Ülkemizde meydana gelen deprem felaketiyle birlikte birçok bina yerle bir oldu. Ayakta kalmayı başaran binalardaki ev sahipleri ise kaldıkları yerin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda şüphe duyuyorlar. Deprem bölgesinde evi bulunan birçok vatandaş, evlerinin barınmaya uygun olup olmadığını öğrenmek için hasar tespit raporunun çıkmasını bekliyor. Yakın zaman önce, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem bölgesindeki vatandaşların adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebildiğini bildirdi. e-Devlet üzerinden hasar tespit sorgusu için buraya tıklayabilirsiniz.
Hasar tespit, deprem gibi afetlerin ardından, mimar ve mühendislerden oluşan bir teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilmesi ve bu hasarın raporlanmasıdır. Heyet tarafından yapılan araştırma sonrası bina, hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırmayla birlikte binanın barınmaya uygun olup olmadığına karar verilir.
Hasarsız binalar
Meydana gelen afet nedeniyle herhangi bir hasara uğramamış, barınmaya uygun binalardır. Binada mülkü bulunan ev sahiplerinin barınmaya devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Az hasarlı binalar
Az hasarlı binalar, yaşanan afeti küçük sıyrıklarla atlatmıştır. Duvarların çatlaması, sıvaların veya fayansların dökülmesi "az hasarlı binalar" kategorisine girer. Binada mülkü bulunan ev sahiplerinin barınmaya devam etmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Orta hasarlı binalar
Deprem nedeniyle duvarlarda yarıklar veya taşıyıcı elemanlarda ince çatlaklar oluşması "orta hasarlı binalar" kategorisine girer. Orta hasarlı binaların taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden kullanılması sakıncalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Ağır hasarlı binalar
Afet nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarında geniş ve yaygın kesme kırılmalar/ayrılmalar meydana gelir. Ağır hasarlı yapılar, onarılmaz taşıma gücü kaybeden ve geri alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.
Acil yıkılacak binalar
Meydana gelen afet nedeniyle taşıyıcı elamanlarında büyük oranda kalıcı hasar gelen binalardır. Bu binalar, kısmen veya tamamen yıkılan binalar olarak tanımlanır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.