamalarının halen normale dönmediğine dikkat çekiyor. Perakende satış işlemlerinin %20 ile %50 oranında düştüğü Çin’de, perakende satış mağazalarında azalan yoğunluk, dijital kanallara doğru kayarken dijital kanalların güvenilirliği de artıyor.

Dijital Reklam Harcamaları, 435 Milyar Dolara Çıkacak
Dijital Reklam Harcamaları, 435 Milyar Dolara Çıkacak

Nüfusun büyük bir bölümünün aktif internet kullanıcısı olduğu Türkiye’de faaliyet gösteren işletmeler, dijital pazarlamaya yaptıkları yatırımları artırıyorlar. Statista tarafından açıklanan veriler, dünyada dijital reklam harcamalarının hızla arttığını, yıl sonuna kadar […]

comment 0
share
Etiketler
Alan Adı

Zara’nın Müşterileri Satın Almaya Yönlendirmek İçin Kullandığı 9 Taktik

Ayşe Göl / 17 Ağustos 2020
facebook twitter
Zara’nın Müşterileri Satın Almaya Yönlendirmek İçin Kullandığı 9 Taktik

En büyük giyim perakendecilerinden biri olan Zara'nın kurucusu Amancio Ortega, bu işe pahalı tasarımcı kıyafetlerinin ucuz replikalarını sattığı bir dükkan ile başlamıştı. Bugün ise şirketin yıllık geliri milyarlarla ölçülüyor. Zara'da bu kadar para harcamamızın ve sürekli yeni kıyafetler almak istememizin sebebini hiç düşündünüz mü? Zara'nın pazarlama stratejisine ve müşterileri çekmek için kullandığı birkaç taktiğe göz atalım:

https://pazarlamasyon.com/zara-online-alisverisleri-ikiye-katladigi-icin-1200-magazasini-kapatiyor/

1. En Pahalı Kıyafetler Mağazanın Girişinde Sergileniyor

Zara'daki kıyafetler fiyatlarına göre yerleştiriliyor. En pahalı parçalar mağazanın giriş kısmında yer alıyor. Tasarımcılar müşterilerin bu kıyafetlere anında aşık olacaklarını umuyor ve fikre göre, daha ucuz kıyafetlere yönelmemeniz gerekiyor. Zara, fevri bir karar vereceğinize inanıyor: Gör-iste-satın al.

Mağazanın daha uzak kısımları ise daha ucuz kıyafetler arayan müşteriler için; burada indirimdeki kıyafetleri bulabilirsiniz. Fakat mağazanın bu kısmına doğru ilerlerken, yolda muhtemelen yeni koleksiyondan istediğiniz bir elbise, çanta ya da ayakkabı göreceksiniz.

2. Kıyafetler, Ayakkabılar, Çantalar ve Aksesuarlar İçin Ayrı Bölümler Yok

Zara'nın mağazaları farklı ürün çeşitleri için alışık olduğumuz bölümlere ayrılmamış. Giysiler, ayakkabılar, çantalar ve aksesuarlar aynı alanda bulunuyor. Hangi elbise hangi ayakkabıyla daha iyi gider diye düşünmenize gerek yok, mağaza tasarımcıları sizin için düşünmüş.

Bu kapsül yaklaşımı, zaman kazandırması açısından son derece uygun. Aynı zamanda trendlerin çok hızlı değiştiği bir ortamda tarzınızı bulmanıza yardımcı olabilir. Ancak bu yaklaşım da kurnazca hazırlanmış bir numara; müşterinin mantıksal düşünmesine gerek yok, onun için her şeye karar verilmiş. Müşterinin yapması gereken tek bir şey kalıyor: Ödemek.

3. Zara, Kazancının Yalnızca %3'ünü Reklamlara Harcıyor

Ancak bu bir çeşit pazarlama hatası değil, pazara hükmetmek için iyi düşünülmüş bir strateji. Zara, parasını kataloglara ve mağaza camlarındaki tabelalara yatırıyor. Bu taktik, müşterilerin ürünlerin tanıtıma ihtiyaç duymayacak kadar iyi olduğunu ve içeride özel bir şeylerin olduğunu düşünmesini sağlıyor.

Mağazaya giriyorsunuz ve arkadaşlarınızın, iş arkadaşlarınızın, komşularınızın sahip olmadığı şeylere çok az bir para karşılığında sahip olabiliyorsunuz. Tabii aslında o kadar özel bir şey yok, yalnızca Zara bu arayışımızı stratejik şekilde kullanmayı iyi biliyor.

4. Zara, Kendinizi Seçkin Hissettirecek Bilinçaltı Bir Etkiye Sahip

Zara, Walmart ya da Auchan gibi süpermarketlerin yanında değil, büyük alışveriş merkezlerine ya da büyük şehirlerin ana caddelerine mağaza açıyor. Dikkat ederseniz, bir Zara mağazasının yanında genellikle seçkin bir markanın mağazası bulunur. Bu markaların da çok şık ve güzel kıyafetleri vardır, ancak Zara'ya kıyasla her zaman daha pahalıdırlar. Bu şekilde Zara, müşterilerine kıyafetlerine bir servet harcayanlar kadar şık hissetme şansı veriyor.

5. Zara'nın Stratejisi, Kısa Raf Ömrü ile Hızlı Moda

Marka, kıyafetlere karşı tavrımızı değiştiriyor. Diğer markalar gelecek sezonun trendlerini tahmin etmeye çalışırken, Zara birkaç adet yeni koleksiyon çıkarıyor. Birkaç ayda bir trendler değişiyor ve marka yeni bir koleksiyon çıkarıyor. Podyumda, caddede ya da ünlü bir isimle yeni bir trend ortaya çıkarsa, yakın zamanda Zara mağazalarında bu trendi göreceğinize emin olabilirsiniz.

6. Zara'nın Kıyafetleri Neredeyse İnsanlardan Daha Çok Seyahat Ediyor

Bir mağazada satılmayan kıyafetler diğer mağazalara gönderiliyor. Etekler, pantolonlar, gömlekler dünyayı dolaşıyor. Avrupa'da satılmayan bir kıyafet bir Rus mağazasında ortaya çıkabiliyor. Başarılı olmayan modeller ise tekrar tasarlanıyor. Yani bu kıyafetlerin bazı parçaları başka bir kıyafette kullanılıyor. Zara nasıl tasarruf edeceğini biliyor ve satılmayan kıyafetlerini bir köşeye atmıyor.

7. Zara "Az Bulunurluk" Etkisini Kullanıyor

Zara, "az bulunurluk" etkisi yaratarak, ürünü şu an almazsanız bir daha alma şansınızın olmayacağını düşünmenizi istiyor. 10 gün önce mağazada gördüğünüz bir gömlek, bir daha raflarda hiç olmayabilir. Beyin "bunu hemen şimdi satın al" dürtüsüyle hareket ediyor. Bu tarz dürtüsel satın alımlar satıcı için iyi, müşteri için kötü sonuçlanıyor. Birçok kişi harcadığı paraya pişman oluyor.

8. Zara'nın İndirim Sezonu Biraz Farklı İşliyor

İndirim sezonu başlamadan önce Zara, mevcut fiyatlardan olabildiğince çok kıyafet satmaya çalışıyor. Mağazalar eski koleksiyonla dolu oluyor ve yeni modeller oldukça zor bulunuyor, üzerlerinde ise özel etiketler bulunuyor. Ancak birkaç gün sonra bu ürünler çok daha uygun fiyatlara satılıyor. Yalnızca birkaç gün beklerseniz boşuna para harcadığınız için pişman olmazsınız.

9. Bazı Zara Mağazalarının Hiç Müşterisi Yok

Zara, İspanya'daki genel merkezlerinde hiç müşterisi olmayan test mağazalarına sahip. Eğer farklı ülkelerdeki Zara mağazalarına gittiyseniz, mağazaların iç dizaynının birbirine oldukça benzer olduğunu fark etmişsinizdir.

30 kişilik bir mimar ekibi, ampul renginden müşteriler üzerinde olumlu bir etkisi olması beklenen zemin döşemesine kadar her detayı düşünüyor. Tasarımcılar test mağazalarında ölçümler yaparak askıların boyunu, mankenlerin yüksekliğini ve kasaların yerini seçiyor. Bütün bunlar kendinizi daha rahat hissetmeniz ve satın almaya daha çok yönelmeniz için.

Japon Şirket, Çiftlerin Boşanmalarını Önlemek İçin “İnziva Odaları” Kiralıyor
Japon Şirket, Çiftlerin Boşanmalarını Önlemek İçin “İnziva Odaları” Kiralıyor

Salgın nedeniyle insanların evlerine tıkılmaları, aile bireylerinin birbirleriyle normaldekinden daha fazla vakit geçirmelerine neden oldu. Ve bu durum özellikle bazı evli çiftleri olumsuz etkiledi. Zaten salgın insanları yeterince strese sokmuyormuş […]

comment 0
share
Etiketler
Alan Adı
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön