Estetiğe Özendiren Filtreler Yasaklanıyor

Instagram’ın AR yüz filtresi özelliğinin arkasındaki şirket olan Spark AR, vücut dismorfisinin yayılmasını engellemek amacıyla, platformda plastik cerrahi ve estetik filtreleri yasaklamayı planladığını açıkladı.

Kullanıcılar dudak dolgulu veya yanak implantlı hallerini Instagram'ın filtrelerinden kolayca ekleyip görüntülenebiliyordu. Örnek verecek okursak dijital tasarımcı Teresa Fogolari’nin mükemmel vücut algısı yaratan burnu küçülten, elmacık kemiklerini yükselten Plastica filtresi şu ana kadar 200 milyondan fazla kez kullanıldı. Fix Me, Beautiful Face ve HolyBuck da bu kategoride değerlendirilebilecek filtreler arasında.

Instagram filtreleri için yapılan, Spark AR tarafından gelen resmi açıklamada şirketin kullanıcıların psikolojik sağlıklarını ön planda tuttuğu anlaşılıyor. Açıklamada, plastik cerrahi odaklı, bireylerin yüzünde önemli değişiklikler yapan filtrelerin kaldırılacağını belirtiliyor. Platform açıkça Insta-dysmorphia'ya karşı bir önlem almış olduğunu, gelen geri bildirimleri ve şikayetleri önemsediğini dile getiriyor.

Insta-dysmorphia, snapchat-dysmorphia veya selfie-dysmorphia son zamanlarda sizin de karşınıza çıkan terimler arasında mı?

Dysmorphia Yunan mitolojisinde çirkinliği temsil eden bir kelime. Dis anormal, morfo ise şekil anlamına geliyor. Dysmorphia ilk defa, 1989 yılında İtalyan bir psikiyatrist tarafından “dismorfofobi” olarak kullanılmış. O zamandan beri psikolojide terimler arasında evrilerek varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Normal veya yaklaşık olarak normal görünüme sahip olan kişiler, görüntülerinin bir kısmının çirkin olduğuna dair bir hisse kapılıp dismorfik bozukluğa yakalanabiliyorlar. Ne üzücü ki bu durum günümüz gençliğinde hiç olmadığı kadar yaygın. Gençler güzelliklerini görmeyip, boşuna bıçak altına yatıyor.

Tedavisi mümkün olan dismorfik bozukluklar, tedavi edilmezse veya erken fark edilmezse kronik bir hal alabiliyor.

Sosyal medya platformlarının isimlerini de başa alınca anlaşılan o ki, bu tanımlar (Insta-dysmorphia, snapchat-dysmorphia ve selfie-dysmorphia) bir anlamda, ilgili platformdaki güzellik kaygılarından doğan dismorfik bozuklukları temsil ediyor.

Yukarıdaki detayları neden verdik diye merak ediyor olmalısınız. İster inanın ister inanmayın ama şimdiki nesil sosyal medyadaki bazı filtreleri kullanarak oluşturdukları görsellerle bile estetik cerrahlarına başvuruyorlar. Her seferinde de karşılarına doğru yönlendirebilecek bir uzman çıkmıyor maalesef. Bu oldukça korkutucu! Öncelikle ailelere büyük iş düşerken, sosyal medyayı domine eden ilgili platformların da bu konuyla ilgili önlem almaya başlaması gerekiyor.

İşte tam bu noktada Spark AR’ın özellikle gençlere daha fazla zarar vermemesi için bazı filtreleri kaldırması oldukça mantıklı bir karar oldu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Değerli görüşlerinizi bekleriz.

Ayrıca konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, resmi web sitesinde yapılan açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Spark AR: İsteyen herkesin Instagram için kendi artırılmış gerçeklik efektlerini oluşturmasına ve bu efektleri paylaşmasına imkan tanıyan platform. Geliştiriciler bu platformu genelde mobil cihazlara artırılmış gerçeklik uygulamaları hazırlamak için kullanır.

Kaynak: I -D

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir