Gelecek 10 Yıl İçin Yeni Pazarlama Rolleri

Content Marketing Institute and Marketing Profs (İçerik Pazarlama Enstitüsü ve Pazarlama Profesyonelleri) araştırmasına göre firmaların sadece üçte biri içerik pazarlama aktivitelerinin iş faaliyetlerine yön verdiğini belirtiyor. Birçok firma iş fırsatları elde etmek amacıyla işlevselliği körelmiş olan geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanıyor.

PAZARLAMANIN YENİ ROLLERİ

Pazarlama birimi birçok firmada (özellikle B2B işlerde) aldığı direktifler doğrultusunda talep yaratmaya çalışan ve müşteriler ile bağlarını güncel tutabilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunan taktik bir departmandır. Her ne kadar pazarlama için “mükemmel” bir organizasyon yapısı olmasa da açıkça görülüyor ki pazarlama departmanları kendilerini gittikçe “yayımcı organizasyonlara” dönüştürüyorlar. Birazdan sıralayacağımız listeyi yeni iş ilanı başlıkları olarak değil, kurumsal hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli olan yeni pazarlama kabiliyetleri olarak düşünebilirsiniz.

Chief Content Officer:

İçerik şefi olarak da adlandırabileceğimiz bu kişi aynı zamanda organizasyonun içerik sorumlusu ve hikaye anlatıcısıdır. Bu kişi, firmanın tüm pazarlama faaliyetlerine yön verecek olan içeriği kurum içerisinde inşa etmek ile sorumludur. Pazarlama faaliyetleri için yaratılacak içeriğin takipçilerle anlamsal bütünlüğü olup olmadığının sorumlusu da yine bu kişi olacaktır.

Managing Editor:

İdari editör, yarı hikaye yazıcı ve yarı proje yöneticisi olarak, içerik şefi adına içerik planını uygulamaya koyar. İçerik şefi daha çok stratejiye odaklanırken, idari editörün tüm görevi diğer sorumlularla beraber bu hikayenin hayata geçmesi için gerekli planı uygulamaktır (tonlama, stil, konsept ve içerik çizelgeleme gibi).

Chief Listening Officer:

“Dinleme şefi” ise sosyal medya ve diğer tüm içerik dağıtım kanalları ile aranızda aynı hava trafik kontrol benzeri bir role sahip olacaktır. Grupları dinleyecek, uygun takım elemanlarının uygun zamanda uygun yerde olmasını sağlayacak (müşteri hizmetleri, satış sonrası ekibi, pazarlama vb.) Bu geri bildirim müşterilerinize farklı bir içerik deneyimi yaratma çabanız açısından oldukça kritik role olacaktır.

Director of Audience:

Bu kişi, kitleyi ve sizden hizmet satın alan tüm kişileri izlemekle sorumlu olan kişi olmalıdır. Yaratılan içeriğin onların karakteristiklerine uygunluğunu ve duygularını tetiklediğinden emin olacak kişi de yine kitle direktörüdür. Posta, e-mail ve sosyal medya takibi, direkt olarak müşteri segmentasyonu ve içerik yönetimi ile ilgili olarak kitle direktörünün sorumluluğundadır.

HR for Marketing:

Her çalışan ve hissedar günden güne pazarlama sürecinin bütünleşik bir parçası haline geldiğine göre diğer birimlerin ve çalışanların pazarlama sürecinin neresinde rol aldıklarını ve alacaklarını bilmeleri açısından pazarlama departmanının insan kaynakları ile çok daha yakından çalışması kaçınılmazdır.

Channel Master:

İçeriğiniz hangi kanal aracılığı ile dağıtılıyorsa dağıtılsın, kanal yöneticisinin görevi, içeriğin her kanalda en üst seviyede kitleye ulaşmasını sağlamaktır. SlideShare’de neler paylaşılır? E-maillerimizi ne zaman yollamalıyız ve ne sıklıkla yollamalıyız? Mobil stratejilerin ve uygulamaların takibi nasıl olmalıdır? Gibi soruların tamamı kanal yöneticisinin cevaplaması gereken konulardır.

Chief Technologist:

Pazarlama ve bilgi teknolojileri iç içe geçmeye başladıkça amacı en uygun teknolojinin içerik pazarlama için kullanılmasını sağlamak olan en az bir kişiye ihtiyaç duyulacaktır. Hikaye anlatımınızı etkileyecek her türlü teknolojik değişimi yakından takip etmek bu kişinin öncelikli görevi olacaktır.

Freelancer and Agency Relations:

İçerik talebi evrildikçe ve yükseldikçe organizasyonun freelancer çalışanlar ve ajanslar ile olan ilişkisi de artacaktır. Organizasyon, bu ajansların ve dış içerik tedarikçilerinin uzmanlıklarını kendi içerik pazarlama programlarına göre şekillendirmelidir. Organizasyon içerisindeki ekibin ve dış tedarikçilerin tamamının pazarlama stratejisine uygun olarak işlerine adandığından emin olmak bu kişinin sorumluluğunda olacaktır.

ROO (Return-on-Objective) Chief:

Bu kişinin sorumluluğu belirlenen pazarlama hedeflerinin getirilerinin düzenli olarak izlenmesi şeklinde özetlenebilir. Organizasyonda analitik yetenekleri en gelişmiş kişi kim ise bu görevi ona verebilirsiniz. Kendisi içerik pazarlamanın arkasındaki temel hedeflerin anlaşılmasında en önemli rolü oynayacak olan kişidir.

 

Referans kaynak: http://contentmarketinginstitute.com/research/

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir