Geçiş yılı olan 2022, umutları beraberinde getirdi

Weber Shandwick Türkiye CEO’su Seda Yalçın Ulusoy ile 2022 değerlendirmelerini, yeni trendleri ve Weber Shandwick Türkiye'nin 2023’e ilişkin hedeflerini konuştuk.

Weber Shandwick Türkiye CEO'su, 2023’te ve aslında her zaman iletişimin vazgeçilmezi hikaye yani içerik olacak. Mecralar değişebilir, podcast, video gibi dijital platformlar yazılı mecraların tahtını sallayabilir, diyor. Weber Shandwick Türkiye CEO’su Seda Yalçın Ulusoy ile 2022 değerlendirmelerini, yeni trendleri ve Weber Shandwick Türkiye'nin 2023’e ilişkin hedeflerini konuştuk.

Geçiş yılı olan 2022, umutları beraberinde getirdi

2022 yılını tek kelimeyle özetlemek gerekirse “geçiş yılı” diyebiliriz. Pandeminin etkilerinden kurtulup yeni bir döneme geçiş yaptığımız, kapanmaların bittiği, iş dünyasının hareketlenmeye başladığı, geleceğe dair umut verici konuşmaların yapılmaya başlandığı bir yıl oldu 2022.  Elbette kolay bir yıl olmadı. Rusya-Ukrayna savaşı ve yol açtığı küresel enerji krizi, enflasyonun yıkıcı etkileri, zorlanan ekonomik yapılar, alım gücünün düşmesi, siyasi gerginlikler, belirsizlikler derken, zor bir yılı geride bıraktık. Ama 2022 bu kadar olumsuzluk içinde umutları da beraberinde getirdi. Enerji krizi ülke liderlerini alternatif ve temiz enerji kaynakları arayışına girmeye zorladı. Bize sağlığımızın, hayatın, doğanın kıymetini bir kez daha hatırlatan pandemiden çıkışta daha fazla sürdürülebilirlik konuşur olduk. Ülkeler, şirketler iklim değişikliği platformlarında sürdürülebilirlik taahhütlerini yenilediler. Karbon salımını azaltmaya yönelik yeni yasa tasarıları kabul edildi. En son AB, üçüncü ülkelerden alınan ürünlere sınırda karbon vergisi uygulaması üzerinde anlaştı. Dolayısıyla artık konuşmanın ötesine geçip aksiyonlar alınmaya başlandı. 

Biz de Weber Shandwick olarak Eylül 2022’de birlikte çalıştığımız markaların sürdürülebilirlik hedeflerini hayata geçirmelerine destek olmak üzere Sustainability Task Force birimimizi kurduk. İklimle ilgili jeopolitik ve iletişim ortamı giderek daha gürültülü ve karmaşık bir hale gelirken Weber Shandwick olarak amacımız en son küresel trendler, politikalar ve iletişim dinamiklerini tek bir çatı altında toplayıp ilham verici en iyi sürdürülebilirlik çözümlerini ve uzmanları müşterilerimizle bir araya getirmek. Bu girişim, ajansta sürdürülebilirlik ve ESG (çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim) iletişiminde yetkin, 150’den fazla stratejistin içinde olduğu Sosyal Etki ve Sürdürülebilirlik uzmanları tarafından yönetiliyor. Amacımız müşterilerimizin, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kapsamında belirlenmiş 17 maddeyi yerine getirme vizyonuna ve aksiyonlarına katkı sağlamak.  

Paylaşılan değer yaratmak daha da önemli olacak
Peki 2023’ten en çok neler konuşulacak? Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, önümüzdeki dönemin sıcak konuları arasında yer almaya devam edecek. Bu konularla ilgili farkındalık giderek artıyor ve şirketler bu konuları kendilerine bir dönüşüm, gelişim alanı olarak görüyorlar. Ekim 2022’de Weber Shandwick Türkiye ofisini ziyaret eden Weber Shandwick Almanya Sürdürülebilirlik Bölümü Direktörü Jan Dirk Kemming, sürdürülebilir pazarlamaya dair harika tespitlerde bulunmuştu. Artık şirketlerin iklim değişikliği ve sosyal adaletsizlikle mücadeledeki özel rollerinin farkında olduğunu söyleyen Kemming, Michael Porter'ın “Paylaşılan Değer Yaratmak” önermesinin şirketlerin çevre ve toplumla ilişkileri için önemli bir odak noktası olmaya devam ettiğini vurguluyor. Peki nasıl? Aslında her işletmenin başarısı, müşterilerinin tercihlerini anlayabilmesine bağlı. Pek çok araştırma bize gösteriyor ki tüketiciler şirketlerden sorumluluk almalarını bekliyor, ekolojik veya toplumsal konularda duruşu olan markaları tercih ediyor. Şu dönemde markalar, hayatlarına sürdürülebilirliği daha fazla dahil etmek isteyen tüketicilerle iş birliği yapmak için harika fırsatlara sahipler. Zira artık tüketiciler, markalardan ilham verici ve inandırıcı sürdürülebilirlik hikayeleri dinlemek istiyor. Ama gerçekten çevresel, sosyal ve kurumsal olarak bir şeylere etki etme potansiyeli olan ve günün sonunda etki eden hikayeler duymak istiyorlar. Hepimizin iyi şeyler duymaya ihtiyacı var. Hepimiz sahici, gerçek ve güvenilir hikayelere şahit olmak ve umut bulmak istiyoruz.  

Hikayesini doğru anlatan kazanacak
Bu durum aslında bize gösteriyor ki, 2023’te ve aslında her zaman iletişimin vazgeçilmezi hikaye yani içerik olacak. Mecralar değişebilir, podcast, video gibi dijital platformlar yazılı mecraların tahtını sallayabilir. Tek bir sosyal medya postuyla 8 gazetenin erişemeyeceği kitlelere erişebilirsiniz. Ancak itibar yönetiminden pazarlama iletişimine kriz iletişiminden kreatif kampanyalara kadar hepsinde başarıyı getiren çıkış noktası, içerik. Doğru içgörü ve datadan beslenerek samimi bir dille hikayesini kurgulayıp doğru iletişim kanalları üzerinden anlatanlar kazanacak. Hikaye anlatıcılığı hep önemliydi ve önemli olmaya devam edecek. Burada gene samimiyet, inandırıcılık ve sahicilik öne çıkıyor. 

İnsanlar güven duymak ve umut etmek istiyor
Peki bu hikayeleri hangi platformlar üzerinden anlatmalı? Journo Haber Tüketicisi Araştırması 2022’ye göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 69‘u haberleri izliyor, %50’si dinliyor, %47,8’i okuyor. Geleneksel medyada en çok tercih edilen mecra, %76,9 ile televizyon. Basılı yayınlar %8,3, radyo ise %5,1 oranında takip ediliyor. Yani haber alma platformları arasında sosyal medya, podcast gibi mecralar popülerliğini korusa da Türkiye’de televizyon izleme oranı hala çok yüksek. Ancak tüketicinin bugünkü haberciliğe yönelik güven düzeyi, geleneksel ve yeni medya dâhil hiçbir mecrada %40’ı bulmuyor. Dolayısıyla 2023’te güven duymak, inanmak ve samimiyet iletişimde öne çıkan kavramlar arasında yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında insanlar bugüne ve geleceğe her zamankinden daha çok umutla bakmak isteyecek. Çağın gerektirdiği inovasyon ve dijitalleşme trendlerini doğaya, insana, hayvana, çevreye en duyarlı şekilde pratiğe döken markalar ve iletişim yöntemleri öne çıkacak ve ilham verecek.  

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir