Forbes'a göre, 2024'te herkesin hazır olması geren 5 teknoloji trendi

Forbes, yeni bir yıla girerken bizi bekleyen teknoloji trendlerini açıkladı. Listenin başında, üretken yapay zekâ yer alıyor.

Bir yılı daha geride bırakıyoruz ve yeni bir yıla girerken teknolojinin bizleri nelerle şaşırtacağını merakla bekliyoruz. Dijital dönüşüm ve inovasyon hızla ilerlerken, teknoloji sağlayıcılarının bile bu hızlı değişime ayak uydurmakta zorlandığı bir dönemdeyiz. Forbes, bu dinamik ortamda, 2024'te herkesin hazır olması gereken teknoloji trendlerini derledi.

Üretken yapay zekâ

Forbes, "2023, üretken yapay zekânın ana akım haline geldiği bir yıl oldu. 2024 ise tüm dünyanın, bu teknolojinin ne kadar güçlü ve kullanışlı olabileceğini anlayacağı bir yıl olacak" diyor. 

Forbes'a göre, günümüzde yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi ile birlikte, makinelerin dünyayı ele geçirmesinden insanlığı yok etmesine kadar birçok endişe gündeme geldi. Forbes'a göre, bu tartışmaların içinde olmayan insanlar bile, bir gün makinelerin işlerini ellerinden alabileceği endişesi taşıyor.

Yayınlanan yazıda, yapay zekâ teknolojilerinin arama motorlarından, yazılımlara, tasarım uygulamalarından iletişim araçlarına kadar günlük hayatta sıkça başvurduğumuz uygulamalarda daha fazla yer edineceği belirtiliyor. Bu gelişmelerle birlikte, yapay zekâ potansiyelinin daha iyi anlaşılacağı bir döneme giriyoruz. Doğru bir şekilde kullanıldığında, 7/24 süper akıllı bir kişisel asistanın elimizin altında olduğu bir döneme adım atıyoruz.

Fiziksel ve dijital dünya birleşiyor

Yayınlanan yazıda, "Phygital Convergence" ifadesi yer alıyor. Fiziksel (physical) ve dijital (digital) kelimelerinin birleşiminden türetilen bu terim, geleneksel fiziksel dünya ile dijital dünyanın bir araya gelmesini ifade ediyor.

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, fiziksel dünya ile giderek daha fazla zaman geçirdiğimiz dijital dünya arasındaki engelleri yıkıyor. Sanal ortamlarda, kendi yarattığımız dijital avatarlar içinde daha özgür hissettiğimiz bir döneme adım atıyoruz.

forbes-vr

Ayrıca, gün geçtikçe, nasıl bir dijital kimliğe sahip olduğumuz giderek önem kazanıyor. Gerçek hayatımızın "filtrelenmiş" anlarını paylaştığımız uygulamalarla giderek daha fazla etkileşim kuruyoruz.

Sürdürülebilir teknoloji

Forbes'a göre, 2024 yılında sürdürülebilir teknolojiler ilgi odağı olmaya devam edecek. Aynı zamanda, bireyler kişisel çevresel etkilerini en aza indirmek amacıyla teknolojiden giderek daha fazla faydalanacaklar.

2024 yılında pazar paylarını artırmaya devam edecek sürdürülebilir teknolojiler, elektrikli arabalar, bisikletler ve toplu taşıma gibi halihazırda kullanılan teknolojilerin daha çevre dostu hallerini içeriyor.

Yayınlana yazıda, aryıca,  dayanıklılık, geri dönüştürülebilirlik ve yeniden kullanılabilirlik kavramlarının giderek daha önemli bir hale geleceği belirtiliyor.

Siber dayanıklılık

Yapılan araştırmalar, son üç yılda her iki işletmeden birinin siber saldırıların kurbanı olduğunu ve bu saldırıların sektöre maliyetinin 2024 yılı sonuna kadar 10 trilyon doların üzerine çıkmasının beklendiğini gösteriyor. Artan tehdit, savunmayı güçlendirmek ve organizasyonlara siber saldırılara karşı savaşma şansı tanımak amacıyla tasarlanmış teknoloji çözümleri, her kuruluşun sahip olması gerekenler listesinin en üst sıralarında yer alıyor.

FORBES-SBR

Siber dayanıklılık, siber güvenliğin daha gelişmiş bir halini ifade ediyor. Bu kavram, siber saldırılar nedeniyle güvenlik ihlalleri gerçekleştiğinde, şirketlerin yine de işlerini sürdürebilmelerini sağlayan teknolojileri içeriyor.

Kuantum hesaplama

Kuantum hesaplamalarına olan ilgi giderek artıyor. Son yıllarda geliştirilen yapay zekâ sistemlerinin gücünden yararlanmayı uman bankalar ve finansal hizmet kuruluşları, kuantum teknolojisinin ilk yatırımcıları arasında yer alıyor. Özellikle dolandırıcılık tespiti, risk yönetimi ve yüksek frekanslı ticaret gibi alanlarda, bu teknolojilerin getirdiği avantajlar büyük bir öneme sahip.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir