Facebook Kendi Tarayıcısını Oluşturmanın Peşinde

 Ne zaman Facebook'la ilgili bir haber hazırlasak , sık sık Facebook'un kendi ekosistemini oluşturma çabası içerisinde olduğundan , Facebook tarafından resmi olarak böyle bir söylemde bulunulmasa da , yaptığı hamlelerden böyle bir girişim içerisinde olduğunu sezdiğimizden bahsederiz.

Bir kaç gündür sosyal medyada dolaşan bir söylenti Facebook'un bu sezgilerimizi haklı çıkaracak bir hamle içerisinde olduğu gösteriyor. Söylenti Facebook'un Opera web tarayıcısını satın alarak kendi tarayıcısını oluşturması üzerine. İlk bakışta mantıksız gibi görünen bu hareket , aslında Facebook'un ta en başından beri yapmaya çalıştığı kendi ekosistemini oluşturma çalışmalarının belki de en önemli hamlesini oluşturuyor.

Bu hamleyi anladıktan sonra karşımıza iki soru çıkıyor : Facebook neden Opera'yı seçmiş olabilir ve neden kendine ait bir tarayıcı oluşturmanın peşinde ?

Facebook'un Opera'yı seçmesinin bir çok mantıklı yönü var. Bunlardan ilki Opera'nın mobil cihazlar için üretmiş olduğu tarayıcıda %22'lik pazar payıyla lider konumda bulunması. Bu da Opera'nın Facebook'un mobile verdiği önemle örtüşen bir özelliği. Ayrıca Opera'nın bünyesinde bulunan iki mobil reklam ajansı da Facebook'un Opera'yı tercih etmesinin bir diğer nedeni olabilir.

 Peki Facebook neden kendine özgü bir tarayıcıya sahip olmak istiyor olabilir ?

Aklımıza ilk gelen neden , oluşturacakları eklentilerle birlikte kullanıcılara anlık olarak , direk tarayıcı üzerinden Facebook hesaplarına bağlı kalma imkanını sağlayarak Facebook'u internet kavramıyla daha da özdeş hale getirmek olabilir. Ayrıca bu hamleyle , Google'ın Google + ' la yapmak isteyipte başarılı olamadığı entegre kavramını bir adım daha ileri götürerek ( her ne kadar Google +  isteneni veremesede ) Google + ' la  olan rekabette arayı açmak istemesi de nedenler arasında olabilir.

Bir diğer neden ise sektörde ki ağır taşların neredeyse hepsinin kendilerine ait bir web tarayıcıya sahip olması. Geçtiğimiz hafta Yahoo'nun da kendine ait bir tarayıcıyı piyasaya sürdüğünü duyurmasından sonra Facebook hariç diğer tüm büyük oyuncular kendi tarayıcılarına sahip oldu. Bir anlamda bu yarışta geride kalmak istemeyen Facebook , böyle bir hamle içerisinde olabilir.

Facebook'un Opera'yı satın alması şimdilik sadece bir söylentiden ibaret. Ancak yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Facebook'un böyle bir hamle içerisinde olması yüksek bir olasılık gibi gözüküyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir