Ezeli Rekabetin Sosyal Hali: Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Sosyal Medya Karnesi

Son dönemde Türk futbolu zor günler geçirse de, derbilerin tadı tuzu hiç değişmedi. Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki asırlık rekabet millet olarak bizim en zor günlerimizde bile hep öncelikli konumuz olmayı başardı. Bu kez de hava pek farklı değil, Kopenhag yenilgisi sonrası Galatasaray'da buruk bir hava hakim olsa da, derbinin heyecanı Pazar gününe yaklaştıkça çoğalıyor.

Biz de derbi öncesi ezeli rekabetin sosyal medyadaki haline göz atmak istedik. Türkiye'nin kitleleri peşinden sürükleyen iki büyük kulübünün sosyal medyadaki durumu üzerine özellikle sosyal medyada aktif olmaya başladıkları ilk dönemde bolca yazıldı, çizildi. Hatta o dönemde taraftarlar arasında da kıyasıya bir "like" ve "follow" rekabeti olmuştu. Tabi bu ilk heveslerin ardından sosyal medyada profesyonel yönetim öne çıktı ve geldiğimiz noktada iki kulübün bu konuda neler yaptığına bakalım.

fb

[tabs tab1="Fenerbahçe" tab2="Galatasaray"]

[tab id=1] Başlıksız-3 kopya2Fenerbahçe sosyal medya konusunda ezeli rakibinden biraz geç davransa da, çabuk toparlanarak ona yaklaştı. 6.8 milyon fana sahip olan Fenerbahçe resmi sayfası, kulübün her faaliyetinin anında taraftarlarla paylaşıldığı bir platform haline gelmiş durumda. Kulüp duyurularının, maç öncesi atmosferin, maç skorlarının ve amatör branşlara ait her haberin paylaşıldığı sayfada son günlerde yapılan paylaşım sayıları şu şekilde gerçekleşti: fbÖnceleri daha çok link paylaşımı yapan Fenerbahçe, son dönemde paylaşımlarını görseller ile donatmış durumda. Daha önce link olarak paylaşılan postların büyük bölümü, kulübün resmi sitesindeki haberlerinin yayınlanması şeklinde oluyordu. Ancak bu yanlıştan dönülerek, sosyal medyanın ruhuna uygun paylaşımlar yapılmaya başlanması sevindirici. Facebook'ta yapılan önceki yanlış paylaşımlar nedeniyle etkileşimlerde de oldukça düşük seyreden rakamlar var. fb2

Fenerbahçe kulübü, Facebook sayfasında alt markalarının pek çok uygulamasını barındırarak, bu markaların tanıtımı ve taraftarlarla buluşturulması için önemli bir hamle yapmış. Fenercell, Fenernet gibi markalarının uygulamalarının yanı sıra, kulübün önemli gelir kaynaklarından biri olan Fenerbahçe Taraftar Kart uygulamasının yer alması da yerinde bir karar olmuş. Ancak uygulamalar genellikle bilgilendirme ve kampanyaların tanıtımına yönelik olduğu için, etkileşim konusunda yeterli reaksiyonun alınmadığı aşikar. Uygulamalarda en zayıf nokta olarak bu gözüküyor.

Başlıksız-2 kopya

Fenerbahçe postlarında futbol takımının yanı sıra amatör branşlara da yer vererek sayfasını "Spor Kulübü"nün gereklerine uygun olarak yönetiyor. Ancak Fenerbahçe'nin postlarında dikkat çeken, Galatasaray'ın aksine postlar genel olarak sadece bilgilendirme ve maç sonuçlarını vermek üzerine kurgulanmış. Halbuki Galatasaray maç öncesi atmosferi paylaşarak taraftarların hem maç öncesi edinmek istedikleri bilgileri sunuyor, hem de maç atmosferine girmelerine yardımcı oluyor. Fenerbahçe'nin genel olarak etkileşim oranlarının düşük olmasının önemli sebeplerinden biri de taraftarlar ile bağ kurmaya yönelik paylaşımlar yerine sadece bilgilendirme üzerine yoğunlaşması.

fbpost[/tab][tab id=2]Başlıksız-3 kopyaSpor Toto Süper Ligi’nin son şampiyonu Galatasaray Spor Kulübü sosyal medyada da lider. Bu liderlikte en önemli pay Galatasaray'ın sosyal medyanın geleceğini iyi okuması ve bu alanda çalışmalara ilk başlayan kulüp olmasında. Avrupa'da da pek çok spor kulübüne ilham veren çalışmaları ile bu konuda da Türk sporunun Avrupa'ya reklamını iyi bir şekilde yapıyor. Facebook sayfası üzerinden yapılan canlı skor paylaşımları ve Galatasaray'ın alt markalarına ait kampanyalar, yarışmalar ve daha pek çok faaliyeti hakkını vererek yapan Galatasaray SK, 8.8 milyon fan ile Türk kulüpleri arasında en kalabalık Facebook sayfasına sahip. Galatasaray SK profesyonel bir sosyal medya ekibi tarafından yönetildiğini ispatlar durumda. Galatasaray'ın sayfasında günlük olarak yapılan paylaşımlar son dönemde şu şekilde gerçekleşmiş.

gs

Sayfada gerçekleştirilen paylaşımlarda büyük çoğunluğu fotoğraflar oluşturuyor. Facebook üzerinde fotoğrafların aldığı etkileşim oranı düşünüldüğünde doğru bir seçim yaptığı görülen Galatasaray'ın almış olduğu geri dönüşlerde bunu kanıtlıyor. Fenerbahçe'ye nazaran daha çok fotoğraf ve video paylaşımı yapan Galatasaray'ın takımın her anını fotoğraflayarak taraftarlarla paylaşması da oldukça önemli.

gs2

Facebook sayfasına pek çok uygulamayı entegre eden Galatasaray, alt markaları ile arasındaki bağı geliştirmeye yönelik yaptığı bu çalışmalar sayesinde kullanıcılar ile etkileşimi artırıyor. Bu uygulamalarda fanlar yarışmalar ile hediye kazanma şansına, GSTV uygulaması ile Facebook üzerinde canlı yayınlara ulaşma şansına sahip olabiliyorlar. Özellikle "Ben Galatasaraylıyım" ve notlarda paylaşılan maçlar ile ilgili istatistiki bilgiler oldukça ilgi çekici.

uygulamalar

Galatasaray Facebook sayfasında amatör branşlara da önem veriyor. Amatör branşların maç sonuçlarını ve gelişmelerini anlık olarak paylaşıyor. Bu sayede amatör branşları takip eden kullanıcıları da sayfaya çekmesinin yanında, amatör branşların da taraftarlar arasındaki popülaritesinin artmasını amaçlıyor.

posts

[/tab]

[/tabs]

twitter

[tabs tab1="Fenerbahçe" tab2="Galatasaray"]

[tab id=1]fbtwit

Facebook'ta olduğu gibi Twitter'da da ezeli rakibinin gerisinde kalan Fenerbahçe, bu sosyal mecrada Facebook'a göre biraz daha amatör bir yönetime sahip diyebiliriz. Her iki takımında postları büyük çoğunlukla resmi site bağlantılarından oluşsa da, Fenerbahçe'de bu oran %100'lere oldukça yakın. Özellikle skor paylaşımlarındaki hatalar tweetlerin, resmi site feedlerinden oluştuğu gibi bir izlenim veriyor.

fbtweet

Tweetlerin sayısı ve içeriği de bu gözlemimizin doğruluğunu ortaya koyuyor.

fbtweet2

Tweetlerin bu tekdüzeliği ve etkileşimi engelleyen tarzı nedeniyle, Twitter'da da etkileşim oranlarının düşük olduğu göze çarpıyor. Twitter'a uygun içerikler yerine genel anlamda sadece paylaşım yapmak üzerine kurgulanmış düzende Fenerbahçe ismine yakışmayan geri dönüşler alınıyor. Galatasaray'ın da bu konuda eksikleri olsa da genel anlamda daha iyi bir profil çiziyor. Her iki kulübünde maç günlerinde aldıkları yüksek geri dönüşlerde Fenerbahçe'nin biraz daha gayret göstermesi gerekiyor. Ancak Galatasaray'ın özellikle Şampiyonlar Ligi atmosferi sayesinde yakaladığı rakamlarda oldukça yüksek.

fbtweet3

[/tab][tab id=2]gstwit

Türkiye'de Twitter'ı da en etkili kullanan spor kulübü ünvanına sahip olan Galatasaray, 3.2 milyon takipçisine yönelik olarak yaptığı paylaşımlarda yine diğer kulüplere göre daha profesyonel bir görüntü çiziyorlar. Genel olarak postlar yine bağlantı içerikli olsa da, fotoğraf ve video paylaşımları da dengeli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ek olarak maç günlerinde verilen canlı anlatımın etkisi oldukça yüksek. Şifreli kanallarda yayınlanan maçların takibi konusunda taraftarlara alternatif olan bu uygulama Twitter'ın spor kulüplerine yönelik farklı bir kullanımı olarak göze çarpıyor.

gstweet

Genel olarak tweetler maç günleri ve önemli maçlar öncesinde yoğunlaşıyor ve haliyle bu günlerde alınan etkileşimlerde yüksek. Şampiyonlar Ligi atmosferinin verdiği havanında etkisiyle yapılan paylaşımların kalitesi muazzam. Maç öncesi ve maç esnasında yapılan yayın taraftarlara Twitter üzerinden verilen farklı uygulamalardan birisi. Bunun yanında postların bir sınıflandırmaya tabi tutuluyor olması da güzel. Her branşın kategorilere ayrılarak, postun başında hangi kategoriye ait olduğuna dair kısa bir başlık tweetlerin profesyonelce hazırlandığının bir diğer göstergesi.

gstweet2

Linklerin yanında paylaşılan fotoğraf ve videolarında etkisiyle, ezeli rakibine göre azda olsa daha yüksek etkileşim oranlarına sahip olan Galatasaray'da, Fenerbahçe gibi maç günlerinde en yoğun vakitlerini yaşıyor.

gstweet3

[/tab]

[/tabs]

google+

[tabs tab1="Fenerbahçe" tab2="Galatasaray"]

[tab id=1]fener+

Şu anda ülkemizdeki popülaritesi sebebiyle Google+ rakamları pek önem arz etmese de buradaki aktivitelere de kısa bir göz atmak istedik.Sosyal mecralara girişte genelde geç hareket eden Fenerbahçe geleceğin sosyal mecrası olarak lanse edilen Google'ın servisi Plus'ta da ezeli rakibinin oldukça gerisinde yer alıyor. Postlar Twitter ile aynı şekilde genelde bağlantı paylaşımı üzerine yapılıyor. Taraftarların takibinin düşük olduğu bu mecradaki paylaşımların durumu çok da önem arz etmesede rakipler ile kıyaslandığında ortaya çıkan bu durum gelecekte popülerliğinin artacağı öngörülen Google+'ta da gerilerde kalınmasına neden olabilir.  [/tab][tab id=2]gsplus

Google+'da ilk yer alan spor kulübümüz olan Galatasaray burada da sahip olduu 489 binlik +1 sayısı ile yine liderliği ezeli rakibinden kapmış durumda. Ülkemizde Google+'ın popülerliğinin oldukça düşük olduğunu göze alırsak buradaki sayıda oldukça önemli. Galatasaray Google+'da daha çok video paylaşımlarına yönelmiş durumda. Her mecrada farklı bir strateji izleyen Galatasaray'ın, her sosyal mecrada da lider olması sanırım tesadüf değil.[/tab]

[/tabs]

ozet

[tabs tab1="Genel Bakış"]

[tab id=1] Ezeli rekabetin iki güzide kulübü Galatasaray ve Fenerbahçe sosyal mecralarda da ülkemizin en popüler kurumları olarak boy gösteriyorlar. Popülerlik anlamında eğer like, takip sayılarını göz önünde bulundurursak Galatasaray'ın bu mecralara daha önce girmesi sebebiyle önemli bir üstünlüğü bulunuyor. Fakat Fenerbahçe'nin toplamda 10 milyona yaklaşan takipçi sayısı da azımsanmayacak bir rakam.

Her iki kulübün genel paylaşımlarını değerlendirdiğimizde, Galatasaray'ın mecralara göre farklı stratejiler izlediğini net olarak görebiliyoruz. Özellike Twitter'daki düzenli ve farklı paylaşımları kulübü rakibinden bir adım öne çıkarıyor. Facebook'ta her iki kulübünde paylaşım tarzları benzeşse de geri dönüşlerde Galatasaray'ın hafif bir üstünlüğü mevcut. Fenerbahçe'ye göre daha profesyonel yönetildiği izlenimi veren Galatasaray'ın sosyal medya hesapları hitap ettiği 13 milyona yakın takipçisine daha özgün ve düzenli içerikler sunuyor. Fenerbahçe'nin bu konuda rakibi ile arasını kapatması gerekiyor. Özellikle Twitter yönetiminin gözden geçirilmesi gerek.

Ek olarak, Galatasaray son dönemde Foursquare'de de ilk marka rozetine sahip spor kulübü oldu. Tüm dünyada Foursquare kullanıcı sayısına bakıldığında Amerika’dan sonra ikinci sırada olan Türkiye, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Galatasaray Spor Kulübü, Türk markalar arasında Foursquare ile anlaşma yapan ilk markalar arasında yer alırken, projeyi sonuçlandıran ilk spor kulübü de oldu.

Pazar günü oynanacak müthiş maç öncesi ezeli rekabetin iki büyük kulübünü sosyal medyada mercek altına aldık, dileriz hafta sonu Türkiye barış içinde bir futbol şölenine ev sahipliği yapar. Her iki güzide kulübümüze de başarılar dileriz... [/tab]

[/tabs]

*Veriler BoomSocial'dan alınmıştır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir